Daugelis tėvų skuba atsikratyti sauskelnių, tačiau tai nėra lengva. Keletas požymių, rodančių, kad vaikas pasiruošęs mokytis sėsti ant puoduko:

- vaikas pradeda dėti daiktus ten, kur jie turi būti;
Demonstruoja savo nepriklausomybę sakydamas „ne“;

- vaikas domisi ir gali parodyti domėjimąsi tualeto ir vonios reikalais (pavyzdžiui, seka, kai einate į vonią ar tualetą);

- moka vaikščioti, gali kantriai keletą minučių pasėdėti;

- parodo, kad jis nori „didelio“ ar „mažo“, kad jam reikia eiti;

- moka nusimauti kelnytes (taip pat ir užsimauti);

Jei vaikas atlieka keletą iš čia nurodytų dalykų, laikas pradėti mokyti.

Galima vadovautis šiais patarimais:

Nustokite lyginti vaikus

Gebėjimas atlikti gamtinius reikalus ant puoduko vystosi labai individualiai. Venkite lyginti savo vaiką su draugo vaiku. Amžius dar ne rodiklis, ką kūdikis turi mokėti. Tačiau, jei tokių problemų iškyla, kai vaikui jau ketveri ar penkeri metai, pasikonsultuokite su gydytoju pediatru. Gali būti daug priežasčių, dėl ko vaikas pasišlapina miegodamas ar kyla šlapimo nelaikymo problemų dieną. Pirmiausia reikia įsitikinti, ar vaikas neserga.

Atsisakykite sauskelnių

Pirmas žingsnis mokant naudotis puoduku – sauskelnių atsisakymas. Jei norite, kad vaikas išmoktų naudotis tualetu, jis turi nenešioti sauskelnių, bent jau dienos metu. Kad vaikas suvoktų, kad jis sausas ar šlapias, jis turi turėti galimybę pats pajusti drėgmę ant odos.

Vaikščiodamas su sauskelnėmis vaikas nejaučia drėgmės, todėl sunku išmokyti prašytis į tualetą.

Svarbu periodiškai sodinti vaiką ant puoduko

Dienos metu tėvai turėtų atkreipti dėmesį, kada vaikas šlapinasi. Pavyzdžiui, dažniausiai vaikas pavalgęs ar grįžęs iš lauko nori į tualetą.

Nebarkite vaiko, stenkitės išlikti pozityvūs

Jei vaikui atsitiko nelaimė, venkite šaipytis, gėdinti ar barti vaiką. Pasakykite vaikui, kad tai tik atsitiktinumas, kad kitą kartą jam pavyks išlikti sausam.

Pasistenkite, kad vaikui patiktų eiti į tualetą

Yra daugybė būdų, kaip sudominti vaiką, paversti ėjimą į tualetą žaidimu. Apdovanokite vaiką, jei jam pavyks išlikti sausam. Galima naudoti įvairius žaidimo elementų turinčius puodus. Kai kurie tėvai, vaikui sėdint ant puodo, skaito jo mėgstamą knygelę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)