Skirtingos svajonės

Suaugusiųjų svajonės apie žydintį rojų ir noras auklėti greitai susiduria su natūralia vaikų energija. Puikiai žinote, kad jiems reikia nuolatinės veiklos, o ne vien žiūrėti į augalus.

Turite anūkų, kurie pas jus atvažiuoja tik retkarčiais? Suformuluokite užduotį, kad ir tokią paprastą, kokią viena mano pažįstama pasiūlė saviesiems. Visi trys šios moters ir pora kaimynų anūkų turėjo pasodinti po saulėgrąžą ir ją užauginti kuo didesnę. Nugalėtojo laukė prizas – vienas litas. Žinoma, laistyti ir ravėti vis tiek teko pačiai moteriai, o augalų, kol nepražydo, anūkai neprisiminė. Bet kokia buvo šventė, kai iškilmingai matuotos saulėgrąžos...

Į garbingą komisiją teko pakviesti aplinkinius sodininkus. Visų nuostabai – augalai buvo beveik vienodo aukščio. Nujaučiu, kad ir priešingu atveju būtų laimėjusi draugystė. Visi mažyliai gavo po pinigėlį, kad nenusiviltų ir jų nereikėtų guosti. O saulėgrąžos paliktos sparnuočiams sulesti...

Būkite lankstūs

Jeigu svajojate apie gražų, baltą kaip pienas sodelį, derantį prie didžiojo sodo, ir, jūsų džiaugsmui, vaikas sutinka, bet dar nusprendė pasodinti oranžinių medetkų – nesigriebkite už galvos ir nešaukite, kad taip negalima. Būkite atlaidūs savo atžalai. Juk tai – jos sodas.

Net kai baltame sode išsikeros raudona petunija, išlikite ramūs. Jūs bendraujate su mažu žmogeliu, kurio dėmesys nedidelis, o nusivylimas dėl nesėkmės ar kritikos – tarsi uraganas. Pasiguoskite: gamta mėgsta įvairovę, tad kodėl gi baltame sode negali augti oranžinės medetkos ir raudonos petunijos? Net jei žodis baltas yra tik pavadinime.

Maži pirmieji žingsniai

Dauguma sodininkavimą prisimename su siaubu. Atsiprašau tėvelių, bet taip yra. Vaikystėje ne vienam iš mūsų po šiuo žodžiu slėpėsi 6 a ir didesnio sklypo ravėjimas pusę dienos. Ne vieną vaiką būtent tai ir atstūmė nuo sodininkavimo.

Iš tiesų sodeliui nereikia daug vietos. Nepatikėsite, kokį neįtikėtiną kiekį augalų vaikas gali susodinti vienoje statinėje. Pripilkite ją derlingos žemės be aštrių akmenų, plytų duženų, į kuriuos kasant, ravint lengva susižeisti. Nepamiršote patikrinti, ar yra drenažo skylutės? Padėjote ant dugno akmenukų, kurie tiks geriau negu duženos?

Statinės aukštis turi atitikti vaiko ūgį. Sodeliui nereikia daug žemės. Užtenka 2x2 m dydžio plotelio arba 1x1 m pakeltos lysvės. Juk norite, kad darbas vaikui teiktų malonumą, o ne keltų nugaros skausmą?

Lysvelei arba sodeliui inde parinkite vietą, kurią nors pusę dienos apšviečia saulė. Svarbu, kad būtų patogu prieiti prie lietaus vandens statinės arba laistymo sistemos, o mažos kojelės netryptų jūsų aplink pasodintų retų augalų. Šaunu, kai šalia sodelio padėtas suolelis ar kėdutė, ant kurios atsisėdus galima pasigėrėti darbo vaisiais.

Nueikite su vaiku į augalų centrą ar pas sodinukais prekiaujantį kaimyną. Leiskite jam išsirinkti augalus, pasklaidyti sėklų katalogus.

Nebijokite netvarkos

Nebijokite netvarkos mažojo sodininko-daržininko prižiūrimame plotelyje. Apsipraskite su tuo, kad aplink visuomet bus pribarstyta smėlio, žemių, o lysvėje prikaišiota įvairiaspalvių pagaliukų, prinešta akmenukų, gyvų sraigių ar jų kiautų, sliekų. Čia atsiras ir mašinytė, lėlės puodukas – vaikas jūsų patarimo turbūt net neklaus ir pritarimo nelauks.

Parinkite tinkamus augalus

Be abejonės, vaikas augalus norės stebėti visą sezoną. Vadinasi, reikėtų sėti ar sodinti greitai augančius, malonius liesti, kvapnius, nesukeliančius alergijos, nenuodingus. Pavyzdžiui, daugelis suaugusiųjų siūlo auginti ridikėlius. Taip, jie auga greitai, bet trumpai, todėl netrukus šiltnamyje arba sode, žemėje, lieka tik skylės. Yra kelios daržovės, kurios ypač patinka mažyliams. Tai cukinijos, saulėgrąžos, žirniai, pomidorai, pupelės, žemuogės, moliūgai.

Vaikai mėgsta gražius, bet dar labiau – keistus, į monstrus panašius arba linksmai vadinamus augalus. Tokie yra dantytoji gaurė (Ligularia dentata) dideliais lapais, alūnė (Heuchera) „juodais“ žiedais ar lapais, purpurinis kemeras (Eupatorium purpureum) raudonomis gyslomis, rausvoji rūgštynė (Rumex sanauineus ssp. sanquineus), kiškio ašarėlės (Briza) ir kt.

Vaikai gali auginti saulėgrąžas, žirnius, svogūnus, pomidorus, pupeles, žirnius, žemuoges, moliūgus, kukurūzus, kvapiuosius pelėžirnius, medetkas, nasturtes, šalavijus (Salvia), notreles (Lamium), čiobrelius (Thymus), laiškinius česnakus (Allium schoenoprasum), kermėkus (Limonium), darželinius šlamučius (Helichrysum bracteatum), kosmėjas (Cosmos), snapučius (Geranium).

Nuodingi, netinkami augalai yra kurpelės (Aconitum), dėmėtosios maudos (Conium maculatum), durnaropės (Datura), karpažolės (Euphorbia), sukučiai (Ipomoea), vėlyviai (Colchicum), žalčialunkiai (Daphne), ricinmedžiai (Ricinus), tabakas (Nicotiana), rūtos (Ruta), čemeriai (Veratrum), aronai (Arum), gebenės (Hedera), rusmenės (Digitalis), diktonai (Dictamnus).

Prižiūrėkite laistymo procesą

Įsivaizduokite šalia stovinčius kelis keturmečius mažylius, kurių kiekvienam svarbu palaikyti virš sodelio laistytuvą, sklidiną vandens. Liejimas – svarbus procesas, be kurio augalai neišgyventų. Tačiau labai svarbu jų neperlaistyti. Per didelė vandens srovė augalus mažame plotelyje išvartys, išplaus žemę, aptaškys lapus purvu. Sutikite, nelengva vaikams išaiškinti, kodėl lieti reikia lėtai ir tik tiek, kiek reikia.

Aiškinkite, ką patys darote

Į vaiko klausimus ką tu čia darai ir kodėl atsakykite ramiai, remdamiesi sukauptomis gyvenimiškomis žiniomis. Paskutinis, bet labai svarbus dalykas – kasdien kartu eikite pažiūrėti sodo.

Patarimai jaunųjų sodininkų tėvams

*Vaikams patinka sodininkauti. Neužmirškite, kad jie išsipurvins, o tai – dalis malonumo. Neatimkite jo. Geriau duokite vaikams drabužius, apavą, kurių nebūtų gaila.

*Suaugusiųjų naudojami kastuvai, kauptukai, šakės vaikams per sunkūs, nepatogūs ir nelabai saugūs. Tiks mažas kastuvėlis ar šakutės. Geri ir seni virtuviniai šaukštai, šakutės.

*Pasiūlykite vaikams sugalvoti sodo pavadinimą (pavyzdžiui, Mikės Pūkuotuko paplūdimys, draugystės, paslapčių, drakonų arba fėjų sodas).

*Paprasti, neįmantrūs sodai geriausi, bet galima formuoti gėlynėlius ir įvairių formų induose: apvalų, trikampį, kvadratinį.

*Padėkite mažyliams ravėti. Piktžolių apniktas sodas nusilps, o jo augalai vystysis sunkiai, bus maži, tiesiog nustelbti.

*Pratinkite vaikus nuolat rūpintis sodu: laistyti, ravėti, stebėti (pirmieji lapai, žiedai, vaisiai). Kai augalai paūgės, pražys, priežiūros reikės nedaug. Galite pastatyti vabzdžių namelį, girdyklėlę paukščiams, prie augalų įsmeigti spalvingas etiketes, padekoruoti, paspalvinti, iš vazonėlių ar akmenėlių padaryti kokių nors figūrėlių.

*Žydintys augalai traukia vabaliukus, drugelius. Žymėkite su vaikais dienoraštyje, ką matote kasdien lankydamiesi sode.

*Išmokykite vaikus džiaugtis sodu ir jame dirbamais darbais. Tai puiki vieta istorijoms kurti ir jas išgyventi. Kur kas smagiau nei sėdėti prie televizoriaus. Ko gero, pritarsite, kad vaikai, kol nedideli, labiau mėgsta veiksmą, bendrus užsiėmimus. Tėvai, neturėdami laiko ar tingėdami, antraisiais tėvais paverčia televizorių ar (ir) kompiuterį.