„Masinė klaida – mes kavą užplikome tik verdančiu vandeniu, 2-3 šaukštelius cukraus (įdedame – red.), pamaišome, dar kas nors pieno įsipila, ir geria. Tai geriame nepilnavertį kavos gėrimą", - teigia D. Vėželis.
 
Pasak jo, kavą reikėtų užpilti 94-90 laipsnių vandeniu, tai yra, užvirus vandeniui palaukti minutę-pusantros. Užpylus vandeniu kavą, nereikėtų iškart pulti jos gerti:
 
„Užpylus vandeniu, reikėtų palaukti apie 4 minutes, kad kava ekstraguotųsi, įgautų daugiau skonio“, - pasakojo ekspertas.
 
Pasak jo, taip pat labai svarbu, kad kava būtų kuo šviežesnio skrudinimo – idealiausia būtų, jei nuo skrudinimo nebūtų praėjęs pusmetis (skrudinimo datos, pasak pašnekovo, reikėtų teirautis pas pardavėją arba ieškoti ant kavos pakuotės). D. Vėželis nurodo, kad daugiau aromato kava turi, kai ją sumalame prieš pat darant kavą.
 
„Geriausia būtų susimalti prieš darant kavą, nes sumalus dalis aromato išeina kaip dujos, kadangi sulaužome vidinę pupelės struktūrą.“
 
Kalbant apie skonį, D. Vėželis pažymėjo, kad kavoje turi būti balansas tarp įvairių aromatų.
 
„Visų pirma, kavoje turi būti balansas tarp saldumo, rūgštumo, kartumo. Turi būti visa skonio paletė. Kava neturi būti vien tik karti. Kavoje yra daug skonio niuansų – aromate galime atrasti ir apelsinus, ir mandarinus, ir mėlynes, ir gervuoges....Poskonis gali būti šokoladinis, saldus, medaus, vanilės, karamelės...“
 

Pasak jo, kavoje atrandama iki tūkstančio aromatų ir skonių. Jie priklauso nuo to, kur kava auginama, kaip apdirbama (sausai, šlapiai ar mišriai), kaip skrudinama, kokios temperatūros vandeniu užplikoma ir panašiai. Pašnekovo teigimu, ir Lietuvoje galima įsigyti geros kavos – tiesiog reikia rinkti informaciją.
 
„Kuo daugiau ant pakuotės bus informacijos apie pačią kavą, iš kur ji atkeliavusi, kokios rūšies pupelės, kaip ji apdirbta, koks yra skrudinimas, tuo daugiau galime spręsti apie kavą, ko galima tikėtis. Jeigu parašyta „100 proc. Arabica“ – tai dar nieko nesako“, - pasakojo ekspertas.
 
D. Vėželis nurodė, kad lietuviai pagal kavos suvartojimo mastus yra 25 pasaulyje.
 
Visą laidos „Ryto espresso“ įrašą klausykite čia.