Konsultuoja pediatrė Lilija Žirgulienė.

Auginu dviejų mėnesių kūdikį. Orai kasdien vis labiau šyla, tad man įdomu, koks saugiausias metas su kūdikiu eiti į lauką.

Mažam kūdikėliui rekomenduojama būti lauke iki 11 val. ir paskui nuo 17 val. Kitu metu saulė būna pavojinga. Jeigu šeima gyvena nuosavame name arba yra išvykusi į kaimą, kuriame yra medžių, teikiančių pavėsį, mažiukas gali būti ir ilgiau gryname ore. Tol, kol jam nėra per karšta. Labai gerai, jeigu kūdikis bent dvi valandas per dieną pabūna gryname ore. Paprastai lauke kūdikiai geriau miega, švarus oras stiprina jų imunitetą. Jeigu gyvenate nuosavame name, o medžiai dar nesuteikia pakankamo pavėsio, galite pastatyti vežimėlį terasoje. Bet ji neturi būti saulės įkaitinta. Svarbu elgtis protingai ir neperkaitinti kūdikio, saugoti nuo temperatūros svyravimų. Ir vežimėlį pastatyti saugiai, kad vėjas nenupūstų nuo terasos arba neapverstų, jeigu jis lengvas.

Gyvenu viename naujų sostinės rajonų. Mūsų buto langai – į judrią gatvę. Namų aplinka dar nesutvarkyta, nes šalia statomi namai ir sunku kur nors išeiti su kūdikiu. Pati nevairuoju, o vyras grįžta namo pavargęs, nes dirba per du darbus. Tik savaitgaliais, jeigu oras geras, išvažiuojame su savo kūdikiu į parką, kad jis pakvėpuotų grynu oru. Kitomis dienomis migdau jį balkone, bet nežinau, ar gerai darau. Balkonas – taip pat šalia judrios gatvės.

Manau, reikėtų paieškoti žalios, švaresnės vietos. Net jeigu nevairuojate, vis tiek kur nors netoliese turėtų būti žalia, švaresnė zona. Sostinėje tokių vietų nemažai, kartais pakanka paeiti kelis šimtus metrų. Balkone, kuris „išeina“ į judrią gatvę, migdyti kūdikį nėra gerai, nes visos kelio dulkės ir automobilių išmetamosios dujos kyla į viršų. Tikrai patarčiau dėl kūdikio sveikatos paėjėti kiek tolėliau ir susirasti kokią nors tylią, švarią zoną. Savaime aišku, nieko nenutiks, jeigu kurią dieną kūdikio neišvešite į lauką, svarbu, kad tai netaptų įpročiu.

Gyvenu netoli prekybos ir pramogų centro. Kai lauke karšta, gal galiu išėjusi pasivaikščioti su kūdikiu užsukti į jį? Vasaromis ten būna vėsu. Be to, mano draugės tvirtina, kad kūdikis turi socializuotis, bendrauti su kitais vaikučiais, kad neaugtų „laukinis“.

Nepatarčiau išėjus pasivaikščioti su kūdikiu eiti į prekybos centrus. Juose nėra natūralios oro ventiliacijos, tik kondicionieriai, todėl ore gali būti įvairių virusų ir bakterijų. Suprantama, kad vaikui reikia socializuotis, pažinti kitus vaikučius, matyti žmones, kad neaugtų tarsi „laukinukas“, tačiau tai geriau daryti švariose vietose, kuriose būna mažų vaikų, nei prekybos centruose ar kitose natūraliai nevėdimose vietose. Net jeigu reikia kokios prekės, į prekybos centrą nueikite pati viena ar nusiųskite vyrą, tačiau nesivežkite kūdikio.

Kaip apsaugos priemonę į vežimėlį galite įdėti smulkinto rozmarino, medetkų, kvapiosios citrinžolės. Šios žolelės atbaido uodus. Stebėkite odelę, jeigu įkandžio vieta smarkiai parausta, kūdikis tampa irzlus, neramus arba vangus, parodykite gydytojui, kuris nuspręs, ar pakanka raminančio odą cinko tepalo, ar reakcija rimta ir reikia hormoninių tepalų. Kai kuriuos kūdikius alergizuoja uodų įkandžiai ir reikia gydytojo pagalbos.

Mano kūdikis daug laiko praleidžia lauke. Dažniausiai migdau jį vežimėlyje ir jis kelias valandas miega pavėsyje. Kaip žinoti, ar jam ne per karšta?

Kūdikį visada migdykite pavėsyje – ne atviroje saulėje, nes gali gauti pavojingą saulės smūgį. Jeigu per karšta, mažiuko kūnelis prisilietus yra karštas, o jis pats tampa neramus arba, priešingai, vangus, įraudęs, suprakaitavęs. Jei taip nutiko, išimkite iš vežimėlio, nurenkite drabužėlius ir taip jis atvės. Arba tiesiog parsineškite namo, kuriuose bus vėsiau negu lauke. Jei lauke labai karšta, per pačią kaitrą (nuo 11 val. iki 16 val.) saugiau pabūti namuose.

Vasarą planuojame vykti į gamtą visai dienai. Vyresnis sūnus jau valgo tai, ką ir mes, tad su juo, manau, nebus bėdų. Mažėlis, kuriam – aštuoni mėnesiai, kol kas valgo tik tyreles. Paprastai nesuvalgo viso buteliuko. Ar saugu duoti tyrelės likutį, jeigu laikysime jį šaltkrepšyje.

Manau, saugu. Šaltkrepšį išsiruošus į ilgesnę kelionę visada rekomenduojama pasiimti, nes maisto produktai jame ilgiau negenda. Jeigu jo neturite, o liko tyrelės, dar kartą jos duoti kūdikiui jau nerekomenduotina.

Mūsų sūneliui – vienuolika mėnesių. Jis labai mėgsta ropoti, negali nusėdėti vietoje. Jam viskas įdomu, todėl ropoja ten, kur mato kokį nors įdomesnį daiktą. Vasarą planuojame vykti savaitei prie jūros. Ar galime leisti paropinėti po smėliuką nuogučiam?

Galite leisti paropinėti, bet su sąlyga, kad smėlis švarus, jame nematyti nuorūkų (jų pas mus paplūdimyje, deja, pasitaiko), nėra užterštas šunų ir kačių išmatomis. Stebėkite ropinėjantį kūdikį, kad smėlio ar akmenukų neįsidėtų į burnytę. Tokio kūdikio nė akimirkai negalima palikti be priežiūros. Jeigu jis ropinės, o jūs būsite šalia, nieko bloga neatsitiks. Yra kūdikių, kurių odelė itin jautri, ir smėlis, patekęs į raukšles, gali ją sudirginti, nutrinti. Tada, ko gero, bus saugiau, jeigu kūdikį paliksite su sauskelnėmis.

Kaip keliauti vasarą automobiliu? Ar galima įsijungti kondicionierių, o gal geriau praverti mašinos langus?

Jei važiuosite automobiliu su atidarytais langais karštą dieną, jame vis tiek bus karšta, o skersvėjis gali pridaryti žalos kūdikiui – jis gali peršalti. Rekomenduočiau kas kiek laiko sustoti, išlipti su kūdikiu ir tada įjungti kondicionierių ir atvėsinti automobilį. Kai vėl į jį įlipsite, bus vėsu, bet nepūs nuolatos labai šaltas oras. Kas kita, jeigu automobilyje yra klimato kontrolė ir galima nustatyti norimą temperatūrą, tada nepučia šaltas vėjas ir keliauti saugu.

Jeigu automobilyje apskritai nėra kondicionieriaus, geriau su kūdikiu važiuoti ankstų rytą arba vėlų vakarą, kad perkaitusio neperpūstų vėjas.

Mano sūnui – dveji ir labai sunku su juo važiuoti mašina: nenoriai sėdi kėdutėje, muistosi, verkia, trukdo vairuoti. Kelis kartus įjungiau jam kelioninį televizorių ir vaikas nurimo. Ar nepadarys žalos jo akytėms televizoriaus žiūrėjimas automobilyje?

Gali padaryti žalos akytėms, be to, vaikas pripras tik taip važiuoti. Tai nėra gerai. Verčiau duoti mažyliui žaisliukų, kuriais užsiėmęs galės ramiau važiuoti. Galbūt jis muistosi dėl kitų priežasčių: gal jam automobilyje per karšta ar nepatogi kėdutė.