Daugybės šimtmečių senumo Ajurvedos tekste „Charaka Samhita“ sakoma: „Iš visų riebalų, žmonėms sveikiausia valgyti gi“. Valytas sviestas naudojamas ne tik maistui, bet ir medicinoje, jis puoselėja kūno audinius, išvalo toksinus, gerina regėjimą, mažina cholesterolio kiekį, stiprina imuninę sistemą ir skatina bendrą gyvybingumą.

Idėja, kad riebalais galima išvalyti organizmą, yra tokia tolima vakariečio suvokimui, kad iš pradžių gali atrodyti kaip prieštaraujanti logikai. Bet neseniai atlikti tyrimai parodė, kad Ajurvedos metodikos pagrįstos teisybe – iš audinių pašalinti riebaluose tirpstančius toksinus (pvz., sunkiuosius metalus, kuriais trąšos užteršia dirvą, o iš šios jie patenka į daržoves) veiksmingiausiai galima riebalais.

Laikantis šiais laikais populiarios vaisiais ir vandeniu pagrįstos valančios dietos geriausiu atveju galima pašalinti vandenyje tirpstančius toksinus, o blogiausiu – dieta be riebalų gali pakenkti smegenims.

Ir paskutinis valyto sviesto privalumas – ne veltui sakoma, kad riebalai suteikia skonį. Būtent todėl maistas indiškuose restoranuose toks skanus – jis gaminamas su gi.

Nors gi galima įsigyti prekybos centruose, rekomenduojame pasigaminti patiems. Bus pigiau, be to, jį gaminti malonu, paprasta, o namiškiams labai patiks verdamo gi aromatas.

Jums prireiks:

0,5 kg nesūdyto organinio sviesto
1 švaraus hermetiškai užsukamo stiklinio indo
1 švarios baltos medvilninės nosinės ar marlės
1 tankauss kiaurasamčio

Gaminimas:

Šildykite sviestą ant vidutinės ugnies giliame nerūdijančio plieno puode – toli nuo viryklės nesitraukite! Paruoškite marle išklotą kiaurasamtį ir švarų stiklinį indą.

Po poros minučių sviestas užvirs. Palikite jį virti ant vidutinės arba mažos ugnies. Jis maloniai burbuliuos, o virtuvė prisipildys kukurūzų spragėsių kvapo. Į viršų išplauks putos.

Po 7-10 min. (priklausomai nuo viryklės tipo ir puodo storio), burbuliavimo garsas nurims ir retkarčiais girdėsis lyg traškėjimas. Skystis puode taps aukso spalvos, o puodo dugne susidarys tirščiai. Nuimkite gi nuo ugnies, perkoškite per marlę į stiklinį indą. Palikite atvėsti, užsukite dangtelį ir laikykite kambario temperatūroje ar šaldytuve. Naudokite kepimui, tepkite ant paskrudintos duonos arba paskaninkite garuose troškintas daržoves, kad organizmas kasdien gautų sveikų riebalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)