Ajurveda žmones skirsto į tris prigimtinius tipus: pita, kapa ir vata. Žmogus juos turi visus tris, tačiau retai dominuoja visi trys - paprastai vienas iš jų būna labiau išreikštas.

Pita – ugnis. Šio tipo žmonės tvirti, raumeningi, bet sudėjimo gražaus. Nepakenčia karščio, gali turėti odos problemų, blogai arba itin greitai virškinti maistą.

Vata – oras. Šio tipo žmonės paprastai būna smulkaus sudėjimo, liekni, energingi, veiklūs, kūrybingi, bet taip pat ir neretai nervingi. Jei vata stipriai išreikšta, žmogų kamuoja kraujotakos, sąnarių, nervų ligos.

Kapha – žemė. Šio tipo žmonės yra stambaus sudėjimo, linkę tukti. Jų plaukai stori, akys didelės, kaip ir širdis - kapha yra žemė ir reiškia meilę, šeimą, stabilumą, tačiau kai jos per daug, žmogus gali pasinerti į liūdesį, netgi depresiją, gali tapti tingus ir net godus.

Patiekalas 2-3 žmonės, gaminamas 40 min.

• 500 g nesmulkiai supjaustyti kopūstai;
• 100 g šviežių žirnelių (jei nėra, galima šaldytų);
• 5-6 šaukštai tarkuoto kokoso drožlių ar geriau šviežio kokoso;
• 2-3 šauktai sezamo aliejaus (galima ir saulėgrąžų), o geriausias Indiškas Ghee;
• 2 šaukštai šviežių petražolių ir krapų;
• ½ arb. šaukštelis druskos;
• 1 arb. šaukštelis juodųjų garstyčių sėklų;
• 1½ arb. šaukštelis kmynų sėklų;
• 2 švieži ar džiovinti čili (raudonieji pipirai be sėklyčių);
• 2 arb. šaukšteliai tarkuoto šviežio imbiero arba 1 arb. šaukštelio malto imbiero;
• ¼ arb šaukštelio asafetidos (aromatingi augalo Ferula Asafetida šaknų sakai);
• 2 arb. šaukštelis kurkumos;
• 2-3 supjaustyti vidutinio dydžio pomidorai;
• 2 šaukštai citrinos sulčių;
• 2 šaukštai pakepintų sezamo sėklų;
• 1 šaukštas susmulkintos šviežios kalendros garnyrui.

Nepridegančioje keptuvėje pakepinkite aliejuje arba Ghee garstyčių sėklas, kol pradės sproginėti, sudėkite kmynus, čili, imbierą ir visus kitus maltus prieskonius.  Kepinkite ant mažos ugnies ir nesudeginkite (ypač greitai svyla kurkuma).  Galima įpilti truputėlį sultinio daržovių arba karšto vandens, kad masė nebūtų per daug sausa ir nepridegtų.

Sudėkite supjaustytus pomidorus ir kepkite 2 minutes.  Sudėkite didesniais gabalėliais supjaustytus kopūstus ir pakepinkite 5 min. ant silpnos ugnies, galite įpilti truputėlį vandens, kad prieskoniai nepridegtų.

Sudėkite žirnelius ir galite dar įpilti karšto vandens, kad nepridegtų. Suberkite kokoso drožles ir lengvai kepkite, kol daržovės suminkštės, bet per daug nepervirs. Sudėkite pakepintas atskirai sezamo sėklas. Išjunkite viryklę, pridėkite citrinos sulčių ir susmulkintos kalendros. Valgyti su Basmati ryžiais ar čapati duona.

Bus daugiau receptų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją