Kiekvienas žinome, kad vyno kokybę ir platų skonių spektrą lemia regionas, kuriame subrandinamos vynuogės. Tačiau ar susimąstome, kaip geografinė platuma, kurioje subrandinamos kavos pupelės, atsispindi kavos puodelyje bei ar šis veiksnys turi lemiamos įtakos kavos skoniui ir kokybei?
© Shutterstock nuotr.

Apie kavos brandinimo procesą ir aplinkos sąlygų reikšmę aromatui pasakoja „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas.

Galima drąsiai teigti, kad klimato, kuriame bręsta kavamedis, sąlygos lemia šio augalo vystymosi procesą, kuris atsispindi subrandinamų kavos pupelių aromate. Kavoje atsispindi ir dirvožemio rūšis bei kokiomis medžiagomis jis prisotintas. Kaip vystysis kavamedis priklauso nuo jo sąlyčio su vandens šaltiniu, ar augalas lepinamas saulės šviesos ar auga pavėsyje, lemia ir tai kaip augalas yra genėjamas bei kokia flora ir fauna jį supa. 


Galiausiai visas veiksnių spektras lemia kavos augintojų sprendimą, kokiu būdu kavos pupelės bus apdorojamos, kiek laiko ir kokiu būdu (gryname ore ar vandenyje) vyks fermentacijos procesas.

„Esminis klausimas, į kurį norime rasti atsakymą, ar tos pačios rūšies kavamedžio, užauginto skirtingose platumose, subrandinta kava pastebimai skirsis savo aromatu ir kitomis savybėmis, kurias galės pajusti degustatoriai? T.y. ar lemiamą reikšmę turi kavamedžio rūšis, kurioje atsispindės kilmės teritorijoje auginamos kavos savybės ar kavos aromatą labiau lemia išskirtinai teritorinis veiksnys, prieš kurį nublanksta rūšies ypatumai?“, - pasakoja A. Vainauskas.

Vienareikšmiškai į šį klausimą atsakyti neįmanoma vien todėl, kad neįmanoma dirbtinai sukurti nuo teritorijos, kurioje auga kavamedis, nepriklausomas sąlygas.

Leidžiantis į degustacinę kelionę ir ragaujant iš tos pačios rūšies kavamedžių, augančių skirtingose, nors ir gretimai esančiose teritorijose, pagamintą kavą, galima likti nustebintam.

Ar „Finca Mauritania“ kavos pupelių saldumas priklauso nuo pačios kavamedžio rūšies ir kruopštaus, išskirtinai subrandintų uogų atrinkimo ar daugiau įtakos turi plantacijoje vyraujančio dirvožemio ypatumai?

Diskuskutuojant apie tai, kaip plantacijos geografinė padėtis, kavamedžio rūšis ir gamybos metodai sąveikauja tarpusavyje ir atsispindi išgaunamos kavos aromate, galima pateikti Geisha kavos pupelių istoriją. Šios rūšies kavamedžio brandinamos kavos pupelės yra kilusios iš Etiopijos miesto Geisha pakraštyje įsikūrusios plantacijos, iš kur ir kilęs pupelių pavadinimas. Geisha rūšies kavamedžiai be kilmės šalies auga Hondure, Panamoje bei dar keliose vietose. Iš šių skirtingų šalių kildinamos kavos rūšių skoniai pastebimai skiriasi. Kiekviename regione išauginta kava skiriasi aromatu, intensyvumu, poskoniais. Labiausiai stebina tai, kad visuose šiuose regionuose auginama Geisha rūšies kava, savo aromatu gimininga tai, kuri auga kilmės šalyje - Etiopijoje.

Pupelės pasižymi švelnumu, subtilumu, intensyviu gėlių aromatu, jaučiasi citrinžolės bei žalios ir juodos arbatos skoniai.

Natūraliai kyla klausimas, ar Geisha rūšies kava subrandinta Brazilijoje ar Sumatroje turėtų tą patį aromatą ir savybes? Kiek daugiausiai gali skirtis klimatas, kad tos pačios rūšies kavos savybės išliktų identiškos ir kokia yra riba, kada jos pradeda pastebimai skirtis? Ar egzistuoja ir kiti veiksniai, lemiantys kavos rūšių mutacijas?

Dažniausiai ženklus geografinės platumos pakeitimas atsispindi subrandinamos kavos aromate. Perkeliant kavamedžio rūšį iš klimato zonos, kurioje vyrauja žaluma bei yra gausi savo flora į sausringą klimato zoną, kavos skonyje atsiranda pastebimų pakitimų, tačiau kavos augalą persodinus į panašią biologinę ekosistemą, savybės gali likti ir nepakitusios.

„Kavos skonis siejamas ne tik su brandinimo vieta, klimatu ar kavamedžio rūšimi. Kavos aromato ypatumus kavamedžiui subrandinus vaisius galiausiai vainikuoja apdirbimo metodai, kurie ir nulemia, kokia kava mėgausimės“, - pasakojimą užbaigia „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Savaitės orai: bus labai tvanku (7)

Pirmadienio dieną Lietuvoje bus nepastoviai debesuota. Daugelyje pietinių ir rytinių rajonų...

Keturių mažamečių mama kaimu grožisi valydama kaminą (49)

Vaikštome su Daiva Mikelioniene jos šeimos sodyboje Verstaminų kaime. Apžiūrėti visam turtui...

Prakeiksmas yra ne juokai: ar tai tikrovė, ar tik silpnų žmonių baimės? (112)

Kunigas egzorcistas Arnoldas Valkauskas DELFI teigia, kad prakeikti galima tik tuos, kurie yra...

Turime dvi problemas – emigraciją į užsienį ir emigraciją į Vilnių (352)

Pusiaukelėje tarp Vilniaus ir Rygos įsikūrusio Rokiškio Nepriklausomybės aikštėje...

Už Atlanto žalgirietis Daviesas – rezultatyvus ir naudingas draugiškame turnyre (7)

Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Brandonas Daviesas savaitgalį pradėjo kovas draugiškame...

Ligoninių pertvarka: žmonės bijo, kad susirgę nebeturės kur eiti (55)

Seimui rengiantis spręsti, ką daryti su prezidentės Dalios Grybauskaitės prašymais pataisyti...

Jau po poros metų tokių specialistų paklausa išaugs triskart (16)

Vos už poros metų – 2020-aisiais – Lietuvoje reikės nemažiau kaip 300 informacinių sistemų,...

Po Trumpo ir Putino susitikimo – nedviprasmiškas JAV signalas Rusijai: mes jus stebime (737)

Ar Rusija, JAV prezidento nuomone, yra priešininkė? Tokio klausimo kelis sykius pastaruoju metu...

Gyvybingumu stebinantis interjeras: dizaineriai laužė visus stereotipus (8)

Įsiurbti į pilką didmiesčio kasdienybės rutiną dažnai pasvajojame apie pabėgimą į pavasario...

Į šią šalį verta vykti vien dėl maisto: viskas, ką būtina paragauti Portugalijoje (51)

Portugalijoje praleidau 12 dienų , gyvenau 3 miestuose, pamačiau labai daug, paragavau dar daugiau....