Tai – ne tik grilio meistro ruošiamas maistas, tai gali būti ir įdomus, įtraukiantis visus renginio svečius procesas ar puiki pamoka kaip skaniai pasiruošti įvairius patiekalus. Svarbu nepamiršti, jog reikia atsižvelgti į kai kuriuos gaminimo ir kepimo aspektus bei pasirūpinti geru kuru.

Nesvarbu, ką kepti, bet svarbu – kaip

Pasak „Barbekiu legiono“ technologo-konsultanto Nerijaus Ižganaičio, grilyje galima kepti praktiškai visus produktus, tačiau būtinos tam tikros žinios ir praktika, norint pasiekti norimą rezultatą. Ant grotelių galima kepti ne tik kiaulienos šašlykus iš sprandinės, bet ir kiaulienos šonkauliukus, mentę, išpjovą, šoninę ir kitas kiaulienos dalis. Grilis puikiai tinka ir jautienos, vištienos, antienos, įvairios žvėrienos, egzotiškos mėsos (pvz., kengūrienos, krokodilienos, ryklienos, fazano), įvairios egzotiškos žuvies, jūros gėrybių ir netgi desertų ruošimui.

„Pastebime, kad į grilio kultūrą Lietuvoje skverbiasi naujos kūrybiškos idėjos. Vis daugiau mūsų pirkėjų noriai išbando įmantresnius grilio patiekalus ir neapsiriboja tik tradiciniais šašlykais. Iškylose dabar jau kepami ir didkepsniai, jūros gėrybės ir netgi desertai. Iškylautojai taip pat dažnai ieško ir jau pagamintų, griliui skirtų patiekalų“, – kalba prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Nereikia bijoti eksperimentuoti – reikia tiesiog pasidomėti, galbūt išbandyti kažką naujo, jau paruošto kepimui ir tokiu būdu paįvairinti savo vasaros iškylas naujais, įdomiais ir nenusibodusiais skoniais.

„Išskirtinai šiam sezonui mūsų gamybos meistrai sukūrė ne vieną receptą. Asortimentas platus – nuo jautienos šašlykų gurmanams, iki jūros gėrybių, retesnės žuvies bei antienos. Šių metų iškyloms siūlome įdomius mėsos ir marinatų derinius, kuriuos nesudėtingai gali išsikepti ir ne itin patyręs grilio žinovas“, – pasakoja A. Petraitis.

Temperatūros svarba ir ką daryti, jei po ranka nėra termometro

Kepimo temperatūra labai stipriai priklauso nuo to, kokio gyvulio, paukščio ar žuvies mėsa yra kepama, kokia daržovė ar vaisius yra ruošiami, kadangi kiekvienam produktui kepti reikalinga skirtinga temperatūra ir kepimo trukmė. Jie priklauso nuo naudojamų produktų dydžio ir storio, taip pat apdorojimo būdo.

Pasak N. Ižganaičio, neturint termometro, galima taip pat išsimatuoti žarijų temperatūrą senu daugelio žinomu rankos-karščio metodu: laikant delną virš žarijų ir žiūrint, kiek sekundžių jį įmanoma išlaikyti: „Jei ranka virš grilio išlaikoma tik 2 sekundes – temperatūra turėtų būti apie 250–320 laipsnių, jei 4 sekundes – 200–250, o 6 – 150–200 laipsnių. Visgi šis metodas turi nemažą paklaidą priklausomai nuo to, kiek jautri žmogaus ranka karščiui. Dėl šios priežasties šis metodas nėra labai tikslus, bet kraštutiniu atveju – tikrai padės.“

Ar svarbu kokiam patiekalui renkame malkas?

Renkantis kurą griliui, reikėtų atsižvelgti į grilio charakteristikas bei kam jis yra pagamintas. Naudojant netinkamą pagal paskirtį kurą, nebūtų išgaunama reikiama temperatūra arba karštis gali būti didesnis negu rekomenduojamas. Renkantis tarp malkų ir medžio anglies, reiktų įvertinti, kiek laiko turite mėsos iškepimui – malkos turi dar sudegti, o anglis išsikūrens kelis kartus greičiau.

„Renkantis malkas, pats geriausias kuras – natūralios lapuočių medžių malkos. Tačiau jokiam patiekalui netiks spygliuočių malkos, kurių sudėtyje yra sakų. Naudojant tokias malkas, patiekalas bus aprūkęs ir neskanus. Kepimui dažniausiai naudojamos ir turinčios geriausią kaitrą – beržo, ąžuolo, uosio, juodalksnio ir liepos malkos. Rečiau naudojamos, bet dar didesnę kaitrą turinčios obelinės, vyšninės, riešutmedžio malkos. Beržo medienos žarijos yra labai kaitrios ir kvapnios, tačiau prieš deginant beržą būtina nuo jo nulupti žievę, kad išvengtumėte dervos kvapo. Visos išvardintos malkų rūšys kepant suteikia savotišką aromatą ir dūmo skonį, todėl kepant jas reikėtų rinktis pagal maistą“, – pasakoja pašnekovas.

Tam tikros malkų rūšys tinka skirtingiems produktams grilyje. Pavyzdžiui ąžuolo malkos skleidžia stiprų, dūminį kvapą, kuris puikiai tiks jautienos ir kiaulienos kepsniams. Alksnis puikiai išryškina jūros gėrybių ir paukštienos skonį, taip pat tinka kai kuriems kiaulienos receptams. Vyšnių bei kitų vaismedžių malkos skleidžia labai subtilų ir švelnų kvapą, tad puikiai tiks vištienai bei kiaulienai.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!