Vėliau krikščionys vaizduodavo šventuosius, lydimus dviejų šunų, kurie pasak legendos, gydydavo savo šeimininkus.

Na, o senovės Egipte buvo manoma, kad katės ne tik padeda žmogui pasveikti, bet ir turi nežemiškų galių. Todėl jos buvo laikomos dieviškais sutvėrimais. Tačiau savarankišku gydymo būdu zooterapija tapo tik XX amžiaus viduryje.

Dabartiniais laikais pasaulinė sveikatos organizacija pripažįsta, kad gyvūnai teigiamai veikia mūsų sveikatą.

Kokiu būdu gyvūnai veikia mūsų sveikatą?

Stebėkite save, ar jaučiate ką nors, kai glostote šunį ar katę? Jums lengviau bendrauti su tais, kurie šalia tuo metu, jūs nusiraminate, mintys tampa tvarkingesnės, išnyksta neigiamos emocijos. Tą patys galime pastebėti. Fiziologiniai tyrimai rodo, kad žmogui atsipalaiduoja raumenys, pagerėja virškinimas, mažėja spaudimas, greičiau užmiegama.

Kodėl tai įvyksta? Visi gyvūnai – bioenergetikai. Jie jautrūs neigiamai energijai, kurią skleidžia jūsų mintys ar sergantys organai. Be to, jie sugeba neigiamą energiją paversti teigiama. Todėl, kai jums blogai, užvaldo niūrios mintys, skauda pilvą ar galvą, mūsų ištikimieji draugai iš karto sureaguoja. Prisispaudžia prie sergančios vietos, baksnoja nosimi, murkia, inkščia, nulaižo ašaras, prajuokina, prablaško.

Egzistuoja netgi specializuoti centrai, kur „dirba“ specialiai apmokyti gyvūnai. Tokiuose cenruose ne tik tiesiogiai bendraujama su gyvūnu, bet ir rodomi filmai apie gyvūnus, pasakojama apie juos ir t. t.

Taigi, kokios yra gyvūnų terapijos rūšys?

Šunų terapija

Šuo – socialus, aktyvus, draugiškas gyvūnas. Todėl šunys labai naudingi vaikams, kuriems nustatytas sulėtėjęs emocinis, motorinis vystymasis, taip pat vaikams, sergantiems Dauno sindromu ir cerebriniu paralyžiumi. Tokiems vaikams po bendravimo su keturkojais draugais pagerėja atmintis, jie sparčiau vystosi emociškai ir protiškai.

Šunys kelia motyvaciją. Dėl to vaikus, kurie turi kalbėjimo ir klausos sutrikimų, moko kalbėti dalyvaujant šunims. Sergantys cerebriniu paralyžiumi lengviau įsisavina judesius, jei mokantis kartu dalyvauja šuo.

Šunys sumažina šeimininko įtampą, palengvina galvos skausmus, palaiko psichologiškai ir netgi palengvina mąstymą. Jums geriau seksis rašyti tekstą, ruoštis egzaminams, daryti remontą, jei kartu bus jūsų keturkojis draugas.

Ypatingai jautri šunų uoslė padeda jiems užuosti piktybinius auglius, prieš 20 minučių nuspėti epilepsijos priepuolį. Prasidedant priepuoliui jie stengiasi apsaugoti šeimininką nuo susižeidimo.

Kačių terapija

Anglų gydytojai psichoterapeutai, dirbantys su protiškai atsilikusiais vaikais, pastebėjo, kad katės sugeba teigiamai paveikti psichine liga sergančius žmones, taip pat turinčius širdies negalavimų ar smegenų kraujotakos sutrikimų.

Kartu esant katėms žmonės su psichine negalia labiau atsipalaiduoja, tampa ramesni, su jais lengviau susikalbėti, ko nors išmokyti. Katės padeda gydant depresiją, šizofreniją, neurozes, manijas ir priklausomybę nuo narkotikų.

Kačių net nereikia specialiai apmokyti, jos kažko ypatinga ir nedaro. Jei žmogus joms patinka, jos trinasi jam į kojas, šoka ant kelių, murkia, laižo rankas, taip sulaukdamos atsakomojo švelnumo.
Tarp kitko, kačių murkimas pagreitina audinių regeneraciją. Greičiau gyja žaizdos ir tvirtėja kaulai.

Katės padeda gydyti hipertoniją, infarktą, reumatizmą, skrandžio opą, gastritą, gripą ir plaučių uždegimą. Jos palengvina vienatvę, malšina galvos skausmus, gydo uždegimus.

Taigi, jei katė įkyriai lenda prie jūsų, meilinasi, šoka ant kelių, nenuvykite jos. Tokiu elgesiu ji ne tik išreiškia savo meilę, bet ir bando jums padėti.

Delfinų terapija

Šis gydymo būdas tinka žmonėms, kuriems būdingas sulėtėjęs psichinis ir emocinis vystymasis, taip pat patyrusiems stiprius psichinius sukrėtimus.

Delfinai bendraujantys, intelektualūs, mylintys žmones, ypač vaikus. Jų terapija sėkminga dar ir todėl, kad sutampa delfinų ir žmonių biolaukai. Tik iš šalies atrodo, kad delfinas paprasčiausiai žaidžia su vaiku. Iš esmės jis testuoja žmogų ultragarso pagalba. Jei vaikas, pavyzdžiui, ne visai sveikas, delfinas stengiasi jį paliesti, pabaksnoti nosimi.

Vaiko biolaukai koreguojami, jam tampa geriau. Kitais žodžiais tariant, delfinas dalinasi savo energija su žmogumi. Delfinų terapija ypač tinkama sergantiems Dauno sindromu, cerebraliniu paralyžiumi, depresija, besiskundžiantiems atminties, kalbos, klausos sutrikimais.

Netinkama sergant onkologinėmis ligomis, epilepsija, ūmiais infekciniais susirgimais.

Arklių terapija

Jodinėjant ant arklių pagerėja tiek fizinė, tiek psichologinė žmogaus būsena. Dirba visi kūno raumenys, tonizuojama kraujotakos sistema, gerėja kvėpavimas. Taip pat pagerėja dėmesio koncentravimas, lavėja mąstymas.

Arklių terapija tinkama sergantiems artritu, kraujotakos sutrikimais, išsėtine skleroze, epilepsija, vaikams, srgantiems cerebriniu paralyžiumi ir turintiems protinio ir kalbos atsilikimo požymių.

Paukščių terapija

Sparnuočiai taip pat nuramina žmogų, teikia žvalumo, optimizmo. Pastebėkite paukščius ir pamatysite, kad jie nuolat kuo nors užsiėmę. Tai atpalaiduoja, nuima stresą. Jų melodingas čiulbėjimas teigiamai veikia psichiką, padeda užmigti.

Egzistuoja nuomonė, kad paukščiai nėra labai protingi ir prastai supranta žmones. Tačiau jei su jais tinkamai elgsimės, sužinosime apie juos daug ką naujo. Paukščiai jaučia šeimininko nuotaikas, stengiasi padėti, mėgsta sekioti, žaisti. Todėl paukščių mylėtojai dažniau būna geros nuotaikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)