aA
Nėra pasaulyje kito tokio konditerinio kepinio, kuris labiau simbolizuotų Kalėdas nei imbieriniai sausainiai. Šio deserto istorija skaičiuoja jau daugiau nei 4000 metų ir siekia net senovės Kinijos laikus. Būtent ten pradėta auginti imbierų šaknis, kurios Šilko keliu atkeliavo į Europą.
© Shutterstock nuotr.

Imbieriniai sausainiai savo populiarumo neprarado nuo viduramžių laikų, šiandien reta šeima įsivaizduoja savo Kalėdas be saldžiu glajumi papuoštų imbierinių sausainių ar skrupulingai pastatytų bei dekoruotų imbierinių namelių. Tad kokia ta nekasdieniška imbierinių sausainių atsiradimo istorija?

Viduramžiais Anglijoje gingerbread (imbieriniais meduoliais) buvo vadinamas konservuotas imbieras ir tuo metu apie jokius saldžius kepinius, kurie pagaminti iš imbiero ir medaus, dar tikrai niekas negalvojo iki pat XV a.

Nuo maro ir kitų ligų

Būtent Kinijoje pradėta auginti imbierų šaknis, kurios Šilko keliu atkeliavo į Europą. Tiesa, tais laikais žmonės nekepė imbierinių sausainių, imbiero šaknį daugiausia naudodavo ligoms gydyti. Vėliau buvo pastebėta, kad imbieras labai tinka mėsai konservuoti, nes nustelbia mėsos skonį. Sakoma, kad Henrikas VIII imbiero mikstūrą vartodavo tikėdamas, kad taip apsisaugos nuo maro. Net ir šiandien mes naudojame imbierą kaip efektyvų vaistą nuo pykinimo ir kitų skrandžio negalavimų.

Imbierinių sausainių istorija skaičiuoja jau daugiau nei 4000 metų

Pasak profesionalios sodininkės ir kulinarinių knygų autorės Rhondos Massingham Hart, pirmasis imbierinių sausainių receptas atkeliavo iš Graikijos 2400 m. pr. Kr.

Vėlyvaisiais viduramžiais kiekviena Europos šalis jau turėjo savąją imbierinių sausainių recepto versiją, kuriuos gamindavo pačių įvairiausių formų: gyvūnų, karalių bei karalienių, ir parduodavo kalėdinėse mugėse Anglijoje, Prancūzijoje, Olandijoje ir Vokietijoje.

Karalienė Elžbieta I-oji yra laikoma imbierinio žmogeliuko atradėja, nes būtent ji įsakė gaminti žmogeliukus, dekoruotus garbingų aukštuomenės vyrų atvaizdais. Karalienė mėgdavo juos aplankyti ir įteikti šaržuotus imbierinius žmogeliukus su tų žmonių atvaizdu.

Imbieriniai nameliai nulipdyti dar pasakose

Imbierinių meduolių namelių istorija taip pat skaičiuoja jau ne vieną amžių, o atsirado jie XVI a. Vokietijoje, kada tokius namelius pradėta gaminti Kalėdoms. Dekoruoti jie buvo taip pat įmantriai kaip ir dabar, tik labiausiai paplitęs buvo aukso lapelių motyvas.

Tokių namelių populiarumas žaibiškai išaugo tuo metu, kai pasirodė Brolių Grimų pasaka „Jonukas ir Gretutė“. Pasakoje pagrindiniai veikėjai suklumpa prie miške nežinia iš kur išdygusio namelio, pagaminto iš skanėstų, kuriame gyvena sena ragana, ketinusi vaikus suėsti.

Nekasdieniška imbierinių sausainiukų istorija
© Shutterstock nuotr.

36 milijonus kalorijų turintis imbierinis gigantas

Imbieriniai nameliai populiarumo nepraranda ir šiais laikais. 2013 m. sulaužytas iki tol buvęs didžiausio imbierinio namelio Gineso (angl. Guinness) rekordas. Naująjį namelį suręsti sugalvojo Teksaso valstijoje įsikūręs golfo klubas, kuris taip nusprendė surinkti pinigus labdarai.

Gigantiškam imbieriniam nameliui pastatyti prireikė 4000 imbierinių sausainių plytų, jo ilgis buvo 18,28 m, plotis – 12,8 m, o aukštis siekė 3,07 m. Rekordo sumanytojai net paskaičiavo, kad namelis turi net 36 milijonus kalorijų, tad yra vienam žmogui prireiktų net 50 metų, kad neviršydamas rekomenduojamos dienos kalorijų normos sudorotų pasaulio rekordininką.

Tegul jūsų namai pakvimpa pačių keptais imbieriniais sausainiais

Lietuvoje imbieriniai sausainiai taip pat populiarėja, parduotuvių lentynos jų gausiai nukrautos, kulinarinės studijos organizuoja imbierinių sausainių ar namelių kepimo kursus, kolektyvai rungiasi, kas iškeps gardžiausius sausainiukus.

Reta šeima šiandien įsivaizduoja savo Kalėdas be imbierinių sausainių, papuoštų saldžiu glajumi, kepimo ar skrupulingai pastatytų bei dekoruotų imbierinių namelių.

Egzistuoja daugybė šių sausainių gaminimo receptų, bet, jei dar niekada nesiryžote jų kepti, išbandykite ypač paprastą receptą. Tegul šie metai būna pirmieji, kai jūsų namai pakvips pačių keptais imbieriniais sausainiais.

Imbieriniai sausainiai

2 didelėms skardoms sausainių iškepti Jums reikės:
1 pakelio (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio imbieriniams sausainukams
100 g sviesto ar margarino
100 g medaus ar cukraus sirupo
30 ml vandens

Paruošimo būdas:

Į dubenį supilkite mišinį, įdėkite 100-110 g sviesto ar margarino ir 100 g medaus ar cukraus sirupo. Įpilkite 20-30 ml vandens ir minkykite tešlą tol, kol ji taps vientisa. Suminkytą tešlą palaikykite šaldytuve 1-2 val ir kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesnius sausainius gausite. Iš tešlos lakšto formelėmis išspauskite sausainius, dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos formos.

Kepkite iki 180-200 C įkaitintoje orkaitėje 8-10 min. Atvėsintus sausainius pabarstykite cukraus pudra, kakava, cinamonu ar kitu mėgstamu pagardu arba papuoškite glajumi, kurį galite pasigaminti iš kiaušinio baltymo sumaišyto su cukraus pudra. Dėl skonio ir standumo į glajų dar galite išspausti šiek tiek citrinos sulčių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Įvertino Vyriausybės darbą skirtingose srityse: turi sunerimti dėl keturių (243)

Lapkričio 4 – gruodžio 3 dienomis Rinkos tyrimų centras Tėvynės Sąjungos – Lietuvos...

Palygino kelionių organizatorių pasiūlymus: poilsis ten pat, o kainų skirtumas – 400 eurų (70)

Planuojant kelionę visuomet svarbu gauti norimo tipo poilsį už geriausią įmanomą kainą. Vis...

Skvernelis kirto Grybauskaitei: prezidentės politiką iliustruoja „tulpių paštas“ valdančiuosius bandoma „sumonstrinti“ (171)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ketvirtadienį pareiškė, kad prezidentės Dalios...

Eligijus Masiulis kaltina prof. Landsbergį užleidus Lietuvą „valstiečiams“ (9)

Į politiką grįžtantis ir į Klaipėdos merus kandidatuojantis teisiamas buvęs Liberalų...

„Revolut“ Lietuvoje tampa banku (63)

Jungtinės Karalystės finansinių technologijų įmonė „ Revolut “ Lietuvoje gavo specializuoto...

Tragedija laivų statykloje: lūžo krano kabina, žuvo du žmonės (50)

Ketvirtadienį, 7.48 val., pranešta, kad Klaipėdoje, Vakarų laivų gamyklos teritorijoje, lūžo...

Žurnalistų dėmesio centre – keistai besielgiantys Putino apsauginiai (49)

Rusijos Federacijos prezidento apsaugos tarnybos pareigūnai dirba apsimetę operatoriais, praneša...

„Raptors“ sutriuškino čempionus, tačiau neteko Greeno sutraumuoto Valančiūno (4)

Nuostabią pergalę NBA pirmenybėse iškovojo lygos lyderiai Toronto „Raptors“ (23-7). Kanados...

Jokių „Danske“ skeletų spintoje, sako Lietuva, kol jos kaimynės nepatogiai muistosi (25)

Kol kitas Baltijos šalis drebina finansiniai skandalai, Lietuva turi žinią visiems,...

Puošti galima ne tik eglutę: kokie kiti įspūdingi augalai gali ją pakeisti (3)

Raugerškis su vaisių šakelėmis, alksnio vaisynai, žalios buksmedžio šakelės, raganių...