aA
Vienas Lietuvos gyventojas per metus išmeta apie 170 kg maisto – maždaug toks yra ir visos Europos Sąjungos vidurkis. Mitybos specialistės Vaidos Kurpienės teigimu, tinkamai laikant maisto produktus ir atsikračius kai kurių elgesio įpročių, išmetamo maisto kiekį namų ūkiuose galima sumažinti bent kelis kartus.
© Shutterstock nuotr.

Pasak V. Kurpienės, svarbu atsižvelgti ir į šaldytuvo, kuriame laikomas maistas, kokybę – jis turėtų būti pritaikytas įvairioms maisto grupėms ir sudaryti palankias temperatūros, drėgmės, oro cirkuliacijos sąlygas.

„Šaldytuve tinkamai laikant produktus, galima pristabdyti bakterijų dauginimąsi ir sulėtinti gedimo procesą, o produktai ir patiekalai ilgiau išliks švieži ir skanūs, – sako V. Kurpienė. – Svarbu ir tai, kad sumažinama apsinuodijimo bei kitų negalavimų rizika. Pavyzdžiui, salmoneliozės riziką didinančius produktus, tokius, kaip kiaušiniai, rekomenduojama laikyti žemesnėje temperatūroje. Žinant šią ir kitas produktų pirkimo bei laikymo taisykles, tikėtina, kad jūsų maisto produktai rečiau atsidurs šiukšliadėžėje.“

3 patarimai, padėsiantys sumažinti išmetamo maisto kiekį

1. Keiskite įpročius. Net ir paprasčiausias kai kurių įpročių pakeitimas gali sumažinti išmetamo maisto kiekį. Mitybos specialistė pataria į parduotuvę keliauti ne tuščiu skrandžiu – alkanas žmogus perka impulsyviai, dažnai neapskaičiuodamas, ar gebės suvalgyti tokį kiekį, kurį perka. Pasak V. Kurpienės, kaskart nuėjus į parduotuvę nenumaldomai kyla noras nusipirkti daugiau maisto, nei planuota, ypač vilioja akcijos ir nuolaidos. Apsipirkimas internetu arba įprastame prekybos centre su griežtu pirkinių sąrašu taip pat turėtų gelbėti nuo neplanuotų maisto produktų, kurių dalis galiausiai atsiduria šiukšlių dėžėje.

2. Tinkamai šaldytuve laikykite maistą. Pasak V. Kurpienės, šaldytuvo temperatūra, priklausomai nuo jo dalies, turėtų svyruoti tarp 3 laipsnių šaldytuvo apačioje ir 7 laipsnių viršutinėse jo dalyse. Mėsą, pieną, kiaušinius bei jų produktus patariama laikyti apačioje, o žuvies gaminius – viršuje. Maždaug 7ºC temperatūroje galima laikyti kiaušinius, šviežias jūros gėrybes, 5ºC temperatūroje – pieno produktus, šviežią mėsą, paukštieną ar žuvį, o daržoves geriausia laikyti 0-5ºC temperatūroje.

Mitybos specialistė sako, kad žmonės dažnai mėgsta kefyrą bei kitus rūgštaus pieno produktus laikyti šaldytuvo durelėse – to daryti nereikėtų, mat šiam produktui reikalinga pastovi temperatūra, o varstant dureles, ji kinta ir gali siekti net 10-15ºC. Taigi produkto galiojimo laikas sutrumpėja. Šaldytuvo durelėse esančios lentynos puikiai tinka garstyčioms, naminiams padažams ar sviestui.

Dar viena, neretai pasitaikanti klaida – produktų, kuriems rekomenduojama kambario temperatūra, laikymas šaldytuve. Į šį sąrašą patenka bananai, pomidorai, apelsinai, dar neprapjauti arbūzai, česnakai ir svogūnai, aliejus bei kai kurie kiti produktai. Taip pat, kad maistui būtų suteikiama palankiausia temperatūra, drėgmė ir jis išsilaikytų šaldytuve kuo ilgiau, būtina visus produktus išimti iš polietileno maišelių.

Maišeliuose susikaupusi drėgmė kyla į viršų, kaupiasi ant maišelio sienelių ir susikondensavę lašeliai nusėda ant produktų, skatindami greitesnį gedimą. Vietoj maišelių rekomenduojama rinktis hermetinius indelius – jie ne tik leis saugiau laikyti maistą, bet ir apsaugos jį nuo pašalinių kvapų.

3. Išsirinkite funkcionalų šaldytuvą. Maisto produktų kokybei išlaikyti labai svarbu tinkamo šaldytuvo ir jo funkcijų pasirinkimas. Pavyzdžiui, daržovėms būtina palaikyti drėgmę, kad šios nesuvystų, tačiau visiškai nereikia drėgmės pieno produktams ar kiaušiniams, tad šie produktai turi būti atskirose šaldytuvo lentynose. Daržovėms skirtame „Hydrofresh“ tipo stalčiuje galima rankiniu būdu reguliuoti drėgmę, kuri išlaikys joms būdingą mikroklimatą ir maždaug 3 savaites išsaugos šviežumą bei traškumą.

Šviežiai mėsai ir žuviai skirtame stalčiuje automatiniai elektroniniai davikliai palaiko 2-3 laipsniais mažesnę temperatūrą, todėl produktai švieži išlieka 2-3 kartus ilgiau. Greitai gendantiems produktams bei jau pagamintiems patiekalams reikalingos specialios laikymo sąlygos.

Šaldytuve esanti vakuumo zona, kurioje palaikomas sumažintas deguonies lygis bei artima nuliui temperatūra – tinkamiausias sprendimas tokiems produktams. Šioje zonoje esantis maistas apsaugomas nuo bakterijų dauginimosi, lėčiau genda, todėl maisto švarumas ir šviežumas išsaugomas beveik tiek pat ilgai, kiek ir šaldiklyje.

„Buities technikos gamintojai per pastaruosius metus smarkiai pažengė į priekį, – teigia „Bosch“ pardavimų vadovas Baltijos šalims Adomas Pesliakas. – Šiuolaikinės technologijos geba kelis kartus ilgiau išsaugoti maisto šviežumą ir nieko antgamtiško, ko reikėtų bijoti vartotojui, čia nėra. Anksčiau tiesiog nebuvo galimybių įvairiose šaldytuvo vietose palaikyti skirtingos temperatūros ar drėgmės lygio, užtikrinančio kiekvienam produktui tinkamą terpę.“

Pasak A. Pesliako, technologijos sparčiai tobulėja ir tik laiko klausimas, kada apie gendantį produktą žmonės sužinos ne iš kvapo, o įspėjimo, iš šaldytuvo daviklių atkeliaujančio tiesiai į išmanųjį telefoną.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Svarbiausios NATO pratybos nuo Šaltojo karo laikų: scenarijus – lyg iš įtempto siužeto trilerio (27)

Desantinės operacijos metu užpuolama NATO valstybė, o 5-ąjį Šiaurės Atlanto sutarties...

Siurprizas dirbantiesiems savarankiškai: mokesčiai didės (14)

Vyriausybės pateiktame „ Sodros “ biudžeto projekte – paslėptas siurprizas. Kartu su juo...

Infliacija rusus stumia į neviltį (10)

Rusijos vartotojus slegia niūrios nuotaikos, nes infliacija vis labiau pakerta jų perkamąją galią.

Patenkintas Jasikevičius „gražuolių“ matyti „Žalgiryje“ nenori: turime iš naujo tapti žvėrimis specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (11)

Kauno „Žalgiris“ pademonstravo įspūdingą žaidimą puolime bei atidarė pergalių sąskaitą...

Sostinės pakraštyje – garsių prekių ženklų išparduotuvė, apie kurią nenorėtumėte niekam prasitarti (162)

Pasakoti ar nepasakoti – štai kur klausimas, kai kalba nukrypsta apie neseniai duris pravėrusias...

Orai: anticiklono įtaka Lietuvoje menks (1)

Ruduo mūsų norų nepaiso, teks susitaikyti, jog ketvirtadienis – paskutinė spalio diena, kai...

Mistinė vieta, apie kurią žino retas vilnietis: užsieniečiai čia plūsta tūkstančiais (81)

Retas vilnietis žino apie namą, stovintį Antakalnio V. Grybo gatvės Vaikų namų teritorijoje,...

Pribloškiantis Sabonio sezono startas: istorinis dvigubas dublis, žvėriškas dėjimas ir puiki pergalė (3)

Fantastišku pasirodymu reguliarųjį NBA sezoną pradėjo Domantas Sabonis ir Indianos...

Šaro rimbas padėjo: „Žalgiris“ Stambule parodė tikrąjį savo veidą (243)

Kauno „Žalgiris“ trečiadienio vakarą Stambulo „Sinan Erdem Dome“ arenoje ieškojo pirmos...

Puikiais perdavimais išsiskyręs Valančiūnas ir „Raptors“ sezoną pradėjo pergale prieš „Cavaliers“

Sėkmingai naujajame 2018-19 metų NBA reguliariajame sezone startavo Toronto „Raptors“ (1-0)...