------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Visus DELFI skaitytojus, atostogaujančius pajūryje, šeštadienį, birželio 27 d. sveikatos mokytojas Dainius Kepenis kviečia į rytinę mankštą Palangoje 7 val. ryto prie "Pušyno" poilsio namų (Žvejų g.1) Po mankštos, meditacinio bėgimo ir maudynių D. Kepenis atsakys į Jums rūpimus klausimus bei norinčius pamokys įvairių pratimų (jogos, Tibeto, kitų). Paskui pageidaujantiems bus surengtas "Indėnų žygis".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Burokėlių sriuba

1 porcijai reikės:

100 g burokėlių, 40 g morkų, 15 g aliejaus, 10 g porų, 10 g svogūnų, 5 g krapų, 5 g petražolių, 300 ml vandens, česnako, citrinos sulčių.

Burokėlius nulupame, sutarkuojame ir patroškiname keptuvėje.

Morkas, svogūnus, česnakus pakepiname, viską sudedame į verdantį vandenį, sudedame prieskonius, išspaudžiame citriną ir išjungiame.

Perlinių kruopų sriuba

1 porcijai reikės:

30 g perlinių kruopų, 40 g morkų, 10 g svogūnų, 15 g aliejaus, 10 g česnako, 5 g petražolių, 5 g porų, 5 g krapų, 300 ml vandens.

Per naktį išmirkytas kruopas nuplauname, sudedame į vandenį ir verdame 20 min. Morkas, svogūnus, česnaką pakepiname ir sudedame į sriubą.

Ryžių sriuba

1 porcijai reikės:

20 g ryžių, 30 g morkų, 20 g svogūnų, 20 g pomidorų, 10 g aliejaus, 10 g česnako, 10 g porų, 10 g krapų, 10 g svogūnų laiškų, 300 ml vandens.

Nuplauname ryžius, suberiame į vandenį ir verdame 10 min. Morkas, svogūnus, česnaką, pomidorus pakepiname ir sudedame į sriubą.

Daržovių sriuba

1 porcijai reikės:

120 g kopūstų, 100 g bulvių, 40 g morkų, 10 g svogūnų, 10 g česnako, 5 g krapų, 5 g petražolių, 5 g porų, 300 ml vandens.

Nuvalome ir supjaustome kopūstą ir bulves. Dedame į verdantį vandenį ir verdame 20 min. Morkas su svogūnais bei česnakais pakepiname ir sudedame į sriubą. Paskiausiai dedame prieskonines žoleles.

Kopūstų sriuba

1 porcijai reikės:

120 g kopūstų, 30 g morkų, 20 g svogūnų, 10 g aliejaus, 10 g česnako, 20 g paprikos, 10 g svogūnų laiškų, 10 g krapų, 10 g petražolių, 10 g porų, 300 ml vandens.

Nuvalome daržoves, supjaustome. Kopūstus sudedame į verdantį vandenį ir verdame 20 min. Morkas, svogūnus, papriką, česnaką pakepiname ir sudedame į sriubą. Pabaigoje sudedame prieskonines žoleles.

Pupelių sriuba

1 porcijai reikės:

40 g pupelių, 40 g morkų, 10 g svogūnų, 15 g aliejaus, 10 g česnako, 5 g petražolių, 5 g krapų, 5 g porų, 300 ml vandens.

Pupeles nuplauname ir užmerkiame nakčiai. Ryte verdame 30 min. Pakepiname morkas, svogūnus, česnaką ir sudedame į sriubą. Galiausiai dedame prieskonines žoleles.

Avižinių dribsnių kepsneliai

1 porcijai reikės:

60 g avižinių dribsnių, 40 g morkų, 20 g svogūnų, 10 g aliejaus, 150 ml vandens, 10 g česnako, 10 g porų, 10 g krapų, 10 g petražolių, 10 g pomidorų padažo.

Avižinius dribsnius užplikiname verdančiu vandeniu. Svogūnus ir česnakus pakepiname ir sumaišome su dribsniais, formuojame kepsnelius ir kepame orkaitėje. Padažui apkepiname morkas ir svogūnus, užpilame verdančiu vandeniu, pagardiname prieskoniais ir pomidorų padažu.

Balandėliai

1 porcijai reikės:

2 kopūsto lapų, 30 g ryžių, 50 g morkų, 15 g svogūnų, 5 g česnako, 5 g porų, 5 g petražolių, 5 g krapų, 15 g sojos faršo.

Kopūsto galvą dedame į puodą su verdančiu vandeniu, paverdame, nuimame lapus. Ryžius išverdame, išmirkome sojos faršą, svogūnus, česnaką ir morkas pakepiname. Viską sumaišome ir darome balandėlius. Paruoštus dedame į puodą, užpilame verdančio vandens ir troškiname su morkomis ir svogūnais.

Žiedinių kopūstų troškinys

1 porcijai reikės:

150 g žiedinių kopūstų, 60 g morkų, 50 g šparaginių pupelių, 20 g svogūnų, 10 g aliejaus, 10 g česnako, 10 g porų, 10 g svogūnų laiškų, 10 g krapų.

Visas daržoves nusivalome, sudedame į vandenį ir paverdame 10 min. Kubeliais supjaustytas morkas pakepiname, sudedame svogūnus ir prieskonius, išmaišome.

Rauginti kopūstai su keptomis bulvėmis

1 porcijai reikės:

180 g kopūstų, 50 g morkų, 50 g burokėlių, 10 g svogūnų, 15 g aliejaus, 200 g bulvių, 3 g kmynų.

Nusivalome morkas, kopūstus ir burokėlius. Morkas ir burokėlius sutarkuojame burokine trintuve, kopūstus supjaustome juostelėmis. Dedame į puodą sluoksniuojant: kopūstai, morkos, burokėliai. Viską užpilam paruoštu tirpalu (1 l vandens – 1 šaukštas druskos). Rauginame 4 dienas.
Svogūnus pakepiname su aliejumi ir užpilame ant parūgusių daržovių. Bulves gerai nuplauname su šepetėliu, perpjaunam, pabarstome kmynais ir kepam orkaitėje.

Ryžių makaronai

1 porcijai reikės:

50 g ryžių makaronų, 100 ml vandens, 40 g morkų, 20 g svogūnų, 10 g aliejaus, 10 g pomidorų padažo, 40 g pomidorų.

Ryžių makaronus užplikiname verdančiu vandeniu, palaikome 20 min. Patroškiname morkas, svogūnus ir česnakus, pagardiname pomidorų padažu.

Plovas

1 porcijai reikės:

60 g ryžių, 40 g morkų, 50 g svogūnų, 10 g aliejaus, 5 g česnako, 10 g pomidorų padažo.

Ryžius nuplaunam, išverdam ir perskalaujam šaltu vandeniu. Morkas ir svogūnus pakepiname ir sudedame į ryžius. Pagardiname pomidorų padažu, pakaitiname. Garnyrui patiekiame pomidorus.

Sojos guliašas

1 porcijai reikės:

15 g sojos guliašo kubelių, 150 ml vandens, 40 g morkų, 20 g svogūnų, 10 g aliejaus, 5 g česnako, 5 g porų, 5 g krapų, 5 g petražolių.


Garnyrui:
150 g burokėlių, 10 g svogūnų, citrinos sulčių.

Sojos guliašo kubelius užpilame verdančiu vandeniu ir laikome 1 valandą, kad išbrinktų. Svogūnus ir morkas pakepiname, sudedam į guliašą ir paverdam 7 min.

Burokėlius nuvalome, sutarkuojam ir patroškinam keptuvėje. Sudedame svogūną, įpilam aliejaus, pagardinam citrinos sultimis.

Sveikuolių duonelė

10 porcijų reikės:

1 kg kviečių, 300 g ruginių miltų, 300 g morkų, 50 g kmynų.

Kviečius pamerkiame ir laikome 24 val. Nupilame vandenį ir daiginame. Sudaigintus grūdus sumalame, dedame miltus, smulkiai tarkuotas morkas, kmynus. Išminkome ir dedame į skardą padarytas bandeles. Kepame 180 ° C orkaitėje.

Avižinių dribsnių košė

1 porcijai reikės:

40 g avižinių dribsnių, 10 g razinų, 100 ml vandens.

Dribsnius užpilame verdančiu vandeniu, kad išbrinktų. Nuplauname razinas ir sudedame į košę, prieš patiekiant pakaitiname.

Penkių grūdų košė

1 porcijai reikės:

50 g penkių grūdų kruopų, 20 g morkų, 10 g svogūnų, 10 g aliejaus, 200 ml vandens.

Kruopas nuplauname, užpilame vandeniu, užverdam ir verdam 20 min. paliekam brinkti. Morkas su svogūnais pakepiname ir sudedame į košę. Daržoves prie košės patiekiame pagal metų laiką.

Raudona mišrainė

1 porcijai reikės:

80 g burokėlių, 40 g pupelių, 50 g raugintų agurkų, 10 g aliejaus, 50 g morkų, 20 svogūnų, 5 g krapų, 5 g porų.

Burokėlius išverdame, nulupame, supjaustome kubeliais. Pupeles išverdame. Morkas su svogūnais pakepiname. Raugintus agurkus supjaustome kubeliais ir viską sumaišome.

Kukurūzų košė su razinomis

1 porcijai reikės:

40 g kukurūzų kruopų, 10 g razinų, 200 ml vandens.

Kukurūzų kruopas užpilame vandeniu, užverdame ir verdame 8 min. Sudedame nuplautas razinas ir paliekame šusti.

Grikių košė su daržovėmis

1 porcijai reikės:

60 g grikių, 10 g svogūnų, 10 g aliejaus, 120 ml vandens, 100 g morkų, 5 g krapų, 5 g porų, 5 ml aliejaus.

Grikių kruopas nuplauname, užpilame vandeniu, užverdame ir verdame 5 min, paskui išjungiame ir paliekame šusti. Morkas pakepiname su svogūnais ir sudedame į košę. Prie košės patiekiam žalias sutarkuotas morkas.

Perlinių kruopų košė

1 porcijai reikės:

50 g perlinių kruopų, 200 ml vandens, 20 g morkų, 10 g svogūnų, 10 ml aliejaus.

Kruopas nuplauname, sudedame į vandenį ir užvirus dar verdame 20 min. Pakepiname morkas su svogūnais ir sudedam į košę. Prie košės daržoves patiekiame pagal metų laiką.

Žirnių kotletai

1 porcijai reikės:

80 g žirnių, 50 g morkų, 20 g svogūnų, 10 g česnakų, 10 g porų, 10 g krapų, 10 g petražolių, 10 g pomidorų padažo, 150 ml vandens.

Žirnius užmerkiame iš vakaro. Išverdame, sugrūdame, formuojame kotletus ir kepame orkaitėje. Padažui morkas apkepiname su svogūnais, užpilame verdančiu vandeniu, pagardiname prieskoninėmis žolelėmis ir pomidorų padažu. Patiekiame su pomidorais.

Šaltinis
http://www.sveikuoliai.eu
Palangos sveikatos mokykla
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją