Mokyklinių prekių mugės „School Market“ organizatoriai pateikė vertingų patarimų ką ir kaip reikėtų pirkti mokyklą pradedančiam lankyti vaikui.

„Taupantys laiką tėvai gali įsigyti specialių pirmokams skirtų mokyklinių prekių rinkinių, suformuotų remiantis mokytojų ir kitų specialistų rekomendacijomis bei patarimais. O tiems, kurie vis tik nori patys išrinkti savo vaikams kiekvieną priemonę, turime paruošę patarimų, kurie padės pasirinkti geriausią ir tinkamiausią prekę“, - sakė Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“ veikiančios mokyklinių prekių mugės rengėjai.

Kuprinė – dydis, dirželiai, svoris

Vienas pagrindinių pirkinių yra pirmoji kuprinė. Netinkamai parinkta kuprinė gali tapti vaiko nugaros skausmų priežastimi, lemti netaisyklingą laikyseną. Tad kokia ji turėtų būti, kaip teisingai pasirinkti? Pateikiame kelis aspektus, į kuriuos tikslinga atsižvelgti, renkantis kuprinę būsimam pirmokui.

Kuprinės svoris. Šis kriterijus labai svarbus. Tuščia pradinuko kuprinė neturi sverti daugiau kaip 700 g, bet kuo bus lengvesnė, tuo geriau. Taip pat ne paslaptis, kad kiekvienas vaikas skiriasi ūgiu bei svoriu, todėl reikia atsižvelgti ir į tai, kad pilna kuprinė neviršytų 10–15 procentų vaiko kūno masės.

Kuprinės dirželiai. Idealiausia, jei dirželiai bus reguliuojami, paminkštinti ir platūs. Optimaliausias plotis – 3,5–4 cm. Paminkštinti dirželiai neįsirėš vaikui į pečius.

Kuprinės nugarėlė. Prioritetą teikite kuprinei pakietinta nugarėle su paminkštinimais ir pagamintai iš orui laidžios medžiagos. Tokia nugarėlė nespaus nugaros, bus patogi, prisitaikys prie vaikučio kūno formų.

Kuprinės matmenys. Rinkoje kuprinių pasirinkimas platus:

laisvalaikiui skirtos mažos kuprinėlės, ikimokyklinukams skirtos, pradinukams, vyresnių klasių mokiniams ir kt. Rinkdami kuprinę pirmokui atsižvelkite į rekomenduojamus matmenis: aukštis – 30–36 cm, plotis – 22–28 cm, o gylis – 10–14 cm.

Kuprinės dizainas. Rinkdami kuprinę pirmokui prioritetą teikite pakietintoms ir formą išlaikančioms kuprinėms. Taip pat geriausia, jei joje bus keli skyriai – taip pirmaklasiui bus patogiau paskirstyti kuprinės turinį.

Papildoma nauda. Prie papildomų naudų reikėtų priskirti neperšlampamą kuprinės dugną, integruotus atšvaitus, ratukus ir pan. Tokie priedai naudingi, bet įvertinkite, kad jie nesuponuotų per didelio kuprinės svorio.

Vienas esminių klausimų, kiek kainuoja kuprinė? Už paprastą, bet kokybišką kuprinę be papildomų priedų mokėsite nuo 24,99 eurų. Šiandien rinkoje labai platus vaikams skirtų prekių asortimentas su jų pamėgtais knygų ir filmukų herojais. Tokios kuprinės kainuoja 30–50 eurų. Pripažintų, pasaulyje žinomų gamintojų kuprinių kainos gali gerokai viršyti ir 50 eurų.

Penalas: geriau tuščias

Kitas svarbus pirkinys pirmokui – penalas. Pastaruosius galima suskirstyti į tipus: penalai-pieštukinės ir atverčiami penalai. Pagal turinį skiriame tuščius penalus ir penalus su priedais. Pirmokui reikia pirkti atveriamą penalą ir geriausią iš dviejų dalių, kadangi jame turi tilpti ne tik smulkūs kanceliariniai daiktai, bet ir spalvoti pieštukai bei flomasteriai.

Taip pat tėveliai neretai sprendžia dilemą: pirkti tuščią penalą ar jau su priemonėmis? Visgi geriau rinktis tuščią, nes ne visi penale esantys priedai atitinka tuos, kurie reikalingu pirmokui. Toks penalas kainuos apie 7 eurus. Jei norėsite penalo su vaikams žinomais herojais, tuomet kaina gali gerokai viršyti 10 eurų.

Drožtukai, trintukai, liniuotės, pieštukai – nesirinkite pigiausių

Penale turi užtekti vietos smulkioms kanceliarinėms priemonėms, t. y. drožtukui, trintukui, liniuotei, paprastiems pieštukams, taip pat ir spalvotiems pieštukams bei flomasteriams. Kad visos priemonės turėtų savo vietą ir nekristų vos atidarius penalą, geriau, kaip jau minėjome, rinktis dviejų dalių penalą. Pedagogai pataria netaupyti smulkioms kanceliarinėms priemonėms ir nesirinkti pigiausių, kadangi kaina iš tiesų suponuoja jų funkcionalumą ir patvarumą.

Pavyzdžiui, jei pasirinksite pigiausią rinkoje drožtuką, jis netrukus nebeatliks savo funkcijos tinkamai ir vaikui bus nepatogu juo naudotis. Todėl, tikėtina, kad netrukus vėl turėsite pirkti naują drožtuką.

Mokytojai pataria pirkti ir kokybišką trintuką. Juk tai priemonė, kuri nesusinaudoja labai greitai, tad investicija bus ilgalaikė. Pigus trintukas ne tik prastai trina, bet ir gadina popierių. Taip pat pirmokui nepirkite labai ilgos liniuotės – visiškai užteks 20 cm.

Kalbant apie paprastus pieštukus, tai jų reikėtų kelių. Pirkite tik vidutinio minkštumo (žymimi raidėmis HB) arba minkštus (žymimi raide B). Šių priemonių taip pat nepirkite pačių pigiausių, nes pigūs pieštukai linkę lūžinėti ne tik drožiami, bet ir lengvai lūžta juos vos kiek stipriau paspaudus.

O vaikai, mokydamiesi naudotis rašymo, piešimo priemonėmis, yra linkę jas spausti. Reikia paminėti ir tai, kad pirmokai gana jautrūs ir jei kažkas nesigauna (o lūžtantis pieštukas sukelia jiems nesėkmes), vaikučiai nervinasi, auga nepasitikėjimo savimi jausmas. Visos šios smulkios priemonės kainuos nuo 3 eurų, jei pasirinksite žinomų gamintojų, kokybiškas.

Spalvoti pieštukai ir flomasteriai: rinkitės daugiau spalvų

Kaip jau minėjome, pirmaklasio penale turi būti piešimui skirtos priemonės, t. y. spalvoti pieštukai ir flomasteriai. Šių priemonių pasirinkimas labai platus, todėl tikrai svarstysite: rinktis pigesnes ar brangesnes priemones, kelių spalvų komplektus pirkti? Dažnai pasirenkama po 12 priemonių.

Tačiau pedagogų teigimu, optimaliausias pasirinkimas – 12 spalvotų pieštukų ir 24 spalvų flomasteriai. Platesnis spalvų pasirinkimas, anot specialistų, skatina vaikų kūrybiškumą, o ribotas spalvų bei atspalvių pasirinkimas riboja ir fantaziją. Tiesa, sutalpinti 36 piešimo priemonėms tikslinga būtų pasirinkti papildomą atvartą turintį penalą. 12 paprastų pieštukų kainuos apie 1,5 Eur, o 24 spalvų flomasterių rinkinį įsigysite už 3,5 Eur.

Jei turite galimybę, nepirkite pigiausių piešimo priemonių, nes jos savo funkciją atliks neilgai, o tai reiškia, kad netrukus vėl turėsite pirkti naujas ir, tikėtina, brangesnes, kad nekartotumėte klaidos. Todėl geriau iškart investuokite kiek daugiau kokybiškoms prekėms. Prastos kokybės spalvoti pieštukai lūžinės ir drožiant, ir piešiant.

O pigūs flomasteriai pieš vos kelis kartus. Nepamirškime, kad pirmokai flomasterius naudoja kone kiekvienoje pamokoje. Taip pat mažieji linkę priemones spausti, tad pigių flomasterių širdelės netrukus taps panašios į teptukus. Už kokybiškas priemones sumokėsite kiek brangiau, bet jos tarnaus ilgiau, vaikui naudotis jomis bus kur kas patogiau.

Plunksnakočiui skirkite ypatingą dėmesį

Savo būsimam pirmokui atsakingai rinkite ir pirmąją rašymo priemonę – plunksnakotį. Rašymo priemones reikia turėti dvi: viena bus naudojama, kita – atsarginė. Kokybišką, paprastą plunksnakotį su keičiamomis kapsulėmis įsigysite už 5 eurus. Plunksnakotis lemia, kaip vaikui seksis mokytis rašyti, ar jam bus patogu, ar nepavargs ranka ir pan.

Todėl šiai priemonei skirkite atitinkamą dėmesį ir investuokite į kokybę. Jei finansinės galimybės neleidžia įsigyti dviejų kokybiškų rašymo priemonių, tai atsarginį plunksnakotį galite rinktis pigesnį ir paprastesnį. Pedagogai pirmokams rekomenduoja specialiai jiems pritaikytą pirmąjį rašiklį, turintį plačią ir patogią ergonominę laikymo zoną bei patvarią iridžio plunksną. Atkreipkite dėmesį į tai, kuria ranka rašo Jūsų vaikas – jei jis kairiarankis, jam tiks tik kairiarankiams skirti plunksnakočiai.

Sąsiuviniai – storesniais lapais

Taip pat pirmokui reikia dešimties sąsiuvinių: penki langeliais, skirti matematikai, ir penki linijomis, skirti lietuvių kalbai. Sąsiuvinius rinkitės ryškiomis linijomis, kokybiškus ir storesniais lapais.

Geriausia, jei bus ne mažiau kaip 80 g/m, nes pirmokai, kol mokosi rašyti, spaudžia rašymo priemonę, todėl ploni lapai suplyštų. Tam, kad mažuosius sudomintų mokymasis, rašymas, tikslinga pirmuosius sąsiuvinius pirkti su jų pamėgtais herojais ant viršelių arba su papildomais lapais, skirtais spalvinti. Pirmokams skirtų sąsiuvinių kaina svyruoja nuo 0,15 iki 1 Eur.

Reikės ir aplankų sąsiuviniams bei vadovėliams ir pratyboms. Šie pirkiniai piniginės labai nepaplonins – už 10 aplankalų sąsiuviniams rinkinį mokėsite nuo 0,30 Eur, o už aplankalus vadovėliams ir pratyboms – nuo 2 eurų. Pirkdami aplankus vadovėliams ir pratyboms atkreipkite dėmesį, kad jie būtų skirti pirmai klasei.

Popierius – patogiau plėšomais lapais

Dar nemažai priemonių reikės dailės ir darbelių pamokoms: popieriaus, dažų, teptukų, priemonių lipdymui ir kt. Popierius piešimui reikalingas dviejų formatų: A4 ir A3. Jis kainuos apie porą eurų. Geriau, jei rinksitės storesnį popierių ir lengvai plėšomais lapais.

Taip pat reikės spalvoto popieriaus ir spalvoto kartono. Popierius reikalingas vienpusis spalvotas ir dvipusis spalvotas. Aštuonių spalvų vienpusio spalvoto popieriaus rinkinys kainuos nuo 0,50 Eur, o dvipusio – nuo 0,20 Eur. Spalvotas dvipusis kartonas kainuos nuo 0,70 Eur.

Jei popierių ir kartoną pirksite kokybišką, vaikui bus kur kas patogiau su juo dirbti, pavyzdžiui, jis neperšlaps kiaurai piešiant akvarele (vaikai linkę gausiai šlapinti teptuką), taip pat storesnį popierių patogiau klijuoti ir pan.

Dailei – akvarelė, guašas, teptukai

Dailės pamokoms bus reikalinga akvarelė bei guašas. Už 12 standartinių spalvų šių priemonių rinkinius mokėsite nuo 4 eurų. Taip pat reikės įsigyti ir papildomas priemones – 3 arba 6 teptukus (priklausomai nuo mokyklos) apvalios ir / ar plokščios formos (storą, vidutinio storumo ir labai ploną).

Prioritetą teikite teptukams, pagamintiems iš natūralaus plauko. Dar dailės pamokoms reikės paletės dažams ir indelio vandeniui. Šios priemonės kainuos nuo 2,60 Eur.

Reikės lipdyti, klijuoti ir karpyti

Lipdymui pirmokui reikės turėti plastilino ir lipdymui skirtą lentelę. Šios priemonės kainuos nuo 1,10 Eur. Pedagogai siūlo pirkti vaško pagrindu pagamintą plastiliną ir ne mažiau kaip 12 spalvų rinkinį, kad būtų sudarytos kuo platesnės galimybės vaiko kūrybiškumui ir fantazijoms realizuoti.

Dar keli daiktai, reikalingi pirmokui, tai žirklės ir klijai. Žirklutes įsigysite už 0,80 Eur. Svarbiausias reikalavimas – jos turi būti bukais galais. Taip pat rekomenduojama, kad žirklutės turėtų dėkliuką. Atkreipkite dėmesį, kad jeigu Jūsų vaikas yra kairiarankis, jam reikia žirklučių, skirtų kairiarankiams. Klijai reikalingi dviejų rūšių: pieštukiniai ir skysti plačiu ir siauru galiuku. Šios priemonės kainuos nuo 0,70 Eur.

Į ką dar atkreipti dėmesį?

Keli bendri patarimai, reikšmingi renkant kanceliarines prekes būsimam pirmokui:

rinkdami lipdymo ir piešimo priemones atkreipkite dėmesį, kad savo sudėtyje jos neturėtų toksiškų medžiagų;

kairiarankiam vaikui pirkite kairiarankiams pritaikytas kanceliarines priemones: žirkles, plunksnakotį, liniuotę, drožtuką ir kt.

Tai pagrindinių priemonių, būtinų pirmokui, sąrašas. Jis gali būti papildytas, priklausomai nuo mokyklos. Apibendrinant galima teigti, jog apytiksliai būtiniausi kokybiški pirmokui kanceliariniai daiktai kainuos apie 85 eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt