O dar lieka nuspręsti – gaminti, pirkti, nuomotis ar skolintis ir atsakyti į klausimą – kaip nebrangiai, bet efektingai papuošti vaiką, kad jam pačiam tai būtų nepamirštama šventė? „Švenčių miesto“ parduotuvės vadovė Laura Griniūtė atsiųstame pranešime spaudai dalijasi idėjomis, patarimais ir rekomendacijomis, kurios padės karnavalui pasiruošti greitai ir be rūpesčių.

Rinkitės kartu su vaiku

Laura teigia, kad karnavalų sezono pradžią išduoda vis dažnėjantys parduotuvėn užsukančių tėvelių klausimai. Vieni jau žino, ką jų vaikas turės vaidinti, tad teiraujasi labai konkretaus kostiumo ar kaukės, kiti klausia patarimo, kuo gi galėtų persirengti jų vaikas karnavale be temos. Pašnekovė kiekvienu konkrečiu atveju stengiasi tėvams padėti, tačiau pirmiausia pataria kostiumą rinktis kartu su vaiku: „Kartais kostiumą ar aksesuarus išrenka tėvai, o vaikas pareiškia, kad jam nepatinka. Leiskite rinktis vaikui, juk tai jo kalėdinis karnavalas, jam svarbu, kaip jis atrodys, jis nori patikti ir sau, ir kitiems.“

Laura neslepia, kad kartais tenka gelbėti gerą karnavalo dalyvio nuotaiką, kai kartu su tėvais gamintas kostiumas pasirodo ne toks, kokio tikėtasi. „Šiandieniniai vaikai nori atrodyti kaip tikri piratai, meškučiai, lapės, kaip tikri jų dievinami herojai, ir tam kartais pakanka vos vieno kito tinkamai parinkto aksesuaro“, – patirtimi dalijasi pašnekovė.

Greičiausiai pagaminamos kaukės – iš popierinės lėkštutės

Dalis tėvų patys noriai gamina kaukes ir kostiumus kartu su vaikais. Laura demonstruoja, kaip pačią paprasčiausią, vos per pusvalandį galima pasigaminti iš kuklios baltos ar spalvotos popierinės vienkartinės lėkštutės.

„Prie lėkštutės priklijuokime dvi ilgas ausytes iš kartono, dailiai išpjaukime dvi skylutes akims, galima padaryti ir skylutę nosytei, iš siūlų priklijuokime ūsus (galima nupiešti ir flomasteriu), prisiūkime gumą kaukei prilaikyti – štai ir zuikutis. Ją dar galima pagražinti įvairiais blizgučiais ir žėručiais,“ – greitos kaukės idėją pristato Laura ir priduria, kad prie kelnių ar sijonuko prisiuvus baltą kailiuko gabaliuką ar iš siūlų pagamintą bumbulą-zuikio uodegėlę kostiumas bus baigtas. Taip pat greitai gali gimti ir kaukė meškučiui, ir pelėdai, kurios akims galima panaudoti vienkartinius popierinius puodelius.

Panaudokite dar kartą – kostiumas iš močiutės spintos

Prieš kuriant kostiumą, Laura rekomenduoja pasižvalgyti po močiutės spintą ir primirštas namų spintų lentynas. Senos užuolaidos gali virsti snaigės ar fėjos suknele, seni kailinukai pritaikyti kokiam nors miško gyvūno įvaizdžiui, nuo senos striukės kapišono nuardytas kailiukas – uodegai… Net sena mamos suknelė gali virsti pačiu tikriausiu princesės apdaru, audinio atraižos apsiaustais, kartoninės dėžės riterio šarvais ar roboto kostiumu. Net plunksnas iš senos pagalvės galima panaudoti angelo sparnų gamybai, o seną bižuteriją princesės karūnos ar burtų lazdelės puošmenoms.

Neturite laiko kada gaminti kaukę, o pirkti – brangu? Rinkitės veido dažus

Kaukės

Ne visi vaikai mėgsta kaukes, dengiančias veidą, o Laura pastebi, kad vis dažniau tenka spręsti problemą, kaip persikūnyti į kokį nors personažą, kurį vaikui vaidinti teks lauke, o tai reiškia, kad nei kostiumas, nei sudėtinga kaukė netinka. Puiki išeitis – veido grimas. Jis, pasak pašnekovės, puikiai tinka ir tais atvejais, kai kaukė tėvams atrodo per brangus pirkinys, o vaikas tiksi efektingo pasirodymo.

„Pats minimaliausias rinkinys: kelių spalvų kreidelės, baltas grimas visam veidui padengti ir grimo nuėmėjas. Paprasta piešti, paprasta nuvalyti. Kartais auklėtojos arba mokytojos perka didesnį rinkinį veido dažų ir išpiešia veidus visai grupei ar klasei. Patys vaikai taip pat gali išbandyti – tikrai labai smagu,“ – puikią alternatyvą tradicinėms kaukėms siūlo pašnekovė.

Neturite idėjų, ką piešti ant veiduko? Pagelbės internetas – nesunkiai rasite ne tik įvairių nuotraukų su įvairiais piešiniais, bet ir vaizdo įrašų, pažingsniui demonstruojančių piešimo ant veido techniką.

Vyresniems vaikams ir norintiems kažko įdomesnio, Laura rekomenduoja išbandyti grimą, švytintį tamsoje ir UV šviesoje. Jei norisi dar įspūdingesnio efekto – kartu su dažais siūlo įsigyti ant veido klijuojamų holografinių blizgučių, žėručių ar žvynelių. Ar nesudėtinga jais puoštis? Pasirodo ne – pakanka patepti norimas vietas specialiu geliu ir užberti blizgučių. Juos nusivalyti taip paprasta, kaip ir įprastą makiažą.

Pašnekovė demonstruoja dar vieną itin mėgiamą priemonę – purškiamus plaukų dažus, padėsiančius sukurti išbaigtą karnavalinį įvaizdį. Pavyzdžiui, daili suknelė, baltais dažais nubalintas veidas, paryškintos akys, rožiniai ar mėlyni plaukai ir mergaitė jau gali vaidinti lėlytę.

Senas kostiumas – naujos puošmenos

Būna, kad kostiumą paskolina, o gal dar tinka praėjusiais metais naudotas ar aprangą pavyksta sukomponuoti iš jau turimų vaiko rūbų, bet iki džiuginančio rezultato kažko trūksta. Laura džiaugiasi, kad būtent smulkių aksesuarų gali pasiūlyti beveik bet kokiai temai: „Gal pakaks tik apsiausto ir vaikas bus Betmenu ar karaliumi, gal iki kosmoso temai skirto kostiumo trūksta tik lankelio su blizgiais burbulais ir folinių sidabrinių ar auksinių žvaigždės ir mėnulio formos balionų, gal senai pūgos suknelei atnaujinti pakaks tik priklijuoti dailių popierinių snaigučių, gal iki pilnos laimės būsimai princesei trūksta tik karūnos, o fėjai drugelių ant apsiausto, sparnų ar stebuklingos lazdelės..?“

Beje, Laura siūlo ir patiems pabandyti susikurti savo galvos puošmeną: „Plaukų lankelis – puiki bazė dekoratyviai karūnėlei kurti. Ant jo galima klijuoti ir dirbtinius vaisius, ir snaiges, gėlės, žiedlapius, kaspinėlius, voriukus, ragiukus, žvaigždes, drugelius – priemonių tokiems rankdarbiams „Švenčių miesto“ parduotuvėse nestinga. Turime net tiulo taip mėgstamiems mergaičių sijonams.“

Kaukės

Greitoji pagalba – aksesuarai

Maži vaikai mielai įsitraukia į pasirengimą karnavalui, noriai persirenginėja ir būna pačiais netikėčiausiais personažais. O ką daryti vyresniems vaikams, kai pasipuošti karnavalui reikia, bet zuikiu ar princese būti nebesinori? Laura pataria išsirinkti vieną ar kelis tarpusavyje derančius aksesuarus: „Turbūt populiariausia karnavalinė puošmena – domino kaukė arba įvairių stilių dekoratyvūs akiniai. Tinkamai parinktas galvos apdangalas – skrybėlė, šalmas, karūna, dekoruotas lankelis – dar viena priemonė išsiskirti. Taip pat puiki išeitis – perukas ar į plaukus įsegamos spalvotos sruogos, priklijuojami ūsai ir barzdos. Pastebime tendenciją, kad vis labiau populiarėja kontaktiniai akių lęšiai be dioptrijų, bet su įvairiais spalviniais ir dekoratyviais efektais.“

Greičiausia išeitis – kostiumo nuoma

Taip, tai greičiausia išeitis, bet tik laiku atlikusiems namų darbus. Laura teigia, kad norintiems ramiai laukti karnavalo ir niekuo nesirūpinti, kostiumą reikėtų rezervuoti iš anksto. Pašnekovė prisimena, kad prieš kelis metus dar vis būdavo atvejų, kai tėvai atbėga ir nori meškiuko kostiumo dabar, o visi meškiukai jau rezervuoti. Kostiumus tikrai ne per anksti rezervuoti net prieš mėnesį, ypač tuos populiariausius. Laura pastebi, kad patys geidžiamiausi – miško gyvūnų kostiumai: voveraitės, meškučiai, lapės, zuikučiai, vilkai. Tačiau jaunųjų aktorių laukia ir princesių, fėjų, viščiukų, nykštukų, piratų, Kalėdų senelių, karalių, princų, policininkų, kaubojų, nindzių, žmogus voro komplektai iki 140 cm ūgio.

Rezervuoti kostiumą galima tik atvykus į parduotuvę. Kodėl? Laura neslepia, kad ne visada kostiumo dydis atitinka nurodytą ant etiketės, o ir vaikai būna vieno ūgio, bet skirtingo kūno sudėjimo, tad prieš rezervuojant kostiumą būtina pasimatuoti ir įsitikinti, kad jis ne tik tinka, bet ir patinka, yra patogus ir tikrai suteiks džiaugsmo karnavalo dalyviui.

Pabaigai pašnekovė visgi skatina tėvelius nelaukti tos paskutinės dienos ir pasirūpinti kostiumu kuo anksčiau: „Nesvarbu, gaminsite, pirksite ar nuomosite – paskutinės dienos stresą geriau iškeiskite į malonų vaiko šventės laukimą.“

Taip pat ji ragina leisti vaikams svajoti net apie patį netikėčiausią kostiumą ir nebijoti klausti patarimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)