aA
Lapkričio mėnesį prasidėjusį projektą „Borjomi Kalėdų stalai“ vainikuoja pažintis su Kalėdine argentinietiška virtuve. Ją pristatę keliautojas Vytaras Radzevičius ir restorano „Panama Food Garden“ šefas Paulius Bartkevičius teigia, kad Argentina išsiskiria savo mėsos kultūra. Ji šioje Pietų Amerikos šalyje itin vertinama, todėl ir ant „Kalėdų stalo“ svarbiausią vietą užims patiekalai iš mėsos.
Kalėdos argentiniečiams neatsiejamos nuo kepamos mėsos kvapo
© Shutterstock nuotr.

Kaip pastebi žymus keliautojas V. Radzevičius, Kalėdos Argentinoje pasižymi kiek kitokia nuotaika nei Lietuvoje. Kadangi ši šalis yra Pietų pusrutulyje, didžiosios šventės čia ateina ne žiemą, o vasarą. Kalėdas argentiniečių šeimos pasitinka sėdėdamos prie stalo lauke, ore tvyrant kepamos mėsos kvapui, sakoma pranešime spaudai.

„Argentinietiškoje virtuvėje persipina skirtingų Pietų Europos šalių skoniai, kurie palaipsniui įgavo tam tikrą argentinietišką spalvingumą. Todėl ir šios šalies kalėdiniai patiekalai kažkuo primena kai kurias Europos virtuves, tik su išskirtiniu Lotynų Amerikos prieskoniu“, – sako jis.

„Panama Food Garden“ šefas P. Bartkevičius teigia, jog argentinietiškas Kalėdų stalas itin patiks prisiekusiems mėsos mėgėjams. Argentiniečiai jai kelia itin didelius reikalavimus, todėl šefas ragina patiekalams rinktis tik aukščiausios kokybės produktus.

„Argentiniečiai turi begalę būdų, kaip paruošti mėsą ir atskleisti jos tikrąjį skonį. Šiek tiek keista, nes mes, lietuviai, įpratę, kad prie mėsos turi būti bulvių ar kito garnyro, o argentiniečiams užtenka geros mėsos ir tradicinio chimichurri padažo“, – sako P. Bartkevičius.

Kalėdos argentiniečiams neatsiejamos nuo kepamos mėsos kvapo
© Organizatorių nuotr.

„Panama Food Garden“ šefas pabrėžia, jog maisto gaminimas yra labai svarbi Argentinos kultūros dalis. Mėsos gaminiai paprastai ruošiami kelias valandas, todėl laukiant, kol maistas bus patiektas, laikas leidžiamas bendraujant.

„Susirinkti lauke prie kepsninės – tai tikrų tikriausias argentinietiškas ritualas. Šiltai bendraudami jie laukia kol vakarienė bus paruošta. Argentiniečių įsitikinę, jog reikia mėgautis ne tik pačiu maistu, bet ir jo gamyba“, – teigia P. Bartkevičius.

Jis ir V. Radzevičius rekomenduoja šventinius pietus pradėti nuo pyragėlių su aviena, kuriuos argentiniečiai vadina „Empanado“. Šis orkaitėje kepamas patiekalas šiek tiek primena lietuviams puikiai pažįstamus kibinus.

„Kiekvienas Argentinos regionas turi savo unikalų „Empanado“ įdaro receptą. Jam naudojama mėsa, bulvės, pupelės. Šių pyragėlių visada gali įsigyti vietos užkandinėse ir greitai papietauti. Mes siūlome šalių jų patiekti ir užkandžių rinkinį „Picada“. Tai ant grilio kepamos pikantiškos paprikos bei kitos daržovės“, – pasakoja keliautojas.

Per Kalėdas argentiniečiai mėgsta skanauti jautienos vyniotinį „Matambre“. Jis įdaromas morkomis, virtais kiaušiniais, juodaisiais pipirais, ir patiekiamas supjaustytas, su majonezu arba chimichurri padažu.

Kalėdos argentiniečiams neatsiejamos nuo kepamos mėsos kvapo
© Shutterstock nuotr.

Ypatingai svarbią vietą ant šventinio stalo užima ir keptas pieninis paršiukas „Lechon“. Tai bene pagrindinis Kalėdų patiekalas. Jis paplitęs ne tik pačioje Argentinoje, bet ir kitose Lotynų Amerikos šalyse. Prieš kepimą paršelis ilgai ir kruopščiai marinuojamas, o, kaip sako V. Radzevičius, tobulai paruoštas „Lechon“ – tai pasiekimas, kuriuo didžiuojasi kiekvienas virėjas.

„Dėl to, kad vyksta vasarą, Kalėdų šventės Argentinoje neatsiejamos nuo buvimo lauke. Argentiniečiai itin mėgsta ant žarijų arba ugnies kepamą mėsą. Itin populiarūs vadinamieji „Asado“ rinkiniai. Tai aukščiausios kokybės mėsos kepsneliai, valgomi su chimichurri padažu. „Asado“ Argentinoje tokie mėgiami, kad „galėtų būti antrasis šalies vardas“, – juokauja žinomas keliautojas.

Desertui per Kalėdas argentiniečiai dažniausiai patiekia pudingą „Dulce“. Tai tiesiog privalomas šventinio laikotarpio skanumynas, turintis itin gilią istoriją.

„Mes siūlome per šias Kalėdas skanauti „Dulce“ iš flano. Jis itin populiarus Lotynų Amerikoje. Tačiau jo kilmė atsekama netgi iki Senovės Romos“, – teigia V. Radzevičius.

„Labai simboliška, kad argentiniečiai Kalėdas švenčia vasarą. Tikiu, kad įkvėpdami gardaus šių patiekalų aromato, lietuviai trumpam prisimins ir šiltąjį metų laiką bei pobūvius lauke. Visi argentinietiški receptai bus publikuojami specialiai sukurtoje interneto svetainėje”, – sako „Kalėdų stalų“ organizatoriaus marketingo vadovė Tatjana Rudienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Užkalnis: atsiprašykit manęs visi (185)

Sveiki, mano vardas Andrius Užkalnis , ir aš esu įsižeidęs visas iki kaulų smegenų ir net pats...

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė | D+

Krabų gaudytojų gyvenimas iš arti: pusmetį praleisti ledinėje ir tamsioje jūroje ryžtasi dėl solidžios algos

Norvegijos laivyne dirbantis Renatas Besolovas jau keletą metų pusmečiui išvyksta į Barenco...

Vilnietis – apie bandymą Antakalnio poliklinikoje paskiepyti senelius: iššūkiai pylėsi vienas po kito (317)

Vilnietis Tomas neseniai padėjo savo seneliams nuvykti iki Antakalnio poliklinikos , kur nuo...

„Žalgirio“ trenerių štabe – teigiamas COVID-19 atvejis (15)

Kauno „Žalgirio“ komandoje užfiksuotas COVID-19 ligos atvejis. Blogai pasijutusiam vienam...

STT sulaikė Šeškinės poliklinikos, Vilniaus klinikinės ligoninės, „Limetos“ vadovus atnaujinta 21.16 (488)

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) dėl galimos korupcijos sveikatos apsaugos sektoriaus...

Agnė Keizikienė | D+

Daugelis neištikimybę pateisina „poligamine prigimtimi“: profesorius iš JAV paaiškino, ar iš tiesų monogaminiai santykiai mums tik primesti (3)

Daugelis, kas bent kartą buvo pasukęs „į kairę“, dažnai pasiteisina, kad „tokia žmogaus...

Pau Gasolis atvyko į Barseloną – su Šaro treniruojama komanda žada pakovoti dėl dviejų titulų (3)

Ispanijos krepšinio legenda ir dukart NBA čempionas 40 metų Pau Gasolis trečiadienį atvyko į...

„Flagmanų žudikais“ pagarsėjusio gamintojo telefono apžvalga: kritikai neturės prie ko prikibti (49)

Kompanija „OnePlus“ yra tituluojama flagmanų žudike. Būtent su tokiu šūkiu į rinką...

Lietuvių vedama „Baskonia“ demonstruoja raumenis – sutriuškino „Olympiakos“ (2)

Eurolygoje penktą pergalę iš eilės iškovojo Vitorijos „Baskonia“ (14-13) su dviem lietuviais....

Tyrimas: „AstraZeneca“ vakcina veiksmingai apsaugo senyvus žmones (95)

Vakcina nuo koronavirusinės infekcijos, sukurta Jungtinės Karalystės ir Švedijos bendrovės...