Šiam pagardui tiks bet kokios slyvos, svarbu tik, kad jos būtų rūgščios. Man asmeniškai labiausiai patinka kaukazinės slyvutės, jų skonis labiausiai rūgštus, todėl pagarde labiausiai sudera visi kiti skoniai. Rūgštu, sūru, aštru, gaivu – taip apibūdinčiau šį tkemali brolį.

Kaukazines slyvaites nuplaunu, sudedu į puodą, šliūkšteliu pusę stiklinės vandens ir kaičiu mažą ugnį. Verdu tol, kol akivaizdžiai atsiskiria kauliukai, tai užtrunka apie 30-45min. Tuomet puodo turiniui leidžiu atvėsti, slyvų masę dedu į koštuvą ir rankomis ją suku koštuve, reikalinga tik minkštoji slyvų dalis, ji ir atsiskiria per koštuvo sieneles, lieka kauliukai ir odelės. Vienam litrui tyrės skaičiuoju 5-6 krapų žiedynus su kotais, 1 didelę česnako galvą, 1 nedidelį čili pipirą (arba pusę šaukštelio čili miltelių), 100-150 g kalendros lapelių (pilnos rieškučios), 1 a.š. rupios druskos, 1 v.š. balto cukraus.

Gautą tyrę puode užkaitinu iki virimo, tuomet sumažinu ugnį iki pačios minimaliausios ir įmerkiu krapų žiedynus. Krapus prieš merkiant surišu, taip patogiau juos ištraukti. Paverdu apie 15min. ir krapus traukiu lauk, jie nebebus reikalingi. Tuomet sudedu smulkiai kapotus česnakus ir kalendros lapelius (tai greitai padaro virtuvinis kombainas), druską, cukrų, labai smulkiai pjaustytą čili ar miltelius, verdu dar apie 15min. Karštą tyrę pilstau į nedidelius stiklainiukus. Ant tyrės pilu 0,5 v.š. žemės riešutų arba saulėgrąžų aliejaus.

Užsuku dangtelius, stiklainių aukštyn kojom neverčiu ir neapklostau, tiesiog palaukiu kol atvėsta. Šis pagardas puikiai laikosi net ir šiltesnėje patalpoje, šaldytuvo tikrai nereikia.

Atidarius stiklainį aliejų įmaišau į padažą ir tuomet jau pagardą laikau šaldytuve.