Mūsų pašnekovė Laima šiandien ant rankų sūpuoja dviejų mėnesių Simą. Moteris motinystės išmokas gauna pagal naująją tvarką.

„Kadangi pasirinkau su sūneliu būti dvejus metus, šiuo metu gaunu apie 840 Lt. Kitais metais man bus mokama mažiau nei 500 Lt. Tai – labai maži pinigai. Auginti vaiką nėra pigus malonumas.

Juk kiek kainuoja sauskelnės, drabužėliai, mišinukai... Įdomu, kaip, esant tokioms išmokoms, galima pasiryžti antro vaiko gimimui?“ – sako mama.

Iki motinystės atostogų Laima dirbo virėja.

„Suprantu, kad po metų negalėsiu grįžti į darbą, nes neturiu kur ir kam palikti Simo. Auklės už tokius pinigus nepasamdysi, o tėvai pagelbėti negali. Vyras taip pat negali sėdėti su vaiku, nes dirba kasdien nuo 8 iki 17 val. Lieka tik darželis. Tiesa, jau buvau jame. Pasirodo, mes geriausiu atveju pateksime nuo dvejų metų, tačiau galime ir nepatekti, kaip aiškino vedėja. Kur ieškotis pagalbos? Kam dabar rūpi mano bėdos? Turėsiu verstis iš varganų 500 Lt ir to, ką uždirbs vyras“, – aiškina moteris.

Kita mūsų pašnekovė – Miglė. Šiuo metu ji laukiasi mažylio, bet jau svarsto, kaip reikės gyventi ateityje ir kurį išmokos variantą rinktis.

„Jeigu rinksiuosi būti su vaiku dvejus metus, iš antrų metų išmokų auklės tikrai nepasamdysiu, be to, nenoriu. Kodėl turiu tokį mažą vaiką patikėti svetimam žmogui ar valstybiniam darželiui? Ką laimėsiu? Aš noriu pati būti su vaiku, tad dirbti savo darbo tikrai negalėsiu. Kas lieka? Gal megsiu kojines ir pardavinėsiu – juk gyventi kažkaip reikia“, – ironizuoja būsimoji mama.

Siūloma rinktis

Nuo liepos 1-osios pasikeitė motinystės (tėvystės) pašalpų dydis ir mokėjimo tvarka, turėjusi palengvinti jaunų tėvų dalią. Kodėl? Ogi todėl, kad antrais vaiko priežiūros metais tėtis ar mama gali palengva sugrįžti į darbą, gauti kitokių papildomų pajamų ir neprarasti „Sodros“ mokamos pašalpos. Žinoma, jeigu rinkosi dvejų metų vaiko priežiūros atostogas.

Taigi, remiantis nuo liepos 1 d. įsigaliojusiu Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo įstatymu, vaiko priežiūros atostogų išeinantys tėvai turi apsispręsti dėl motinystės (tėvystės) pašalpos gavimo trukmės iš karto. Nuo to priklausys, kokia pašalpa bus mokama.

Jei vienas iš tėvų nuspręs motinystės (tėvystės) pašalpą gauti, kol vaikui sueis vieni metai, jam bus mokama 100 proc. kompensuojamojo užmokesčio siekianti pašalpa. Jei vaiką auginantis tėtis ar mama apsispręs minėtąją pašalpą gauti, kol vaikui sukaks dveji, pirmaisiais vaiko gyvenimo metais bus mokama 70 proc. kompensuojamojo užmokesčio siekianti pašalpa, antraisiais – 40 proc. kompensuojamojo užmokesčio dydžio pašalpa. Jeigu renkatės antrąjį variantą, po metų galėsite dirbti, uždirbti, ir niekas iš jūsų neatims „Sodros“ mokamų pinigų.

Motinystės (tėvystės) pašalpos dydis mažės tais atvejais, jei šią pašalpą gaunantis asmuo dirbs ir gaus draudžiamųjų pajamų pirmaisiais vaiko priežiūros atostogų metais. Tokiais atvejais žmogui bus mokamas pašalpos ir jo atitinkamą mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas.

Litas prie lito

Kad naujoji tvarka atrodytų aiškesnė, paverskime ją skaičiais. Tarkim, mamos uždarbis yra 2000 Lt. Jeigu ji eis vaiko priežiūros atostogų pagal pirmąjį variantą, gaus 2000 Lt. Užsimaniusi dirbti, pavyzdžiui, puse etato, uždirbs 1000 Lt. Išvada – ji dirbs, gaus 1000 Lt iš darbdavio ir dar 1000 Lt iš „Sodros“ (kaip jau minėjome, ši išmoka mažinama, iš jos atimant atlyginimo dydį). Kaip matome, išeina tie patys 2000 Lt. Taigi pagal šį išmokos modelį dirbti neapsimoka. Juk antrus metus negausi nieko, bet, žinoma, galėsi dirbti.

Dabar panagrinėkime kitą variantą. Tarkim, mama uždirba tuos pačius 2000 Lt. Ji nutaria eiti dvejų metų vaiko priežiūros atostogų. Tuomet pirmaisiais metais moteris gaus 70 proc. kompensuojamojo užmokesčio siekiančią išmoką – 1400 Lt. Antraisiais jai bus mokama 800 Lt išmoka. Jeigu ji nutars dirbti puse etato už pusę buvusio atlyginimo, uždirbs dar 1000 Lt. Iš viso – 1800 Lt.

Antras variantas – logiškesnis. Žinoma, tuo atveju, jeigu turite galimybę dirbti. O ta galimybė priklauso ne tik nuo jūsų ar jūsų darbdavio, bet ir nuo to, kas pasirūpins jūsų atžala tuo metu, kai jūs bandysite uždirbti pinigų sauskelnėms, mišinukams, čiulptukams ir visiems kitiems būtiniems atributams.

Ieškome auklės

Išeitys, žinoma, vėl yra kelios. Pirmiausia galima kreiptis į senelius, tetules ir kitus giminaičius. Puiku, jeigu jie dirba lanksčiu grafiku
arba nedirba visai ir gali savo brangų laiką skirti jūsų mažyliui.

Tačiau seneliai gali būti jauni ir energingi žmonės, turintys savus darbus, šeimas, pareigas ir visa kita, kas nesuderinama su jūsų norais ir darbo grafiku. Maža to, jie gali gyventi, pavyzdžiui, kitame mieste.

O gal jie paprasčiausiai nenori rūpintis vaikaičiais? Juk taip irgi būna.
Kita išeitis – auklė. Susirasti šaunią pagalbininkę – atrodo, sunkiau, nei laimėti aukso puodą. Ypač jeigu ieškote geros auklės už protingą kainą. Mes paskambinome pagal dešimtį interneto skelbimų. Visos kandidatės į aukles prašė nuo 1 000 iki 1 600 Lt. Valandos priežiūros kaina svyravo nuo 5 iki 8 Lt.

„Galiu atvažiuoti dėl ne mažiau nei 6 valandų, kitaip man neapsimoka. Be to, norėčiau, kad iš anksto – bent prieš savaitę – praneštumėte, kurią dieną ir kiek laiko turėčiau dirbti, – kalbėjo ponia Janina. – Maisto negaminsiu, bet galiu pašildyti jūsų paliktą. Maisto gaminimas kainuoja papildomai.“

„Norėčiau maždaug 1 400 Lt. Už tuos pinigus gaminsiu vaikui valgį, eisime pasivaikščioti į lauką, žaisime lavinamuosius žaidimus, skatinsiu kurti (karpysime, klijuosime, piešime ant šilko), sportuosime, galiu net vežioti jūsų vaikelį į ikimokyklinio lavinimo pamokėles“, – vardijo kita kandidatė. Paklausta, ar dirbtų už mažesnę sumą, ji atsakė nesutiksianti. „Šiuo metu žiūriu trejų metų mergytę. Šeima ruošiasi emigruoti, tad ieškau kito darbo, kurį galėčiau pradėti dirbti nuo gruodžio pradžios. Galime susitikti, pamatysite, kaip bendrauju su vaiku. Jeigu jums nepatiksiu, eisiu dirbti į kitą šeimą. Geros auklės – visada paklausios.“
 
Į lopšelį

Tie, kurie bandė pakliūti į valstybinio darželio lopšelio grupę, žino, kad tai nėra paprasta. Visų pirma, ne visi darželiai tokią grupę turi. Antra, vaikai čia dažniausiai priimami nuo dvejų metų. Trečia, užsirašyti į eilę privalai vos gimus vaikui. Tie tėveliai, kurie delsia, į norimą darželį ar konkrečią grupę gali nė nepatekti.

„Mes suprantame, kad tėvams nėra paprasta, tad visada esame pasiruošę padėti, – sako Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis. – Sostinėje steigiamos lopšelio grupės, kurias gali lankyti vaikai nuo vienų metų. Tiesa, kol kas tokių norinčiųjų nėra labai daug – galbūt tėvai apie jas nežino. Kviečiame kreiptis į mus, ir mes bandysime pagelbėti.“

Tokios lopšelio grupės yra ypatingos ne tik amžiaus riba, bet ir vaikų skaičiumi. „Darželio grupėse gali būti iki 20 vaikų, lopšelio – iki 15“, – aiškina G. Petronis.

Darželių daugėja

Padėtį ikimokyklinio ugdymo srityje gerokai pakeitė prieš metus įsigaliojusios supaprastintos higienos normos. Iki tol daug privačių ikimokyklinių įstaigų veikė nelegaliai – namų sąlygomis. Ateityje ketinama supaprastinti ir darželių patalpų paskirties keitimą. Tuomet įkurti darželį taps dar paprasčiau.

„Praėjusiais metais Vilniuje buvo 7 privatūs darželiai, šiais metais – daugiau nei 30, – teigia G. Petronis. – Tokį staigų šuolį paskatino, žinoma, ir įteisintas ikimokyklinuko krepšelis.“

Vienam ikimokyklinukui, nepriklausomai nuo grupės dydžio ar vietovės, skiriami 2 555 Lt. Specialiųjų ugdymo poreikių turinčiam vaikui skiriamas 35 proc. didesnis krepšelis – 3 450 Lt per metus.

Iš ikimokyklinuko krepšelio finansuojama ne mažiau kaip 20 ikimokyklinio ugdymo valandų per savaitę. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad vaikų skaičius grupėse labai skiriasi, metodikoje numatyta, kad iš ikimokyklinuko krepšelio gali būti finansuojama ir daugiau valandų.
Ikimokyklinuko krepšelio sudedamosios dalys yra tokios pat kaip ir mokinio krepšelio. Tai lėšos ikimokyklinio ugdymo priemonėms, pažintinei veiklai, auklėtojų ir kitų ugdymo procese dalyvaujančių asmenų kvalifikacijai tobulinti, informacinėms ir komunikacinėms technologijoms diegti bei naudoti.

„Naujoji tvarka turėtų atpiginti privačius darželius. Tiesa, kokie pokyčiai vyks realiai, kol kas neaišku. Mes nesame jų steigėjai, tad nekontroliuojame visų šių procesų“, – dėsto pašnekovas.

Pasižvalgykime patys

Oficialaus privataus darželio kaina svyruoja nuo 750 iki 1800 Lt per mėnesį. Kai kurie darželiai dar ima stojamąjį mokestį, kuris gali būti ir 1000 Lt, ir net daugiau.

Privati mokyklėlė visai šeimai „Strazdanėlės“ jau antrus metus priima ikimokyklinio amžiaus vaikus į dienos centro tipo darželį.

„Ilgai bėgome nuo šios idėjos, tačiau tėveliai, kurių vaikai pas mus lanko muzikos, dailės ir kitas pamokėles, labai prašė, kad būtų įkurta panaši grupė. Mes įkūrėme. Dabar turime 4 valandų ikimokyklinukų grupes. Vieni pas mus būna nuo 9 iki 13 val., kiti – nuo 14 iki 18 val.“, – sako mokyklėlės direktorė Sonata Latvėnaitė-Kričenienė.

Pasak pašnekovės, mokykla taip pat ketina pretenduoti į ikimokyklinuko krepšelį. Paklausta, kas pasikeis jį gavus, moteris atsakė: „Kaina vargu ar mažės. Jau dabar mūsų paslaugos – bene pigiausios mieste. Mėnesio mokestis – 350 Lt. Jeigu gausime krepšelį, pakelsime darbuotojų atlyginimus, investuosime į ugdymo priemones.“

Dirba iš idėjos

Privataus darželio „Mėnulio vaikai“ vienos iš steigėjų Sandros Štelbienės teigimu, mintis, kad įvedus ikimokyklinuko krepšelį atpigs privatūs darželiai, nėra visiškai teisinga. „Mes gavome tik mažą dalį pinigų. Kitus gausime, kai savivaldybė turės iš ko skirti, – sako pašnekovė. – Labai norime palengvinti finansinę tėvelių naštą, bet bijau, kad tas mokesčio mažinimas gali būti nežymus. Ikimokyklinuko krepšelis skirtas kitiems dalykams. Pavyzdžiui, mes norėtume investuoti į kokybę. Vadinasi, norėtume, kad mūsų auklėtojos nuolat tobulintųsi – tam ir skirsime daugiausia pinigų. Nuo to tiesiogiai priklausys, kaip bus ugdomi mūsų darželio vaikai.“

S. Štelbienė pabrėžia, kad privačių darželių yra įvairių. Vieni orientuojasi į menus, kiti – į namų aplinką. „Mėnulio vaikai“ buvo įkurti sveikiems, fiziškai aktyviems vaikams ugdyti.

„Šį darželį lanko mūsų vaikai. Mes jį ir kūrėme jiems, kartu ir kitiems vaikams. Mums svarbu pažvelgti į vaikų poreikius jų pačių akimis“, – dėsto pašnekovė.

Moteris prisipažino, kad darželis buvo kuriamas dar tuo metu, kai buvo kalbama, jog įkurti privatų darželį – beveik neįmanoma. „Mes tai padarėme ir labai didžiuojamės, – šypsosi S. Štelbienė. – Dabar mūsų vaikai lanko jogos užsiėmimus, šoka, su jais dirba kineziterapeutė. Vis dėlto net ne tai yra svarbiausia. Matote, šiuo metu mūsų darželį lanko 32 vaikai – yra 3 grupės. Kiekvienoje grupėje dirba dvi auklėtojos ir auklėtojos padėjėja. Taip kiekvienam vaikui skiriamas pakankamas dėmesys – kiekvienas ugdomas kaip asmenybė.“

Pašnekovė teigia, kad dirba iš idėjos. „Verslo iš darželio nepadarysi, o prisidėti prie vaikų tobulėjimo gali, – sako S. Štelbienė. – Vaikai mielai eina pas mus ir net nenori išeiti, o tai viską pasako.“
Šiuo metu mėnuo šiame darželyje tėvams kainuoja maždaug 1 300 Lt.

Tėvų apsisprendimas

Kiek laiko auginti vaiką pačiam, kurį išmokos variantą rinktis, kam patikėti savo atžalą – visa tai yra tėvelių apsisprendimo reikalas.

„Kalbant šia tema reikėtų pasakyti dar ir tai, kad privačių darželių mes nekontroliuojame, tad visa kontrolė tenka tėvams. Reikia skirti darželius, kurie vykdo rimtą ugdomąją veiklą, ir tuos, kurie net negali vadintis darželiais, nes teikia tik laikinos vaikų priežiūros paslaugas.

Ir nors nuolat tenka bendrauti su tėvais, kurie iš privataus darželio ateina į valstybinį, nes privatus neatitiko jų lūkesčių, buvo pernelyg brangus ir pan., teisybės dėlei derėtų pasakyti, kad darželių tikrai yra visokių. Kol bus paklausa, bus ir pasiūla, tad kad ir ką pasirinktumėte, viską gerai apgalvokite“, – pabrėžia G. Petronis.