Vienam litriniam stiklainiui reikės:

2 kg cukinijų
2 v.š. druskos
10 v.š. saulėgrąžų ar žemės riešutų aliejaus
500 g balto cukraus
1 st. acto
1 didelės galvos česnako

Cukinijas ruošiu plačiu daržovių skustuku, pirmiausiai nulupu žievę, o tuomet tuo pačiu skustuku pjaustau kuo platesnes juostas, kol pasirodo sėklos. Ši dalis konservavimui netinka, bet aš jų niekad neišmetu, supjaustau rutuliukais ir apkepu blynų tešloje.

Juostas sudedu į gilų indą ir užberiu druska. Po 4-5 val. cukinijos sumažėja kelis kartus ir susidaro daug skysčio. Tuomet sudedu cukrų, griežinėliais pjaustytus česnakus, supilu aliejų ir actą. Išmaišau, indą pridengiu ir palieku 12h.

Stiklainius švariai išplaunu, iškaitinu ant virdulio (kai reikia tik kelių stiklainių, tai labai patogu), į juos sudedu juostas ir sklidinai užpilu skysčiu. Užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir iškarto dedu į saugojimo vietą.

Kartais skysčio netgi lieka, tuomet į jį pripjaustau svogūnų griežinėlių ir juos suvalgome su kepsniais ant laužo.