Naminė duona

Jums reikės:

200 ml vandens
90 ml rūgpienio arba išrūgų
70 ml kildyto pieno (riaženkos)
3 šaukštų natūralaus jogurto
2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus
2 šaukštelių druskos
1 šaukšto medaus
Po 120 g rugių ir manų kruopų
Po 90 g įvairių rūšių miltų: (kvietinių, kukurūzų)
80 g II rūšies kvietinių miltų
40 g avižų miltų
2 šaukštų penkių rūšių dribsnių
2 šaukštų sausų mielių

Pasiruoškite raugą: pašildykite 200 ml vandens, suberkite mieles ir kvietinius miltus, išmaišykite ir palikite pakilti šiltoje vietoje.

Kai raugo kiekis padvigubės, sudėkite likusius ingridientus: iš pradžių skystus, o tada miltus ir visus priedus. Išminkykite tešlą. Jeigu ji pasirodys pernelyg tiršta, įpilkite dar šiek tiek šilto vandens.

Leiskite tešlai dar šiek tiek pakilti šiltoje vietoje. Tuomet suformuokite pora (ar daugiau) kepaliukų. Jų viršuje padarykite įpjovas.Sudėkite kepaliukus ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių karščio. Kepkite duoną 30 - 40 minučių.

Pastaba. Šiame recepte galima keisti miltų proporcijas, eksperimentuoti su priedais. Tačiau sausų ir skystų sudėtinių dalių santykis turi likti toks pats.

Balta duona

Raugui:

150 ml vandens
5 g šviežių arba 2 g sausų mielių
225 g miltų

Tešlai:


270 g miltų
115 ml vandens
½ šaukštelio druskos
30 g cukraus
18 g sviesto
1 šaukšto augalinio aliejaus aptepimui

Pasiruoškite raugą: išskleiskite miles šiltame vandenyje, pridėkite miltų ir gerai išmaišykite.Sudėkite raugą į augaliniu aliejumi išteptą dubenį, uždenkite jį maistine plėvele ir padėkite į šiltą vietą pakilti.

Kai raugo kiekis padidės 3 – 4 kartus, sudėkite į jį likusius ingridientus ir užminkykite tešlą (ištirpintą sviestą dėkite pabaigoje). Gerai išminkę tešlą, palikite ją šiltoje vietoje dar 1 – 1,5 val.

Padarykite iš tešlos storą blyną, tuomet susukite jį į vyniotinį ir suformuokite batoną. Padarykite kelias įpjovas, aptepkite augaliniu aliejumi.

Kepkite duoną 230 laipsnių orkaitėje 25 min, kol ji pasidarys gelsvos spalvos.

Duona su riešutais ir džiovintais abrikosais

Jums reikės:

75 g lazdyno riešutų
450 g pilno grūdo miltų
1 šaukštelio druskos
25 g sviesto ir dar šiek tiek aptepimui
75 g smulkintų džiovintų abrikosų
1 pakelio sausų mielių
2 šaukštų klevų sirupo arba tamsaus skysto medaus
½ stiklinės šilto vandens
Pieno glazūrai

Paskleiskite riešutus ant kepimo skardos ir orkaitėje paskrudinkite. Atvėsinkite ir susmulkinkite.

Persijokite miltus, sudėkite druską, riešutus, džiovintus abrikosus, sausas mieles ir sviestą.

Viduryje padarykite duobutę ir iš lėto supilkite į ją klevų sirupą bei šiltą vandenį. Užminkykite tešlą. Jei reikės, įpilkite dar šiek tiek šilto vandens.

Minkykite tešlą 8 – 10 min. Tuomet perkelkite ją į dubenį, išteptą sviestu. Uždenkite plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1,5 val. Tešlos kiekis turi padvigubėti.

Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite ir palikite dar 30 min.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių karščio. Duonos kepale padarykite kelias įpjovas, aptepkite pienu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15 min., o tada sumažinkite temperatūrą iki 190 laipsnių ir kepkite dar 15 – 20 min.

Pastabos:

Duoną galima kepti tiek ant skardos, tiek kepimo formoje. Idealiausiai tik stačiakampė forma keksams.

Jeigu norite, kad raugas ir tešla greičiau pakiltų, padėkite juos į šiltą orkaitę.

„Gyvos“ mielės veikiau kur kas energingiau, negu sausos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)