Puošnus Velykų kepsnys

1 kg veršienos, 200 g kiaulienos šoninės, 250 g šparaginių pupelių, 10 juodųjų alyvuogių, 2 skiltelės česnako, pipirų, druskos, prieskonių.

Veršieną įtrinkite druska, pipirais, susmulkintu česnaku ir suvynioję palaikykite 12 val. šaltai. Šparagines pupeles apvirkite pasūdytame vandenyje. Atvėsusias pupeles ir alyvuoges sudėkite išilgai ant išklotos mėsos vidurio. Paskaninkite druska bei prieskoniais. Susukite vyniotinį. Jo viršų apvyniokite labai plonai supjaustytos šoninės juostelėmis. Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje. Kepsnį galite valgyti ir karštą, ir šaltą.

Šventinis veršienos užkandis

1 kg veršienos kumpio, 0,75 ml marinuotų daržovių asorti, jautienos prieskonių, druskos, 0,5 pakelio mėsos drebučių, 1 kepimo maišelis.

Veršienos kumpį įtrinkite jautienos prieskoniais ir druska, užpilkite marinatu nuo konservuotų daržovių (geriausia daržovių asorti) ir palaikykite 6–12 val. Tada veršieną įdėkite į kepimo maišelį, kartu supilkite ir marinatą. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 1 val. Atvėsinkite neišėmę iš maišelio.

Iš 0,5 pakelio mėsos drebučių paruoškite užpilą (kaip nurodyta ant pakelio, bet pilkite truputį mažiau vandens), į jį sudėkite kepimo maišelyje susidariusius drebučius, ištirpinkite ir perkoškite. Atvėsusią veršieną supjaustykite griežinėliais, sudėkite į didelę lėkštę ir papuoškite marinuotomis daržovėmis. Užpilkite paruoštais mėsos ir marinato drebučiais. Pastatykite šaltai, kad sustingtų.

Keptas kumpis

1,2 kg kiaulienos kumpio su kaulu, 1 indelis majonezo, 2 šaukšteliai garstyčių,
2 svogūnai, 3 pomidorai, 150 g fermentinio sūrio, druskos, citrininių pipirų, 3 skiltelės česnako, aliejaus.

Kumpį įtrinkite druska, citrininiais pipirais, susmulkintu česnaku ir palaikykite per naktį. Kumpį dėkite į aliejumi pateptą skardą, aptepkite majonezo ir garstyčių mišiniu, sudėkite plonais žiedais supjaustytus svogūnus, vėl tepkite majonezo, uždėkite griežinėliais supjaustytus pomidorus, tarkuotą fermentinį sūrį ir kepkite orkaitėje apie 1,5 valandos.

Kiaulienos nugarinė su prieskoniais

1,8 kg kiaulienos nugarinės su kauliuku, 50 g džiovintų prieskonių (raudonos ir žalios paprikos, grūstų juodųjų pipirų, garstyčių grūdelių, petražolių), druskos, 50 g baltojo vyno.

Mėsą įtrinkite prieskoniais, druska, apšlakstykite baltuoju vynu ir suvynioję į foliją marinuokite per naktį. Kepkite toje pačioje folijoje 200 °C temperatūros orkaitėje apie 1 val. Baigiant kepti, foliją atvyniokite, mėsą apskrudinkite. Patiekite su daržovių salotomis.

Kiaulienos kepsnys su džiovintomis slyvomis

150 g kiaulienos faršo, ¼ kiaulienos šonkaulio, ¼ kiaušinio, 1 morka, 1 arbatinis šaukštelis kmynų, 8–10 džiovintų slyvų, druskos, pipirų, svogūnų pagal skonį, aliejaus kepimui.

Kmynus užpilkite karštu vandeniu, į kiaulienos faršą dėkite kiaušinio, druskos, pipirų, pakepintų svogūnų ir nusunktų kmynų. Išmirkykite paruoštą mėsą, įsmeikite šonkauliuką, suformuokite kepsnį ir pakepkite jį su įkaitintu aliejumi. Į puodą sudėkite griežinėliais supjaustytą morką, kepsnį, slyvas, užpilkite truputį vandens (kad apsemtų slyvas), įberkite druskos ir troškinkite ant mažos ugnies 30 min. Kepsnį patiekite su gruzdintomis bulvėmis, morkų ir česnakų salotomis, konservuotais kukurūzais bei žirneliais.

Šventiniai suktinukai

1 kg kiaulienos nugarinės, kiaulienos prieskonių, 2 kiaušiniai, maltų džiūvėsėlių, aliejaus kepimui.
Įdarui: 1 svogūnas, 1,5 stiklinės šaldytų voveraičių, 50 g sviesto, 2 šaukštai miltų, druskos, maltų juodųjų pipirų, 100 g grietinės, 2 l raugintų kopūstų.

Kiaulienos nugarinę supjaustykite 1,5 cm storio griežinėliais, išmuškite mėsos plaktuku, įtrinkite kiaulienos prieskoniais ir palikite l val.

Įdarui pakepkite kubeliais supjaustytus svogūnus, voveraites, įmaišykite miltus, grietinę, paskaninkite druska ir pipirais. Iš nugarinės formuodami suktinukus įdėkite po 1,5 šaukšto įdaro. Suktinukus pavoliokite kiaušinių plakinyje, džiūvėsėliuose ir palikite apdžiūti. Tuomet kepkite aliejuje. Suktinukus įdėkite į puodą su raugintais kopūstais, įpilkite l stiklinę vandens ir troškinkite apie 30–40 min. Patiekite su kopūstais ir virtomis bulvėmis.

Šventinis kepsnys su abrikosais

500 g kiaulienos filė, 1 stiklinė išmirkytų abrikosų, truputis kiaulienos prieskonių, 300 g lakštas šaldytos sluoksniuotos tešlos, 1 kiaušinis, truputis rozmarinų (džiovintų arba šviežių), 1 svogūnas, ½ stiklinės saldaus baltojo vyno, truputis aliejaus, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių.

Kiaulienos filė vidurį įpjaukite ilgu aštriu peiliu ir gerai įtrinkite kiaulienos prieskoniais. Palaikykite 1–2 val. Tada į vidurį prikimškite ½ stiklinės išmirkytų abrikosų ir mėsą apkepkite keptuvėje iš visų pusių. Tešlą atšildykite, ant jos dėkite atvėsusią mėsą ir susukite.

Viršuje tešlą truputį įpjaukite, patepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite rozmarinais ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 30 min. Likusius abrikosus supjaustykite, apkepkite su susmulkintu svogūnu, supilkite vyną, įberkite prieskonių ir patroškinkite kelias minutes. Patiekite su kepsniu.

Kiaulienos nugarinė su paprikomis

700 g kiaulienos nugarinės, 1 kiaušinis, 1 trynys, kiaulienos prieskonių, miltų apvoliojimui, aliejaus kepimui.

Nugarinei aptepti: 2 raudonos paprikos, 300 g fermentinio sūrio, 1 svogūno galvutė, 20 g sviesto, 1 kiaušinis, 1 baltymas.

Kiaulienos nugarinę supjaustykite 1–1,5 cm storio griežinėliais, išmuškite mėsai skirtu plaktuku ir įtrinkite kiaulienos prieskoniais. Nugarinės gabalėlius apvoliokite kiaušinių plakinyje, miltuose ir iškepkite aliejuje. Paprikas ir svogūną supjaustykite kubeliais ir apkepkite su sviestu. Suplakite kiaušinius ir sumaišykite su fermentiniu sūriu bei pakepintomis paprikomis. Paruoštą masę sudėkite ant karbonadų ir 10-15 min. kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje.