aA
Lenkiu galvą gruzinų virtuvei, ypač padažams ir pagardams, gaminu ir naudoju jų labai daug, nes jie puikiai papildo mėsiškus, paukštienos patiekalus, sriubas, troškinius, salotas, sūrius… Tikras gruziniškas tkemali yra gardintas žole ombalo, kuri auga tik Gruzijoje, todėl gaminu iš to, ką turime.
© kumucia.com

Šiam pagardui tiks bet kokios slyvos, svarbu tik, kad jos būtų rūgščios. Man asmeniškai labiausiai patinka kaukazinės slyvutės, jų skonis labiausiai rūgštus, todėl pagarde labiausiai sudera visi kiti skoniai. Rūgštu, sūru, aštru, gaivu – taip apibūdinčiau šį tkemali brolį.

Kaukazines slyvaites nuplaunu, sudedu į puodą, šliūkšteliu pusę stiklinės vandens ir kaičiu mažą ugnį. Verdu tol, kol akivaizdžiai atsiskiria kauliukai, tai užtrunka apie 30-45min. Tuomet puodo turiniui leidžiu atvėsti, slyvų masę dedu į koštuvą ir rankomis ją suku koštuve, reikalinga tik minkštoji slyvų dalis, ji ir atsiskiria per koštuvo sieneles, lieka kauliukai ir odelės. Vienam litrui tyrės skaičiuoju 5-6 krapų žiedynus su kotais, 1 didelę česnako galvą, 1 nedidelį čili pipirą (arba pusę šaukštelio čili miltelių), 100-150 g kalendros lapelių (pilnos rieškučios), 1 a.š. rupios druskos, 1 v.š. balto cukraus.

Gautą tyrę puode užkaitinu iki virimo, tuomet sumažinu ugnį iki pačios minimaliausios ir įmerkiu krapų žiedynus. Krapus prieš merkiant surišu, taip patogiau juos ištraukti. Paverdu apie 15min. ir krapus traukiu lauk, jie nebebus reikalingi. Tuomet sudedu smulkiai kapotus česnakus ir kalendros lapelius (tai greitai padaro virtuvinis kombainas), druską, cukrų, labai smulkiai pjaustytą čili ar miltelius, verdu dar apie 15min. Karštą tyrę pilstau į nedidelius stiklainiukus. Ant tyrės pilu 0,5 v.š. žemės riešutų arba saulėgrąžų aliejaus.

Užsuku dangtelius, stiklainių aukštyn kojom neverčiu ir neapklostau, tiesiog palaukiu kol atvėsta. Šis pagardas puikiai laikosi net ir šiltesnėje patalpoje, šaldytuvo tikrai nereikia.

Atidarius stiklainį aliejų įmaišau į padažą ir tuomet jau pagardą laikau šaldytuve.

Tkemali lietuviškai – kaukazinių slyvučių pagardas
© kumucia.com
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kauno ligoninės atstovai atmeta kaltinimus abejingumu: mūsų pagalbos neprireikė (13)

Praeitą savaitę kauniečius sukrėtė įvykis, kai šalia Laisvės alėjos prie Įgulos...

Po Žiežmarių gimnazijoje kilusio skandalo mokytojai sušlubavo sveikata – tėvai sustoti nežada (575)

Savaitgalį socialiniuose tinkluose itin greitai išplito mamos paviešintas garso įrašas, kuriame...

Krizę neigiantis Adomaitis tikisi mobilizacijos Suttonas – suspenduotas (22)

Veikiausiai ne išvyka į Berlyną Vilniaus „Rytui“ bus lemtinga kovojant dėl kelialapio į...

Irano aviacijos pajėgų vadas: esame pasiruošę karui žada Izraelį nušluoti nuo žemės paviršiaus (368)

Irano aviacijos pajėgų vadas pirmadienį pareiškė, kad jo šalis pasirengusi karui su Izraeliu...

Iš pareigų pasitraukė 2 DELFI tyrimo centre atsidūrę įtakingi medžiotojai (47)

DELFI tyrimo centre atsidūrusio elitinio medžiotojų klubo „Girios” medžiotojai, regis,...

Kunigas: tuoktis bažnyčioje galima ir antrą kartą (30)

Anksčiau visi žinojo, kad prisiekti amžiną meilę bažnyčioje galima tik kartą, tačiau...

Kurtinaitis netrukus turėtų sugrįžti į „Chimki“ treneris – jau Maskvoje (35)

Šį sezoną be darbo buvęs Rimas Kurtinaitis netrukus vėl turėtų pradėti dirbti Eurolygoje –...

Į laisvę išleistas Airinas ėmėsi naujos veiklos – moko, kaip tapti „bebaimiu kalėjimui“ (270)

Praėjusių metų gruodžio viduryje iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo išleistas...

Vladimiras Laučius. Naujasis Nausėda: Grybauskaitės pamokos, Butkevičiaus komplimentai (254)

Baigia užaugti jauna lietuvių karta, kuri nuo gimimo klausosi svarstymų apie tai, ar Gitanas...

Atraskite Varšuvą: 3 muziejai, kuriuose verta bent kartą apsilankyti (2)

Varšuvą lietuviai vis dažniau renkasi kaip savaitgalio išvykos kryptį. Lenkijos sostinė...