Vaikas nebegauna reikalingo dėmesio, patarimų, atvirkščiai – jis turi padėti savo tėvams įveikti emocines ir kitas problemas.

Emocinės problemos. Dažnai vaikai suvokdami, kad tėvai turi emocinių problemų, rūpinasi jais, juos guodžia. Toks vaikas tarsi netenka vaikystės, skaudūs emociniai išgyvenimai ir nesaugumo jausmas gali lydėti jį visą gyvenimą. Padėti tėvams tokiais atvejais – itin sunkus, beveik neįmanomas uždavinys vaikui. Vaikas tampa tėvų guodėju.

Pavyzdžiui, dažnai atsitinka, kai moteris nesulaukia emocinės paramos iš vyro. Tokiu atveju ji prašo emocinės paramos ir globos iš sūnaus. Vaikas priverstas pamiršti savo poreikius, nebegali normaliai vystytis, jam trūksta sveikų emocinių santykių. Tokie vaikai suaugę taip pat gali turėti sunkumų.

Fizinė pagalba. Dažnai vyresni vaikai rūpinasi jaunesniais, gamina, taip prisiimdami tėvų pareigas. Tai ne tas pats, kai vaikai mokosi padėdami tėvams. Šiuo atveju vyresni vaikai tampa tarsi jaunesnių tėvais.

Problemos ateityje. Per anksti suaugę vaikai tampa pikti ant viso pasaulio. Santykiuose su tėvais meilę dažnai keičia neapykanta. Ir vėliau, suaugus, juos gali lydėti pyktis, nesutarimai su draugais, antrąja puse, vaikais. Bet kokie didesni reikalavimai gali priminti vaikystės išnaudojimą.

Tokie vaikai užaugę dažnai patiria sunkumų užmegzdami santykius, santykiai būna nepilnaverčiai.