8. Saldumynai

Niekas nesiginčys, kad saldi kava ar arbata – išties skanu. Beje, tai gali būti net ir šiek tiek naudinga, mat cukrus padeda geriau atskleisti kai kurių gėrimų skonį. Bet valgyti tortą ir gerti arbatą su trimis šaukšteliais cukraus? O vyrams nė motais. Jie ir toliau prašys: „Brangioji, gal galėtum įdėti dar vieną gabalėlį torto?“

7. Sumuštiniai

Jei jam pasiūlysite ploną neskaldytų grūdų duonos riekelę su virtos kalakutienos ar keptos žuvies gabaliuku, greičiausiai liksite nesuprastos. Sumuštinis vyrų kalba reiškia keliais aukštais suvožtą kūgį iš storos duonos riekės ir virtos ar rūkytos dešros – tokio pavydėtų „McDonald‘s“ užkandinėse.

6. Balta mišrainė

Kai šventei iš paskutiniųjų stengiatės surasti naujo kulinarinio šedevro receptą, pasigirsta gerai pažįstamas balsas: „Mieloji, o baltos mišrainės bus?“ Pasiūlytumėte bent jau sveikesnės mišrainės ar gaivių salotų, bet ar būsite suprastos?..

5. Majonezas

Majonezo ir pomidorų padažo vyriškoji giminė linkusi dėti visur: į makaronus, šašlykus, salotas, mišraines, net į sriubą (koks siaubas – net ir į vištienos sultinį!). Vyrų negąsdina riebus mėsos kepsnys, apkeptas su majonezu ir sūriu. Telieka būti išmintingoms ir paslapčiomis šiuos „ypatinguosius“ priedus pakeisti ne tokiais kaloringais.

4. Kiaušiniai

Tarp stipriosios lyties atstovų pasitaiko tokių, kurie kiaušinių patiekalus gali valgyti nors ir kasdien. Baisiausia – dar ir su mėsa. Pusryčiams kepama kiaušinienė mažiausiai iš 4 kiaušinių, pietums – kepsnys su kiaušiniu, o vakarienei – virti kiaušiniai... Negelbsti ir jūsų paskaitėlės apie padidėjusio cholesterolio kiekio pavojus bei sveikesnį gyvenimo būdą.

3. Pipirai

„Trūksta pipirų“, – kone populiariausias priekaištas šeimininkei. Jei jau imasi gaminti vyras, žinokite, kad gali būti labai aštru, nors situacija bus švelninama fraze: „Mieloji, iškepiau mėsą, kaip tau patinka, be majonezo, viskas natūralu, tik su druska ir pipirais.“

2. Makaronai su duona

Toks derinys – ne pats sveikiausias. Derinant angliavandenius su angliavandeniais, rezultatas vienas – papildomi kilogramai ir centimetrai aplink taliją. Žinoma, vyrai apie tai nė nesusimąsto, juk tikslas vienas – sočiai pavalgyti.

1. Koldūnai

Jų vyriškoje kompanijoje niekuomet nebus per daug ir per dažnai. Koldūnai – pagrindinis vienišių patiekalas. Universalus, tinkamas tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Pranašumai akivaizdūs – greita, paprasta ir sotu, bet ar ne nuobodu?..

Į vyro širdį – per skrandį

Viščiukas džiūvėsėliuose

2 paruošti viščiukai (po 800 g), 150 g maltų džiūvėsėlių, 4 šaukštai miltų, 2 kiaušiniai, druskos, maltų pipirų, paprikos, aliejaus kepti.

Salotoms: 3 raudonieji svogūnai, 2 ryšeliai petražolių, 2 citrinos, 4 šaukštai baltojo vyno acto, 2 šaukštai aliejaus.

Viščiukus perpjaukite pusiau, nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, įtrinkite pipirais ir paprika. Miltus ir džiūvėsėlius supilkite į atskirus dubenėlius, dar kitame išplakite kiaušinius. Viščiukų puseles pradžioje apvoliokite miltuose, paskui pamirkykite kiaušinių plakinyje ir galiausiai – džiūvėsėliuose. Juos lengvai prispauskite prie mėsytės. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite viščiukus, iki mėsos paviršiuje atsiras graži aukso spalvos plutelė. Iškepusią mėsą padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Salotoms svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, petražoles susmulkinkite, pagardinkite padažu, paruoštu iš acto, citrinų sulčių, aliejaus ir pipirų.

Jie ir jos: kas ant stalo?

Renkantis maistą moterims svarbu, kad būtų sveikiau, vyrams – skaniau.

Statistiškai moterys valgo daugiau vaisių, vyrai – daugiau grūdinių produktų, bulvių, mėsos ir žuvies.
Moterys kasdien suvartoja daugiau pieno ir jo produktų, vaisių bei daržovių, vyrai – duonos ir bulvių.

Mėsa su plutele

800 g jautienos išpjovos, 2 riekelės baltos sumuštinių duonos, 200 g sviesto, 3 kiaušinių tryniai, 2 šaukštai baltojo vyno, nutarkuota citrinos žievelė, šaukštas citrinos sulčių, 6 šaukštai susmulkintų petražolių, 2 skiltelės česnako, druskos, maltų pipirų.

Nuo duonos riekelių nupjaustykite pluteles, minkštimą susmulkinkite mažais kubeliais ir sumaišykite su 4 šaukštais petražolių, citrinos žievele, sutrintais česnakais. Nuplautą mėsą nusausinkite, ištrinkite druska, pipirais ir iš visų pusių apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.

Mėsą šiek tiek ataušinkite, apvoliokite duonos mišinyje, įdėkite į aliejumi išteptą karščiui atsparų indą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Orkaitę išjunkite, bet mėsos neištraukite – palaikykite dar 10 min. Padažui pirmiausia ištirpinkite sviestą, paskui karšto vandens vonelėje kiaušinių trynius išplakite su vynu, supilkite atvėsintą sviestą, citrinos sultis, pagardinkite druska, pipirais ir likusiomis petražolėmis.

Garnyrui labai tinka troškintos daržovės.