aA
Nors maistui rūgštynes jau XII amžiuje vartojo prancūzai, mums jos dar ilgą laiko buvo viso labo piktžolės. Tačiau yla netrunka išlįsti iš maišo, tad ir ant mūsų stalo rūgštynės išsikovojo sau vietą. Ir ne veltui.
© Shutterstock nuotr.

Pasirodo, ši daržovė turtinga vitaminų (A, C, K, B1, B2, PP, E) ir mikroelementų (kalio, geležies, vario, magnio, natrio, nikelio, stroncio, cinko).

Be salotų ir gardžiosios sriubos, rūgštynės tinka gaminant omletą, gali būti puikus pyragų ir koldūnų įdaras, beje, tiek saldus, tiek sūrus. Iš rūgštynių išradingos šeimininkės verda kisielių, gamina padažus paukštienos ir žuvies patiekalams, deda į plakamus daržovių kokteilius. Be to, jų lapus galima sūdyti, rauginti, džiovinti arba tiesiog užšaldyti.

Rūgštynės puikiai dera su pavasarinėmis daržovėmis ir žalumynais. Pabandykite jas sumaišyti su šparagais, špinatais, krapais, petražolėmis ir salotų lapais. Gaminant salotas ši daržovė dar „draugauja“ su ridikėliais, agurkais, svogūnų laiškais ir virtomis bulvėmis. Tokias salotas geriausia gardinti grietine.

Tiesa, dėl rūgštynėje esančios oksalo rūgšties gausos, šių žalumynų turėtų atsargiai vartoti žmonės, kurių skrandžio rūgštingumas yra padidėjęs, taip pat sergantieji inkstų ligomis. Jų nevartokite, ir kai sergate žarnų uždegimu, tuberkulioze arba jums sutrikusi druskų apykaita.

Nuo seno pastebėta, kad rūgštynės turi ir gydomųjų savybių. Jos gerina virškinimą, mažina žarnyno rūgimą, stabdo viduriavimą. Rūgštynės skatina tulžies išsiskyrimą, tinka vartoti sergant geltlige.

Liaudies medicina rūgštynių šaknų nuovirą vartoja organizmui stiprinti ir medžiagų apykaitai gerinti. Tuo tikslu rūgštynių šaknys kasamos pavasarį arba rudenį ir iš karto džiovinamos.

Ananasų, kivių ir rūgštynių gėrimas

Reikės:

- 300 g nuvalyto ananaso,

- 200g šviežių rūgštynių,

- 2 kivių.

Nuvalytas ir nuplautas daržoves tiesiog suplakite plaktuvu. Toks gėrimas itin naudingas sveikatai: ananasuose esančios medžiagos gerina virškinimą, kiviai teigiamai veikia kraujo apytaką, kraujagyslių sieneles. Žaliasis pigmentas, esantis daržovėse, gausus magnio, kuris reikalingas širdžiai.

Rūgštynių sudėtyje esančios obuolių ir citrinų rūgštys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Nuošalioje Vilniaus vietoje tiekia autentišką armėnišką maistą: stulbina kainomis ir porcijų dydžiu (66)

Jeigu nebūčiau vykusi automobiliu pro šalį, apie Valakampių paplūdimyje kepamus armėniškus...

Grigas garantuoja, kad „Žalgiris“ šį sezoną eis toli, Čeponis stabdo arklius (33)

Trys pralaimėjimai iš eilės – ne „Žalgirio“ stilius. Šarūno Jasikevičiaus pamokslo...

Lietuvių augintojus prispaudė kinai ir ukrainiečiai (65)

Šalies medaus eksportuotojai išgyvena sunkmetį – pirkėjų prireikė žvalgytis net tolimoje...

VU profesoriaus elgesį tyrusi komisija nustebino studentą: pripažino, kad esu „Karbauskio b...pys“ ir „šiukšlė“ (267)

Nors profesorius Paulius Subačius viešoje erdvėje palankiai vertino itin įžeidžiančius...

Visą Švediją šokiravęs žudikas pareikalavo Lietuvoje stabdyti įkalinimo iki gyvos galvos skyrimą (110)

Už žinomos Švedijos psichologės nužudymą iki gyvos galvos įkalintas kaunietis Vidmantas...

Nepigi pramoga vaikams, kurią galite sukurti patys: trijų vaikų mama pasidalino išbandytomis idėjomis (1)

Vakar aktorė, ankstyvojo ugdymo mokyklėlės „Šilkaus pupa“ įkūrėja ir trijų vaikų mama...

Pragarą išgyvenusi ir dešimtmetį išnaudota sekso vergė: mane pradėjo tam ruošti nuo 11-os (1)

Šiuolaikinės vergovė s auka per interviu BBC pasakojo šokiruojančią savo gyvenimo istoriją,...

Žvilgtelėkite į naują Erikos Vitulskienės plius dydžio kolekciją: noriu, kad moterys neatrodytų nuobodžiai pamatykite pirmieji (196)

Ketvirtadienį sostinėje startavo tradicinė mados mugė „Fashion Bazaar“, kurioje šįkart...

Pirminiai TS–LKD debatai: svarbiausi Šimonytės ir Ušacko akcentai (78)

Ketvirtadienio vakarą vyko Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų kandidatų į...