Su vaikais elgiamasi lyg su mažais suaugusiaisiais

Ar tokiu būdu suteikiame vaikams pasitikėjimo, o gal pasmerkiame juos vėlesnėms problemoms?

Visi nori savo vaikams suteikti tokią vaikystę, kokios patys neturėjo. Daugelis šiuolaikinių tėvų patys augo neišgirsti, jų nuomonės nebuvo klausiama, nebuvo leidžiama spręsti patiems. Ir štai dabar jie augina vaikus, kurių nuomonės paiso beveik tiek pat, kiek ir savosios, jei ne daugiau. Ar tai blogai, ar ne?

Kodėl suteikti vaikams galių gali būti gerai?

Mes visi norime išauginti vaikus, kurie geba spręsti kompetentingai ir moka susidoroti su problemomis. Tai tampa sunku, jei jie neturi galimybių bandyti, mokytis ir pralaimėti augdami. Svarbiausia - atrasti pusiausvyrą tarp galios, kurią jiems suteikiate, ir atsakomybės, kuri ateina kartu su ja.

Mokslų daktarė, auklėjimo ekspertė ir keturių vaikų motina Deborah Gilboa padeda tėvams praplėsti savo žinias ir klausytis savo jau turimų auklėjimo instinktų.

„Suteikdami vaikams galios, padarome jiems itin didelę paslaugą, - sako ji. - Gebėjimas išreikšti savo jausmus, daryti sprendimus, išlikti pasaulyje - svarbūs įgūdžiai, kurių galima pasiekti vien tik praktika. Svarbu nuo mažens mokyti vaikus išreikšti savo nuomonę, tačiau gebėti dirbti ir sutarti su kitais“.

Kas per daug, tas nesveika

Daugelis tėvų yra pasirinkę nuolaidumą.

„Gyvenk ir leisk gyventi kitiems, leisk vaikams būti laisviems, - sako St. Thomas universiteto Šeimos studijų programos vadovė Carol Bruess, apibūdindama auklėjimo stilių, kuriame svarbiausia - vaiko pasitikėjimas savimi ir laimė. - Padarome vaikams meškos paslaugą priversdami juos būti atsakingais.“

Ir nors visiems vaikams reikia sveikos dozės pasitikėjimo savimi, per didelis susitelkimas į tai apsunkina darbą dėl bendro tikslo. Tie vaikai turi sunkumų užaugę, pradėję dirbti, kai jiems reikia įsilieti į darbo kultūrą, pasižyminčią tam tikra struktūra ir lūkesčiais.

Dr. D. Gilboa įspėja, kad tarp galių suteikimo vaikui ir padarymo jį atsakingu yra skirtumas.

„Priversdami vaikus būti atsakingais nesulauksime rezultato, kokio tikimės. Vaikų sprendimai neturi būti viršesni nei mūsų sprendimai“ - sako D. Gilboa. Ji priduria, kad išėję į pasaulį, vaikai neturi pamiršti šeimos taisyklių ir vertybių.

„Vaikai ir paaugliai turi pamatyti savo veiksmų pasekmes ir išmokti padėti kitiems - šios dvi pamokos leis naujai įgytą galią panaudoti teisingai“, - sako ji.

Aukso vidurys

Kaip suteikti vaikams galios pasitikėti savimi ir savo sprendimais, tačiau neleisti jaustis geresniais už kitus? Pradėkite nuo mažens leisdami vaikams spręsti dėl paprastų dalykų, iš dalies jūsų kontroliuojamiems. Pavyzdžiui, trimetis vaikas puikiai gali pasirinkti norimus marškinėlius į darželį, jei pateiksite jam du ar tris variantus. Jūs kontroliuojate rezultatą, tačiau jis sprendžia ir mokosi.

Vaikams augant, sprendimai tampa svarbesni. Paaugę vaikai gali suplanuoti šeimos vakarienę ar nuspręsti, kokį filmą žiūrėti visai šeimai. Vyresni paaugliai gali nuspręsti, kur vykti savaitgaliui. Mokomasi klystant, taigi paremkite jų sprendimus, tačiau numatykite pavojus į priekį. Reikia, kad jie matytų, jog jūs esate atsakingi už juos, tačiau pasitikite jais pakankamai ir leidžiate jiems spręsti.

Vaikams reikia pasitikėjimo ir laimės - tiesiog raskite aukso vidurį nubrėžę atitinkamą struktūrą, nustatę taisykles ir diegdami atjautą kitiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)