Pasirodo, ši daržovė turtinga vitaminų (A, C, K, B1, B2, PP, E) ir mikroelementų (kalio, geležies, vario, magnio, natrio, nikelio, stroncio, cinko).

Be salotų ir gardžiosios sriubos, rūgštynės tinka gaminant omletą, gali būti puikus pyragų ir koldūnų įdaras, beje, tiek saldus, tiek sūrus. Iš rūgštynių išradingos šeimininkės verda kisielių, gamina padažus paukštienos ir žuvies patiekalams, deda į plakamus daržovių kokteilius. Be to, jų lapus galima sūdyti, rauginti, džiovinti arba tiesiog užšaldyti.

Rūgštynės puikiai dera su pavasarinėmis daržovėmis ir žalumynais. Pabandykite jas sumaišyti su šparagais, špinatais, krapais, petražolėmis ir salotų lapais. Gaminant salotas ši daržovė dar „draugauja“ su ridikėliais, agurkais, svogūnų laiškais ir virtomis bulvėmis. Tokias salotas geriausia gardinti grietine.

Tiesa, dėl rūgštynėje esančios oksalo rūgšties gausos, šių žalumynų turėtų atsargiai vartoti žmonės, kurių skrandžio rūgštingumas yra padidėjęs, taip pat sergantieji inkstų ligomis. Jų nevartokite, ir kai sergate žarnų uždegimu, tuberkulioze arba jums sutrikusi druskų apykaita.

Nuo seno pastebėta, kad rūgštynės turi ir gydomųjų savybių. Jos gerina virškinimą, mažina žarnyno rūgimą, stabdo viduriavimą. Rūgštynės skatina tulžies išsiskyrimą, tinka vartoti sergant geltlige.

Liaudies medicina rūgštynių šaknų nuovirą vartoja organizmui stiprinti ir medžiagų apykaitai gerinti. Tuo tikslu rūgštynių šaknys kasamos pavasarį arba rudenį ir iš karto džiovinamos.

Ananasų, kivių ir rūgštynių gėrimas

Reikės:

- 300 g nuvalyto ananaso,

- 200g šviežių rūgštynių,

- 2 kivių.

Nuvalytas ir nuplautas daržoves tiesiog suplakite plaktuvu. Toks gėrimas itin naudingas sveikatai: ananasuose esančios medžiagos gerina virškinimą, kiviai teigiamai veikia kraujo apytaką, kraujagyslių sieneles. Žaliasis pigmentas, esantis daržovėse, gausus magnio, kuris reikalingas širdžiai.

Rūgštynių sudėtyje esančios obuolių ir citrinų rūgštys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.