Senosiose kulinarinėse knygose sriubų svarba buvo ypač pabrėžiama. Jos skirtos apetitui sužadinti arba alkio jausmui numalšinti. Įdomu, kad sočių sriubų yra kone kiek­vienos pasaulio šalies virtuvėje.

Sriuba itin reikalinga augantiems žmonėms. Pasak dietologų, šį patiekalą jauniems žmonėms reikėtų valgyti bent 5 kartus per savaitę. Priklausomai nuo sriubos rūšies, ji gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, pavyzdžiui, pieniška sriuba – vakarienei. Rudenį ir žiemą reikėtų valgyti riebesnes, daugiau energijos teikiančias sriubas.

Sriuba vertinama ne tik dėl gero skonio. Joje gausu skaidulinių medžiagų, todėl valgant gerėja virškinimas ir bendra žmogaus savijauta. Organizmas gauna daugiau skysčių. Taip pat sriuba padeda suliek­nėti. Mokslininkai ištyrė, kad besilaikantys dietų žmonės, kurie sriubos valgė po dvi porcijas per dieną, numetė daugiau svorio nei tie, kurių dietoje šio patiekalo nebuvo.

Naujausi tyrimai parodė, kad valgant daržovių sriubą kaip pirmą patiekalą per pietus galima sumažinti kalorijų įsisavinimą net iki 20 proc. Galiausiai žvarbią rudens ar žiemos dieną niekas taip gerai nesušildys, kaip karšta ir gardžiai kvepianti sriuba.

Kreminė salierų sriuba su graikiniais riešutais ir parmezanu

4 salierų stiebų, pusės saliero, 2 bulvių, 1 svogūno, 750 ml vištienos sultinio, druskos, pipirų, petražolių, graikinių riešutų, parmezano sūrio.

Daržoves smulkiai supjaustykite ir virkite pasūdytame vištienos sultinyje tol, kol suminkštės. Baigiant virti, sudėkite pipirus ir petražoles. Sriubą sutrinkite smulkintuvu iki purios masės. Patiekiant pabarstykite skaldytais riešutais ir tarkuotu parmezanu.

Kukurūzų burbuolių sriuba su grietinėle

Kukurūzų burbuolių, 1 svogūno, 250 ml vandens, druskos, sviesto, miltų, 0,5 l grietinėlės, prieskonių, baltojo vyno.

Kukurūzų burbuoles ir svogūną išvirkite pasūdytame vandenyje. Miltus pakepinkite ištirpdytame svieste ir gautą masę atskieskite kukurūzų nuoviru. Į tą patį puodą sudėkite iš burbuolių išlukštentus kukurūzų grūdus. Ten pat įdėkite per sietelį sutrintą svogūną, suberkite prieskonius ir įpilkite grietinėlės. Prieš patiekdami sriubą pagardinkite baltuoju vynu.

Aštri pomidorų sriuba

300 g jautienos faršo, 800 g konservuotų pomidorų (be odelės, savo sultyse), 400 g konservuotų raudonųjų pupelių, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 aitriojo pipiro, 1 paprikos, prieskonių, pomidorų padažo, Worcesterio padažo, tabasko padažo, 0,5 kubelio jautienos sultinio, fermentinio sūrio.

Keptuvėje apie 10 minučių pakepinkite jautienos faršą. Tada į keptuvę dėkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir pakepinkite dar 5 minutes. Konservuotus pomidorus sumalkite arba perkoškite per sietelį ir pilkite į puodą, kuriame virsite sriubą. Smulkiai supjaustykite papriką, česnaką ir suberkite į tą patį puodą. Ten pat sudėkite ir pakepintą jautienos faršą, svogūnus, konservuotas raudonąsias pupeles.

Viską gerai išmaišykite, jei reikia, įpilkite vandens. Troškinant įpilkite pomidorų ir kitus padažus, suberkite prieskonius. Puodą uždenkite dangčiu ir virkite dar 10 minučių. Sriuba patiekiama su smulkiai tarkuotu sūriu ir česnakine bandele.

Bulvienė su baravykais

3 l sultinio, 300 g šaldytų baravykų, 4 bulvių, 2 morkų, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, indelio lydyto sūrio, druskos, pipirų, krapų.

Išsivirkite sultinį. Į puodą sumeskite supjaustykite bulves, morkas ir svogūną. Išvirtas daržoves sultinyje sumalkite smulkintuvu iki purios tyrės. Tada suberkite prieskonius ir įdėkite lydytą sūrį. Keptuvėje ant sviesto pakepinkite smulkintus česnakus ir apvirtus šaldytus grybus. Į sriubos lėkštę įdėkite didelį šaukštą apkeptų grybų ir žiupsnelį krapų.

Kokosinė špinatų sriuba

2 špinatų ryšulėlių, 25 g sviesto, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, 400 ml daržovių sultinio, 700 g žiedinių kopūstų, 270 ml kokosų pieno, tarkuoto muskato, pipirų, druskos.

Špinatus nuplikykite verdančiu vandeniu ir gerai nusausinkite. Puode išlydykite sviestą ir jame pakepinkite smulkintus svogūną, česnaką. Supilkite sultinį, suberkite supjaustytą kopūstą, puodą uždenkite ir palaukite, kol užvirs. Tada dar pavirkite apie 8 minutes, sudėkite špinatus ir dar kelias minutes pavirkite. Kai sriuba pravės, permalkite ją smulkintuvu. Tada vėl pakaitinkite ant silpnos ugnies, supilkite kokosų pieną, suberkite muskatą ir pipirus.