Seniai marinuojame agurkus ir pomidorus su garstyčiomis, įvairiais lapais, česnakų ir krapų kotais, rodosi ką dar besugalvosi. O štai viename tinklalapyje virė diskusija apie krienus, ne šaknis ar lapus, bet tuos tarkuotus, pirktus pas babytes turguje krienus. Baltus, ne raudonus. Kaipgi nepabandyti? Nesiplėsiu aprašant gautą marinuotų agurkų skonį, tai tiesiog nepakartojamai trašku, gaivu, saikingai aštru… Krienus dėjau į savo labai mėgstamą šaltai marinuotų agurkų marinatą.

Didelius agurkus nulupu, pjaunu per pusę, išimu sėklas ir supjaustau nedideliais gabaliukais. Juos pasveriu, sukrečiu į puodą ir toliau skaičiuoju pagal šį receptą:

2 kg pjaustytų agurkų
2 v.š. rupios druskos
2 v.š. krienų
1 česnakas
0,5 kg cukraus
8 v.š. aliejaus
1 st. acto

Agurkus užberiu druska ir palieku 4-6h, kad išsiskirtų sultys. Atskiram inde sumaišau cukrų, aliejų ir actą, ant agurkų masės smulkia tarka sutarkuoju česnakus, dedu krienus ir užpilu sumaišyta mase. 12h lai pastovi, dažniausiai palieku nakčiai. Sekantis etapas – dideliu šaukštu išmaišau masę ir “rūšiuoju” vienodus gabaliukus į stipriai iškaitintus stiklainius, užpilu skysčiu iš puodo. Užsuku iškaitintu dangteliu ir dedu žemyn galva valandai kitai. Viskas. Jokių kaitinimų.

Ragavome su švelnia grilio paukštiena, dėjau ant duonos, pateptos kepenine. Skanu…