Burokėlius ne verda, o kepa

Kunčų namų virtuvėje ant dujinės viryklės kaito didžiulis katilas su obuolių sultimis, o orkaitėje kepė nenulupti burokėliai. Čia pat triūsusi garsioji šeimininkė paaiškino: “Iš tų burokėlių galima pasigaminti puikų patiekalą. Svarbu, kad burokėlių dugnelis būtų nenupjautas - tuomet kepant sultys neišbėgs. Tokiu būdu iškeptus burokėlius nulupusi sutarkuoju, pridedu lauro lapelių ir gvazdikėlių. Druskos nereikia. Tą masę puode pakaitinu. Atvėsinu, pridedu jogurto, krienų ar smulkiai pjaustytų svogūnų. Sumaišau ir dedu ant stalo”, - aiškino. Beje, minėtu būdu paruoštus burokėlius galima atskiesti obuolių sultimis - labai skanu ir sveika.

Visą vasarą ir net dabar Danutė, ruošdama daržovių salotas, jas parūgština begonijų žiedais. Jei salotos patiekiamos su skaidriu padažu stikliniame inde, jos nepaprastai gražiai atrodo, nes žinome, kokių spalvų gali būti begonijų žiedai.

Linų sėmenų užtepėlė

Neseniai Kauno visuomenės sveikatos centre vykusiame Jungtinio sveikatos klubo narių pagamintų patiekalų parodoje, skirtoje Pasaulinei maisto dienai, renginio svečiai aikčiojo, juos ragaudami. Tarp tų neregėtų ir iki šiol neragautų patiekalų buvo ir Danutės paruoštos salotos, užtepėlė, desertas ir jos iškepta naminė duona.

Šeimininkių šeimininkė, bendraminčių švelniai vadinama Šermukšnėle (Danutė vadovauja klubo Sulčių pasninko stovyklai “Šermukšnėlė”), siūlė linų sėmenų užtepelės receptą: beveik minutę skrudinti keptuvėje be aliejaus linų sėmenis (skrudinant ilgiau, jie iššoks iš keptuvės). Tuomet sėmenys sumalami kavamale. Prieš tai reiktų pasiruošti lydyto sviesto: jo gabaliuką įdėti į nedidelį puodą, o šį - į didesnį puodą su vandeniu ir kaitinti. Kai sviestas išsilydys, ant dugno liks nuosėdų. Išsilydžiusį sviestą nupilti taip, kad nuosėdos liktų ant dugno (lydytą sviestą galima laikyti kelis mėnesius - jis negenda). Išlydytame svieste kaitinama smulkiai supjaustyta svogūno ropelė. Kai svogūnai pagels, sudėti maltus sėmenis ir įpilti vandens tiek, kad išeitų lengvai tepama košelė. Neužmiršti pridėti pagal skonį mėgstamų prieskonių.

Desertas “Ežiuolė”

Sumalti džiovintus vaisius (obuolius, kriaušes, abrikosus, slyvas, persikus ir pan.), pagardinti cinamonu, pridėti kvietinių sėlenėlių, išmaišyti. Perpjauti išilgai žalią slyvą, išpjauti įdubą, pridėti su dideliu kaupu mišinio, papuošti jurginų žiedlapiais, įsmeigiant juos į desertą.

Salotos “Rudens branda”

Norint paruošti šias salotas, reikia turėti medaus (geriau grikių), sezamo ir moliūgų sėklų, spanguolių ar bruknių (vasarą gali būti ir kitos uogos), 2-3 valandas pamirkytų vandenyje saulėgrąžų. Šis mišinys - labai sveikas maistas. Danutė patarė vyresnio amžiaus žmonėms susimalti kavamale moliūgų ir sezamo sėklas - bus lengviau kramtyti.

Galima pasigaminti panašų mišinį (po šaukštelį moliūgo ir sezamo sėklų, du šaukštelius saulėgrąžų) ir valgyti jį kasdieną po du šaukštelius. Šis mišinys taip pat tinka ruošiant salotas. Pravartu atsiminti, kad itin vertingos sezamo sėklos, nes jose yra labai daug kalcio. Anot Danutės, jį organizmui įsisavinti padeda silicis, kurio daug yra miežiniuose miltuose. Todėl Danutė namuose kepa duoną iš miežinių miltų, turi pasiruošusi apynių raugo, kurį pasaldina medumi. Nei druskos, nei cukraus nededa.

Šeimininkė pataria miežinę košę, kurioje yra daug ilgaamžiškumo mineralo silicio, virti ne tik keturkojams augintiniams, bet ir sau.