Kai kas nors man sako, kad nemėgsta gaminti, aš tuo netikiu. Palinguoju galvą, atseit, suprantu ir pagalvoju, kad tikriausiai tas žmogus dar neturėjo progos pajusti, ką tai reiškia. Pasidalinti savo pagamintu maistu – tai lyg įteikti dovaną, sunku to nemėgti. Man valgio gaminimas – kūrybos, relaksacijos ir meilės veiksmas. Žiemos savaitgalio pavakarys, kai už lango šalta ir temsta, yra labai tinkamas metas dalintis šiluma, kurią skleidžia namuose pagamintas maistas.

Valgio gaminimas ir intelektas

Prieš 200 tūkst. metų žmogus uždegė pirmąjį laužą ir ant jo pagamino valgio. Tai, kad žmogus yra vienintelis iš primatų, valgantis ne žalią, o termiškai apdorotą maistą, rodo, jog mūsų organizmai per evoliuciją prie to prisitaikė. Apdoroto maisto virškinimui sunaudojama mažiau energijos, todėl daugiau jos lieka smegenų veiklai. Štai taip kartu su kulinarijos meno atsiradimu pradėjo vystytis ir žmogaus protas. Žinoma, maisto gaminimas susijęs ir su socialiniu bei kultūriniu žmogaus gyvenimu.

Beje, mokslininkai teigia, kad kai kurių žmonių propaguojamas žalio (neapdoroto) maisto valgymas, taip atseit grįžtant prie natūralumo, šiuolaikiniam mūsų organizmui yra nesveikas. Mes nebeturime tokio sugebėjimo detoksikuoti kenksmingas medžiagas, o iš neapdoroto maisto negauname pakankamai kalorijų.

Virtuvė ir baimė

Ar žinote, kas yra mageirokofobija? Šis įmantrus žodis reiškia valgio gaminimo baimę. Ši fobija pasireiškia tokiais simptomais, kaip baimė, jog pagamintas maistas pakenks žmonėms, kurie jį valgo, baimė, jog patiektas maistas bus neskanus, nerimas, kad valgio gaminimo metu susižeisi ar nudegsi, baimė išbandyti naujus receptus. Šią fobiją egzotišku pavadinimu tikriausiai tam tikru laipsniu patyrė kiekvienas, bent kartą bandęs gaminti svečiams.

Jei jaučiate valgio gaminimo baimę, vienintelis būdas ją nugalėti yra... gaminti. Kulinarijos knygų autorė ir TV laidų vedėja Nigella Lawson rašo: „Kai nedarai to, ko bijai, bijai dar labiau.“ Jei norite nugalėti valgio gaminimo baimę, pirmiausia turite nustoti laikyti valgio gaminimą pareiga ar prievole. Įpraskite apie tai galvoti kaip apie priemonę, padedančią jums ir jūsų artimiesiems sveikiau maitintis. Susiraskite tikrai lengvo patiekalo receptą. Geriausia, jei paieškosite jo tarp šeimos receptų – pagamintas valgis primins vaikystę.

Nesistenkite pagaminti tobulai – kiekvienas virėjas pagal tą patį receptą patiekalą pagamina skirtingai. Na, o jeigu bijote, kad jums atsitiks taip, kaip Bridžitai Džouns, išvirusiai mėlynos sriubos, pasiruoškite atsarginį planą, kuo vaišinsite svečius, jei šis patiekalas nepavyks. Valgio gaminimo baimę nugalėti padeda ir gaminimas kartu su draugais, kai pasidalinama atsakomybė ir atsiranda proga įgyti naujų įgūdžių. Na ir, žinoma, pirmą kartą gaminkite artimiems ir palaikantiems žmonėms.

Virtuvė ir meilė

Kad ir kas būtų parašyta restorano meniu, niekada nebūnate užtikrintas, ką valgote. Nežinote, ar šviežia mėsa, kokie prieskoniai buvo naudojami, kur buvo pirktos daržovės. Gaminant namuose jokių paslapčių nelieka. Tiksliai žinote, ką valgote, ir numanote maisto jūsų lėkštėje vertingumą. Todėl valgio gaminimas – tai meilė savo kūnui pačia gryniausia forma.

Be to, valgio gaminimas – tai vienas iš paprasčiausių būdų „įsižeminti“. Gaminti valgį tai reiškia liesti, ragauti, uostyti. Beje, tikrai skanus maistas turi būti vienu metu ir sūrus, ir rūgštus, ir saldus, ir aštrus. Taip jis pažadins visus pojūčius ir suteiks daugiausia malonumo.

Mėgavimasis pojūčiais padeda pamiršti įkyrias mintis, neigiamas emocijas. Gamindami valgį veikiame, ne mąstome. Šio proceso metu pailsi galva, o kūrybingumas, kurį pasitelkiame gamindami, gali padėti atrasti netikėtus problemų, visai nesusijusių su valgio gaminimu, sprendimus.

Pirmykščiais laikais žmonės burdavosi aplink laužą ir pasakodavo savo istorijas. Šiais laikais laužą pakeitė virtuvė. Net ir elektrinė viryklė be užuominų apie gyvą ugnį turi magišką poveikį. Virtuvėje įvyksta artimiausi pokalbiai, joje prasideda ir baigiasi smagiausi pobūviai. Kartu gaminant maistą dėmesys tarsi paskirstomas: šiek tiek jo skiriama valgiui, šiek tiek pokalbiui. Tai išprovokuoja atvirumą ir tarsi „nuima svorį“ nuo to, kas sakoma. Prie viryklės galima susitaikyti (arba susipykti, jeigu valgio ir pokalbio pusiausvyra neišlaikoma).

Dalintis savo pagamintu valgiu reiškia dalintis meile. Todėl prieš patiekdami patiekalą neatsiprašinėkite „šiek tiek pridegė“ arba „oi, per sūru“. Prieš tai paragaukite ir įsitikinkite, kad valgis toks, koks reikia. Juk įteikiate dovaną iš visos širdies, mėgaukitės džiaugsmu, kurį sukūrėte.

Daugiau maistingųjų medžiagų iš valgio gausite, jei:

Nepjaustysite daržovių. Bulves, morkas ir kitas daržoves stenkitės virti visas, nes jas perpjovus dalis maistingųjų medžiagų išsiskiria į vandenį ir išgaruoja.

Sąmoningai mėgausitės maistu. Tyrimais įrodyta, kad galvojant apie tai, kaip bus skanu, iš valgio pasisavinama daugiau naudingųjų medžiagų.
Pirksite mažus vaisius. Mokslininkai nustatė, kad mažuose vaisiuose ir daržovėse yra didesnė naudingųjų medžiagų koncentracija, o didesniuose tiesiog daugiau vandens.

Vaisius laikysite kambario temperatūroje. Šaldytuve vaisiai ir daržovės nustoja nokti ir gaminti maistingąsias medžiagas, o kambario temperatūroje jie ir toliau jas gamina.

Naudosite juoduosius pipirus. JAV mokslininkai nustatė, kad juodieji pipirai padeda pasisavinti kai kurias maistingąsias medžiagas, tokias kaip beta karotenas, selenas. Be to, juodieji pipirai gerina apetitą.

Naujausiame žurnalo „Aš ir psichologija“ numeryje skaitykite:

Gyvenu naują nuostabią dieną
Netikri darbštuoliai
Šiuolaikinės pamotės ir patėviai
Aš auginu itin gabų vaiką
Karališkoji pora
Animos ir animus susitikimas
Draugės per prievartą
Pornografija – ginkluota kultūros plėšikė
Laikas svajoti ir fantazuoti
Kas, jeigu?..
Ar populiarioji psichologija serga puikybe?
Kaip tampama snobu?
Scena, kuri gydo
Šaukštas meilės
Povandeninės kelionės
Varžtai ir trys intymios istorijos