Kada jau metas?

Naujagimis turėtų gimti 37–41–ą nėštumo savaitę. Jei nėštumas užtrunka ilgiau, kūdikis laikomas pernešiotu. Pernešiotų naujagimių nėra daug, daug mažiau nei neišnešiotukų, kurių gimsta maždaug 5–10 proc. Dabar mamos atsakingiau žiūri į nėštumą. Be to, akušeris gimdymo datą jau paskaičiuoja ne tik pagal paskutines mėnesines bei pirmus vaisiaus judesius, bet ir pirmą ultragarsį tyrimą. Todėl mama gana neblogai žino, kada gims jos vaikelis. Vis dėlto kartais pasitaiko net dviejų– trijų savaičių paklaida.

Pasak doc. Jūratės Buinauskienės, pirmą kartą pastojusi moteris nesuvokia, kad kepštelėjimas jos viduje gali būti pirmas vaisiaus judesys. Todėl nustatyta gimdymo data gali būti mažiau tiksli. Moteris, kuri gimdo antrą kartą, labiau junta vaisiaus judesius.

„Viena moteris pasiskaičiavo, kad nėštumui – net 43 savaitės. Nors akušerė tikino, kad į tokį tikrai nepanašus, kad pagal pulsą vaikeliui yra daugiausiai 37 savaitės, mama vis tiek buvo įsitikinusi, kad kūdikis pradėtas jos manomu, o ne kitu laiku. Gydytojai tvirtos nuomonės mamytei sužadino gimdymą. Vaikelis gimė... net nesubrendęs! Tik trečią dieną po gimdymo ji pripažino klydusi. Pasitaiko ir priešingai. Buvome iškviesti į gimdymą tikintis neišnešioto 34 savaičių naujagimio, bet jis gimė aiškiai išnešiotas, jau net 40– 41 savaitės“, – prisimena naujagimių gydytoja.

Ar gydytojai skatina gimdymą, jei mano, kad kūdikis vėluoja gimti? Jie visada paiso vaisiaus ir mamos būklės, įvertinama rizika ir vienam, ir kitam. Apsirikti dėl gimdymo datos rizika išlieka, todėl jo specialiai nesukelia, išskyrus tada, kai nubėga žalsvi vandenys arba kyla grėsmė mamos, vaiko sveikatai.

Traumos pavojus

Pernešiotam kūdikiui gali būti sunkiau gimti, nes yra didesnis, jo kauliukai brandesni, kietesni, o kaukolės siūlės tvirtesnės. Vaisiui slenkant gimdymo takais kietiems kaulams sunkiau „užeiti“ vienam ant kito ir galvytė negali keisti formos. Todėl naujagimiui didesnė gimdymo traumos galimybė, o mamai – „plyšti“.

Mažutis „skalbėjas“ su manikiūru

Pas mamą užsibuvęs naujagimis atrodo kitaip nei gimęs laiku. Nuo 37– os nėštumo savaitės placentos galimybės aprūpinti vaisių svarbiausiomis maisto medžiagomis mažėja, todėl vaisiaus organizmui jų pradeda stigti. Pirmiausia nukenčia didžiausias organas – oda, nes nebėra ją saugančios varškinės masės (vernikso).

Pernešiotuko odelė išmirkusi, besilupanti, rankelės – raukšlėtos, tarsi daug skalbusios skalbėjos. Ji gali būti net žalsvai nusidažiusi, nes vaisius gimdoje bando kvėpuoti ir įkvepia vaisiaus vandenų, į kuriuos jau būna pasituštinęs mekonijumi. Neretai tokiam naujagimiui pradeda stigti deguonies, todėl gali vystytis hipoksija (deguonies stoka).

Nebrandaus neišnešiotuko nagai nesiekia pirštų galiukų, yra galutinai neišsivystę, o pernešioto naujagimio nagučiai ilgi, praaugę pirštukus. Neskubėjusio gimti plaukai taip pat ilgesni, nes yra vyresnis, ilgiau gyvenęs gimdoje.

„Filosofas“

Įsčiose užsibuvusio naujagimio mimika taip pat kitokia, gyvesnė, jis atrodo protingesnis. Juk kartais būna net mėnesiu vyresnis už kitus. Jo akys plačiau atmerktos, žvilgsnis budrus, įdėmus, neretai visai nekūdikiškas.

„Pernešiotuko veidelis truputį susirūpinęs, kaktytę vagoja raukšlelės, tad atrodo kaip rimtas senukas, kuriam kyla įvairių klausimų, tarkim, „Na, ko aš taip ilgai ten tupėjau?“ arba „O gal tikrai vertėjo išlįsti?“ – šmaikštauja docentė J. Buinauskienė. Žinoma, net ir vėliau gimę naujagimiai gali atrodyti skirtingai, priklausomai, nuo to, kiek laiko buvo gimdoje. „Esame turėję ne tik 42, bet net ir 43 gestacinių savaičių naujagimį.“

Pavojai

Gal gydytojai užsibuvėlį tiria įdėmiau, nuosekliau atlieka tyrimus?

„Visus naujagimius apžiūrime įdėmiai. Akušeriai, jei moters nėštumas užtrunka ilgiau ar nubėga žalsvi vaisiaus vandenys, žino, kad jam gali vystytis deguonies stoka. Todėl į gimdymą kviečia neonatologą. Naujagimių gydytojai deguonies stokos labiausiai bijo, nes esant mažiau vaisiaus vandenų vaikiukui kyla užkrato pavojus. O jei pritrūkęs deguonies, kurio paprastai gauna su krauju, vaisius įkvepia vaisiaus vandenų su mekonijumi ir toliau lieka mamos įsčiose, gali pradėti springti mekonijumi. Tada nukentėtų plaučiukai, išsivystytų širdies ir kraujagyslių sistemos nepakankamumas. Ką tik gimusį naujagimį tektų gaivinti, ventiliuoti plaučiukus, skirti antibiotikų, nes gali prasidėti plaučių uždegimas, „įsimesti“ užkratas“, – baimes dėl kūdikio sveikatos išsako docentė.

Išnešiotuko nelaiko ligoninėje ilgiau. Aišku, jei nėra hipoglikemijos, į kurią neretai turi polinkį dėl maisto stygiaus, ar kitų sveikatos sutrikimų.

Jau namie!

Lėtai „renka“ gramus. Kad ir kaip būtų keista, nors gimė didesnis, pernešiotas kūdikis vėliau ne taip greitai kaip kiti priauga svorio. Todėl kaip ir neišnešiotukui, įsčiose užsitupėjusiam kūdikiui itin svarbus motinos pienas. Laimei, jo dažniausiai netrūksta, tad bėda, neretai laukianti neišnešiotuko, beveik atkrinta.

Sausa odelė. Į per ploną, besilupinėjančią odelę gali patekti užkratas. Todėl labai svarbu, kad vaikučio darbužėliai ir vystyklai būtų visada švarūs. Išmaudyto kūdikio odelę patartina patepti drėkinamuoju ir minkštinamuoju kremu, tinkamu išsausėjusiai, jautriai odelei. Aliejukas nepatartinas, nes po juo odelė nekvėpuoja

Vėluojanti raida. Pastebėta, kad pernešiotam kūdikiui dažniau nei laiku gimusiam pasitaiko raidos sutrikimų. Juk mažėjant būtinų maisto medžiagų smegenys jų pristinga. Raidos kabinete gimti vėlavusiam kūdikiui lankytis nereikia, tačiau gydytojai prašo tėvelius būti budrius, nes vaikelis gali vėliau pradėti sėstis, stotis, vaikščioti. Mažajam „senukui“ gali prireikti specialistų pagalbos.