Daugiau nei 2000 metų gyvuojantis sojų padažas - vienas seniausių pagardų pasaulyje.
© Shutterstock nuotr.

Nepaisant prabėgusių tūkstantmečių, sojų padažo gamybos technologija išliko nepakitusi. Sojų pupelės nuvalomos, garinamos ir sumaišomos su pakeptais maltais kviečių grūdais. Masė užpilama pasūdytu vandeniu ir išmaišoma. Gautas mišinys sudedamas į specialius maišelius, kurie pakabinami ar padedami saulėkaitoje.

Tokiu būdu prasideda natūrali fermentacija, ir galiausiai iš maišelių ima tekėti skystis. Priklausomai nuo to, kiek kviečių dedama į masę, gaunamas saldus ar ne itin saldus padažas.

Tačiau natūrali fermentacija (net jei užtrunka mėnesį) - ilgas procesas. Norėdami jį paskubinti, nesąžiningi gamintojai naudoja sieros ar druskos rūgštį. Šios stiprios rūgštys pradeda sojos rūgštinę hidrolizę; taip pagaminamas padažas - pusfabrikatis. Galiausiai rūgštims neutralizuoti į produktą dedama šarmo. Dėl visų šių reakcijų padaže susiformuoja kenksmingi priedai, laikomi stipriomis kancerogeninėmis medžiagomis ir neleistini maisto produktuose.

Svarbu žinoti, kad surogatinis padažas gali būti pagamintas bet kokioje šalyje, net Kinijoje ar Japonijoje. Negailėkite laiko kokybiško padažo paieškoms. Parduotuvėje atidžiai išstudijuokite produkto sudėtį.
Jeigu ant pakuotės surašyti tik keturi ingerdientai: vanduo, sojos pupelės, kviečiai ir druska - reiškia produktas pagamintas natūralios fermentacijos būdu. Tačiau jei ten dar aptiksite dažiklių, konservantų, kvapiklių - tai pusfabrikatis. Apie tai, kad padažas natūralus gali byloti ir jo kaina: natūraliai fermentuoti sojų padažai brangesni.

Skiriasi ir šio pagardo spalva. Natūralus sojų padažas yra raudonai rudos spalvos, šiek tiek skaidrus, tuo tarpu pusfabrikačio spalva tamsi, jis drumstas, panašus į spiritą.

Šiuo metu Europoje populiariausias silpnai sūdytas sojų padažas. Jo skonis toks pat sodrus kaip ir klasikinio padažo, tačiau jame mažiau druskos. Todėl jį renkasi sveikos mitybos šalininkai. Taip pat yra ir saldus sojos padažas, kurios sudėtyje yra cukraus bei acto; specialiai sušiams ir surimi skirti padažai.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Liberalų agonija: laikinuoju pirmininku patvirtino E. Gentvilą, bet ir dėl to skraidė žiežirbos (93)

Penktadienį susirinkusi Liberalų sąjūdžio valdyba priėmė pirmininko Remigijaus Šimašiaus...

V. Danauskienė. Į šipulius dūžtanti „Remigijaus legenda“ (136)

Ar dar prisimenate 2004-ųjų kovo 24-ąją? Paksogeite besikapanojanti Lietuva gauna tarsi šlapiu...

Metų seklys: panevėžiečių grupuotė veržėsi į „tarptautinius vandenis“ (9)

DELFI, bendradarbiaudamas su Lietuvos policija, tęsia kasmetinį pasakojimų ciklą „ Metų seklys...

„Akropolis group“ planuoja 2 naujus prekybos centrus (5)

Nekilnojamojo turto projektų plėtros įmones Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Bulgarijoje valdanti...

Dėl nepatogių batelių atsirado nuospaudų? Paprastas ir greitas būdas jų išvengti (1)

Daugelis moterų kenčia nuo nepatogių batų, netinkamo avalynės dydžio ar batų formos, kuri nėra...

Socialiniuose tinkluose plinta dar vienas neįprastas audros Ofelija sukeltas gamtos reiškinys (3)

Smarki audra, siautėjusi Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje , nustebino internautus neįprastais...

R. Šimašius atsistatydina, partijai gresia skilimas (347)

Remigijus Šimašius atsistatydina iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų.

Lenkijos banko atstovai atvyksta į Lietuvą: ar iškils naujas bankas? (15)

Vienas didžiausių Lenkijos komercinių bankų PKO, BNS žiniomis, aktyviai domisi galimybėmis...

Papildomi milijonai, kuriuos galėtų gauti Lietuva: pavyzdį siūlo imti iš Švedijos (14)

Pastaruoju metu susirūpinta, kodėl valstybės valdomos įmonės neduoda šaliai grąžos, kurią...

Dingusio baikerio artimieji imasi šukuoti Trakų apylinkes: ieškoma bent drabužių   (261)

Baikerio Aivaro Kilkaus artimieji imasi šukuoti Trakų rajono apylinkes, kur gyvena asmuo, įtariamas...