Sūnus paaiškino: 0 reiškia vaginą, 1 – tai penis, 8 – dvi moterys, „darančios, pati žinai, ką“, 10 - seksas tarp vyro ir moters, 11 – du vyrai...

Vaikai neišvengiamai pradeda domėtis seksu, ir naudingiau, jei jie apie rūpimus dalykus pasikalba su tėvais, o ne nugirsta, kaip jie apie tai juokauja. Vyresnėliai taip pat mėgsta juokauti tarpusavyje tokiomis temomis, išmoksta negražių žodžių, todėl tėvų patarimai ir jų pačių elgesys čia labai svarbūs. Paaiškinkite vaikui apie seksą viską nuodugniai, natūraliai, moksliniais terminais. Išmokykite seksualumą susieti su vertybėmis. Pirma tegu sužino, kas yra tas seksas, o jau juokauja po to.

Nepulkite į paniką, jei vaikas, grįžęs namo, užduoda tokį klausimą.

Nesibarkite, tačiau paklauskite, ar jis pats žino, ką tai reiškia?

Prasidėjus ankstyvajai paauglystei vaikai itin sparčiai ima domėtis apie „to darymą“, turėdami dar labai miglotą supratimą, kas tas „tai“ yra. Vaikams labai juokinga, kai kalba pasisuka ta tema, ypač jiems juokingi lytinių organų pavadinimai. Tačiau juk daugelis masinės informacijos priemonių – televizijos serialai, pramoginės radijo laidos, spauda su seksu susijusius dalykus vaizduoja kaip juokingus. Nuolat girdime apie garsenybių seksualinius nuotykius arba klausomės patarimų, kaip susirasti antrąją pusę.

Ar juokavimas seksualinėmis temomis reiškia nebrandumą? Ir taip, ir ne.

Zigmundas Froidas jumorą išskyrė kaip natūralų gynybos būdą, padedantį paslėpti diskomfortą, nežinojimą. Svarbu padėti vaikams atpažinti, ar tinka juokaujant kalbėti apie seksą, kada juokas tampa įžeidžiantis, skaudinantis.

Išmokius vaiką atskirti, kokį poveikį turės juokeliai sekso tema, nesvarbu, kokie ketinimai buvo, jam bus lengviau atskirti, apie ką tinka kalbėti ir apie ką ne.

Juokaujant galima kalbėti ir apie rimtus dalykus, tik gyvenimiškai svarbu vaikui išmokti nejausti nepatogumo, nesivaržyti ir išsiaiškinti rūpimus klausimus.