"Esu pasipiktinusi. Praeitą savaitę Vilniaus gatvėje net norėjau išlipti iš mašinos ir pasakyti moteriai: "Ką jūs darote? Mažas kūdikėlis paliktas vežimėlyje, pastatytame ant siauro šaligatvio lauke, o mama šalia esančioje kavinėje sėdi ir geria kavą", - sakė R.Šalaševičiūtė.

Pasak vaiko teisių apsaugos kontrolierės, už vaikų nepriežiūrą arba, jei tėvai atlieka veiksmus, priešingus vaiko interesams, galima taikyti administracinę atsakomybę.

Administracinių pažeidimų kodekse nurodyta, kad tokiais atvejais surašius protokolą kreipiamasi į teismą, kuris gali taikyti pirmiausia įspėjimą arba baudą iki 400 litų. Vilnietė Vilma augina vienerių metų sūnelį. Ji pasakojo ne kartą buvusi kavinėje kartu su vaiku, o vežimėlis niekam netrukdė.

"Niekada nepalikčiau vaiko gatvėje be priežiūros - bijočiau, kad galiu nerasti. Niekas nežino, kam gali prireikti mano vaiko. Užtenka pagalvoti apie juodžiausius dalykus, pavyzdžiui, organų donorystę", - sakė vilnietė.

Anot Vilmos, jei mama sėdi kavinėje ir mato vaiką pro langą - tai negelbėja. Ji buvo kategoriška: "Norės pavogti kūdikį – privažiuos pagriebs ir nuvažiuos. O jei dar tuo metu mama įsmeigusi akis į savo kotletą, net nepamatys."

Vilmai antrino ir kita jauna mama Julija. Jos dukrytei Mėjai tik du mėnesiai, bet mažoji jau mėgsta bendrauti su aplinkiniais.

"Esame lankęsi ne vienoje kavinėje, su vaikučiu mus priėmė maloniai. Vežimėlį statėme prie pat staliuko, kuo arčiau savęs. Vaiko gatvėje nė už ką nepalikčiau. Jei mažoji apsiverktų, juk neišgirsčiau, o jei dar kokia neaiški žmogysta prieis - pavojinga", - sakė Julija. Anot jos, jei nepatogu vežimėlį įsinešti į kavinės vidų, padavėjos padeda tai padaryti.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė perspėja, kad viešoje vietoje paliktas be priežiūros kūdikis gali įvairiai nukentėti:

"Nėra jokios garantijos, kad kažkas to vežimo kartu su vaiku nenuveš arba neįvertinę rizikos paaugliai susistumdys jį kliudydami. Šiauliuose, pavyzdžiui, yra buvęs atvejis, kai iš vaikų namų moteris išsinešė patikusį vaiką. Kitose šalyse taip pat pasitaiko vaikų vagysčių."

Anot kontrolierės, nėra jokių pateisinamų priežasčių palikti vaiką gatvėje vieną.

"Dažna mama sako, kad pas mus nėra sudarytos tinkamos sąlygos motinoms su kūdikiais. Tai tėra formalus pasiaiškinimas. Jei labai norisi išgerti kavos, niekas nepaprieštaraus, jei ji įvažiuos į kavinės vidų su vežimėliu", - sakė kontrolierė.

R.Šalaševičiūtės nuomone, bet kuris žmogus, pamatęs gatvėje paliktą vežimėlį, turėtų užeiti į kavinę ar įstaiga, prie kurios durų šis paliktas, ir vaikelio motinai priminti, ką ji palikusi be priežiūros.

"Mama neturi teisės neprižiūrėti savo vaiko, net jeigu turi formalų pasiaiškinimą. Jei vežimėlis yra paliktas ilgam laikui, ieškant teisybės galima net kviestis policijos arba vaikų teisių apsaugos tarnybos pareigūnus", - aiškino ji.

Anot Vilniaus universiteto vaikų ligoninės gydytojos docentės Nijolės Drazdienės, palikti vaiką vieną - nepateisinama, tačiau nepatartina ir vestis kartu į kavinę, mat kūdikio nosytę dirgina įvairūs kvapai.

Taip pat šiuo metų laiku reikia vengti viešų vietų, nes grasina gripo virusas. Pasak N.Drazdienės, geriau išvažiuoti už miesto, pavyzdžiui, į parką ar mišką, nes gaivus oras ir bendravimas gerai veikia ne tik kūdikį, bet ir jo mamą.