Lapkričio mėnesį prasidėjusį projektą „Borjomi Kalėdų stalai“ vainikuoja pažintis su Kalėdine argentinietiška virtuve. Ją pristatę keliautojas Vytaras Radzevičius ir restorano „Panama Food Garden“ šefas Paulius Bartkevičius teigia, kad Argentina išsiskiria savo mėsos kultūra. Ji šioje Pietų Amerikos šalyje itin vertinama, todėl ir ant „Kalėdų stalo“ svarbiausią vietą užims patiekalai iš mėsos.
© Shutterstock nuotr.

Kaip pastebi žymus keliautojas V. Radzevičius, Kalėdos Argentinoje pasižymi kiek kitokia nuotaika nei Lietuvoje. Kadangi ši šalis yra Pietų pusrutulyje, didžiosios šventės čia ateina ne žiemą, o vasarą. Kalėdas argentiniečių šeimos pasitinka sėdėdamos prie stalo lauke, ore tvyrant kepamos mėsos kvapui, sakoma pranešime spaudai.

„Argentinietiškoje virtuvėje persipina skirtingų Pietų Europos šalių skoniai, kurie palaipsniui įgavo tam tikrą argentinietišką spalvingumą. Todėl ir šios šalies kalėdiniai patiekalai kažkuo primena kai kurias Europos virtuves, tik su išskirtiniu Lotynų Amerikos prieskoniu“, – sako jis.

„Panama Food Garden“ šefas P. Bartkevičius teigia, jog argentinietiškas Kalėdų stalas itin patiks prisiekusiems mėsos mėgėjams. Argentiniečiai jai kelia itin didelius reikalavimus, todėl šefas ragina patiekalams rinktis tik aukščiausios kokybės produktus.

„Argentiniečiai turi begalę būdų, kaip paruošti mėsą ir atskleisti jos tikrąjį skonį. Šiek tiek keista, nes mes, lietuviai, įpratę, kad prie mėsos turi būti bulvių ar kito garnyro, o argentiniečiams užtenka geros mėsos ir tradicinio chimichurri padažo“, – sako P. Bartkevičius.

Kalėdos argentiniečiams neatsiejamos nuo kepamos mėsos kvapo
© Organizatorių nuotr.

„Panama Food Garden“ šefas pabrėžia, jog maisto gaminimas yra labai svarbi Argentinos kultūros dalis. Mėsos gaminiai paprastai ruošiami kelias valandas, todėl laukiant, kol maistas bus patiektas, laikas leidžiamas bendraujant.

„Susirinkti lauke prie kepsninės – tai tikrų tikriausias argentinietiškas ritualas. Šiltai bendraudami jie laukia kol vakarienė bus paruošta. Argentiniečių įsitikinę, jog reikia mėgautis ne tik pačiu maistu, bet ir jo gamyba“, – teigia P. Bartkevičius.

Jis ir V. Radzevičius rekomenduoja šventinius pietus pradėti nuo pyragėlių su aviena, kuriuos argentiniečiai vadina „Empanado“. Šis orkaitėje kepamas patiekalas šiek tiek primena lietuviams puikiai pažįstamus kibinus.

„Kiekvienas Argentinos regionas turi savo unikalų „Empanado“ įdaro receptą. Jam naudojama mėsa, bulvės, pupelės. Šių pyragėlių visada gali įsigyti vietos užkandinėse ir greitai papietauti. Mes siūlome šalių jų patiekti ir užkandžių rinkinį „Picada“. Tai ant grilio kepamos pikantiškos paprikos bei kitos daržovės“, – pasakoja keliautojas.

Per Kalėdas argentiniečiai mėgsta skanauti jautienos vyniotinį „Matambre“. Jis įdaromas morkomis, virtais kiaušiniais, juodaisiais pipirais, ir patiekiamas supjaustytas, su majonezu arba chimichurri padažu.

Kalėdos argentiniečiams neatsiejamos nuo kepamos mėsos kvapo
© Shutterstock nuotr.

Ypatingai svarbią vietą ant šventinio stalo užima ir keptas pieninis paršiukas „Lechon“. Tai bene pagrindinis Kalėdų patiekalas. Jis paplitęs ne tik pačioje Argentinoje, bet ir kitose Lotynų Amerikos šalyse. Prieš kepimą paršelis ilgai ir kruopščiai marinuojamas, o, kaip sako V. Radzevičius, tobulai paruoštas „Lechon“ – tai pasiekimas, kuriuo didžiuojasi kiekvienas virėjas.

„Dėl to, kad vyksta vasarą, Kalėdų šventės Argentinoje neatsiejamos nuo buvimo lauke. Argentiniečiai itin mėgsta ant žarijų arba ugnies kepamą mėsą. Itin populiarūs vadinamieji „Asado“ rinkiniai. Tai aukščiausios kokybės mėsos kepsneliai, valgomi su chimichurri padažu. „Asado“ Argentinoje tokie mėgiami, kad „galėtų būti antrasis šalies vardas“, – juokauja žinomas keliautojas.

Desertui per Kalėdas argentiniečiai dažniausiai patiekia pudingą „Dulce“. Tai tiesiog privalomas šventinio laikotarpio skanumynas, turintis itin gilią istoriją.

„Mes siūlome per šias Kalėdas skanauti „Dulce“ iš flano. Jis itin populiarus Lotynų Amerikoje. Tačiau jo kilmė atsekama netgi iki Senovės Romos“, – teigia V. Radzevičius.

„Labai simboliška, kad argentiniečiai Kalėdas švenčia vasarą. Tikiu, kad įkvėpdami gardaus šių patiekalų aromato, lietuviai trumpam prisimins ir šiltąjį metų laiką bei pobūvius lauke. Visi argentinietiški receptai bus publikuojami specialiai sukurtoje interneto svetainėje”, – sako „Kalėdų stalų“ organizatoriaus marketingo vadovė Tatjana Rudienė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kelionė po Rusiją pilna stebuklų: kainos baisios, o svajonių alga – 400 eurų (202)

Ne tik Lietuvoje gyventojai skundžiasi aukštomis kainomis. Rusijoje, Sankt Peterburge, sutikti...

Po pasaulį keliaujantis lenkas nišą rado Palangoje: kviečia paragauti „Trdelnikų“ (24)

„Buvau Rusijoje, Baltarusijoje, Italijoje, visose Baltijos šalyse, Ukrainoje, Austrijoje,...

Orai: savaitgalį – puikus oras, o vienai dienai atplūs tikras karštis (10)

Šeštadienį Lietuva pateks į mažo gradiento žemesnio atmosferos slėgio lauką.

Kraupiausios visų laikų profesijos: net skaitant šiurpsta oda (42)

Tie, kurie dabar dūsauja prisimindami senus gerus laikus, kai „moterys buvo skaisčios, žodis...

Gyvena iš 150 eurų pensijos ir vis tiek laimingi (341)

Ar įmanoma būti laimingam, jei gauni 150 eurų pensijos, gyveni vienkiemyje, neturi mašinos, o į...

Milijardierių problemos: trys absurdiškos situacijos (9)

Net ir patys turtingiausi turi problemų ir suka galvą, kaip jas išspręsti. Tiesa, jos drastiškai...

Susiruošusiems apsipirkti į Lenkiją - puikios naujienos: tokių mažų kainų jau seniai nebuvo (329)

Šią savaitę apsipirkti į Lenkiją atkeliavusių lietuvių laukė malonus netikėtumas –...

Sostinėje – skaudi nelaimė: motociklui atsitrenkus į dviratininką sužaloti du žmonės, vienas žuvo papildyta 22.35 (112)

Sostinės policija praneša, kad Vilniuje, Jauronių gatvėje, įvyko dviratininko žūtimi...

Užkandžiavimas prieš miegą: dėl papildomų kilogramų mažiausiai baiminkitės, gresia baisesnis pavojus (9)

Užkandžiaujate prieš miegą ar esate vėlyvų vakarienių mėgėjas? Pasirodo, tokie mitybos...

Motiejūnas: apie sudėtingas įžaidėjo paieškas, derybas su „Rockets“ bei baimę dėl White'o (11)

Kauno „Žalgiris“ yra per žingsnį nuo komplektacijos pabaigos artėjančiam sezonui, o iki...