Niekam ne paslaptis, kad darželį lankę vaikai geriau prisitaiko mokykloje. Jie jau supranta, kas yra kolektyvas ir „mokytojai“, kurių reikia klausyti. Jie patys gali užsirišti batų raištelius, lengvai pradėti pažintį ir aktyviai bendrauti su aplinkiniais. To negalima pasakyti apie „naminius“ vaikus, kuriems visatos centru buvo tapę namai – juose jie buvo kareivėlių armijos vadovai ar lėlių karalienės.

Būtent tokie vaikai, nepaisant jų puikaus elgesio ir mokymosi, dažniausiai susiduria su problemomis mokykloje. Būtent jie tampa grupės lyderio, norinčio pademonstruoti savo šmaikštumą, taikiniu.

Keista, bet su situacija susidoroti vaikas sugebės tik pats. Padėti jam galite tiktai patarimais ir ne daugiau. Tiesioginis įsikišimas tiktai pablogins situaciją. Skriaudikų tai nepaveiks, tačiau visiškai sumenkins jūsų vaiko statusą mokykloje ir, greičiausiai, peštukai turės papildomą stimulą – „mamytės berniuką“. Tai greičiausiai vaiką nuo jūsų atitolins. O čia ne už kalnų ir „mokyklinė neurozė“. Į konfliktą įtraukti mokytojų taip pat nereikia – tik išėjus jiems iš klasės, konfliktas prasidės dar aršiau.

Aukos, kurią vaikystėje erzino ir iš kurios tyčiojosi, elgesys sąlygoja elgesį jai suaugus ir formuoja „nevykėlio“ įvaizdį. Tokie žmonės visada turi vienintelį pasiteisinimą – „ kalti kiti“. Yra keli būdai pakeisti situaciją.

Patarimai vaikui

1. Juokas

Paaiškinkite vaikui, kad skriaudikai tikisi jo neigiamos reakcijos. Ašaros, liūdesys tiktai įpila žibalo į ugnį. Pasakykite jam, kad situaciją padės įveikti tik teigiamas nusiteikimas – kad ir kaip tai būtų sunku ir liūdna. Pamąstykite apie štai ką: skriaudikai skiria daug laiko ir energijos tam, kad kitam vaikui suteiktų skausmo, tad ar verta daryti jiems šventę? Tiesiog pasijuokite iš situacijos.

2. Kantrybė ir taktas

Būtinai vaikui paaiškinkite, kad pirmiausia bėdos prasideda ne tam, iš kurio tyčiojasi, o tam, kuris tyčiojasi. Antra, savimi pasitikintis žmogus niekada nebandys parodyti kito žmogaus trūkumų, netgi jeigu jis jų turi. Todėl greičiausiai patyčių priežastis – paprastas pavydas. Gali būti, jog jūsų dukters kasos gražesnės, jai daugiau dėmesio skiria berniukai, o tai varžovę erzina.

Trečia, patarkite vaikui atkreipti kitų klasiokų dėmesį į pavydų peštuką.

Įtikinti vaiką bus nelengva, todėl reikės pateikti jį įtikinančius pavyzdžius. Pabandykite prisiminti, kieno žodis jam autoritetingas.

3. „Provokacijos nepasiteisins“

Gali suveikti ir abejingas požiūris į skriaudiką, neemocionali reakcija arba kitaip vadinamas „visiškas ignoravimas“. Bėgant laikui skriaudikas praras susidomėjimą jūsų vaiku ir ras kitą auką.

4. Grožis - ne viskas

Jeigu jūsų vaikas, žinoma yra nepatenkintas savo išvaizda, paaiškinkite jam, jog grožis tikrai nėra vienintelis svarbus dalykas gyvenime. Pateikite konkrečius nestandartinės išvaizdos garsių žmonių pavyzdžius. Taip pat visada galima pabandyti suartėti su bendraklasiais.

Padėkite susidraugauti

Pirmas variantas. „Turistinis žygis“

Niekas taip nesuartina žmonių, kaip bendras laisvalaikio leidimas. Tinkamai suorganizuota klasės išvyka į gamtą gali padėti susirasti draugų, sutvirtinti draugystę.

Antras variantas. „Sportas ar būrelis“

Tam, kad vaikas greičiau adaptuotųsi, galima jį išleisti į kažkokį būrelį. Būtų gerai, jeigu tą patį būrelį ar sportą lankytų ir dalis jo klasiokų. Tiesa, berniuko išleidimas į baleto pamokas tikrai nepadės pagerinti situacijos.

Iš esmės tėvai stengiasi išmokyti vaiką „duoti grąžos“ arba pradeda veikti savarankiškai pamiršdami, jog jų poelgio pasekmės vaikui gali būti ne pačios geriausios.

Neteisingi sprendimai

Problemos sprendimas kumščiais

Dažniausias klaidingas patarimas, kurį galite duoti savo vaikui – problemą išspręsti kumščiais. Žinoma, kartais tai gali išties būti veiksmingas būdas, priversiantis skriaudikus vaiką gerbti. Dažnai dėl to pirmą klasę lankančio vaiko savęs vertinimas padidės, netgi jam pralaimėjus kovą.

Patarimas: Pagalvokite, kiek padeda vaikui įsitikinimas, kad bet kurią problemą galima išspręsti kumščiais. Būtent dabar klojami suaugusio žmogaus elgesio pagrindai. Ne pro šalį būtų parodyti pavyzdžių iš filmų ar garsių žmonių istorijų, kai greta smurtinio sprendimo egzistuoja ir kiti veiksmingi metodai.

Juokdario kepurė

Kartais, bandydamas išvengti skriaudiko užpuolimo, jūsų vaikas gali griebti kiemo juokdario vaidmens. Tai leidžia saugiai būti lyderio šešėlyje.

Patarimas: Papasakokite vaikui, kad kartą prisiėmus šį vaidmenį, vargu, ar jam pavyks vėliau jo atsikratyti. Jo niekas nepriims rimtai.

Persikėlimas arba „Mokyklinės lenktynės“

Vaiko perkėlimas į kitą mokyklą taip pat nėra geriausia išeitis. Tik kraštutiniais atvejais toks variantas įmanomas: pavyzdžiui, prasidėjus „mokyklinei neurozei“ arba depresiniams sutrikimams.

Patarimas: Pagalvokite, ar į neužrištus batų raištelius dėmesio neatkreips ir naujasis kolektyvas. Tokių garantijų nėra. Juk senajame kolektyve problemos nebuvo išspręstos – vaikas tiesiog pabėgo iš kovos lauko. Jeigu konfliktas naujoje mokykloje pasikartotų, tai vaikui atsirastų didelė pagunda migruoti iš mokyklos į mokyklą.

Nėra abejonių, kad tinkamą taktiką reikia pasirinkti nuo pirmosios mokyklos dienos, kadangi ja, greičiausiai, vadovautis reikės visais mokyklos metais. Būtent dabar reikia formuoti charakterio bruožus, o ne po trejų ar penkerių metų. Staigiai krentantį pasitikėjimą savimi bus sunkiau atstatyti, nei nuo pat pradžios klasėje sukurti teigiamą atmosferą. Kaip sakant, ruošk roges vasarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)