Ketaus keptuvė

Dėl ketaus savybių tokios keptuvės puikiai tinka produktams, kuriuos reikia ilgai kepti, pavyzdžiui, mėsai. Ketaus keptuvėje kepamų produktų nebūtina dažnai maišyti.

Pliusai: ketaus keptuvės pačios storiausios. Jos “nebijo” įbrėžimų ir aukštos temperatūros. Ilgai išlaiko šilumą. Tai ilgiausiai tarnaujanti keptuvė. Porėtas ketaus paviršius gerai sugeria riebalus, taip susidaro natūralus nepridegantis paviršius, būtent dėl to šių keptuvių nereikia labai kruopščiai plauti. Ji turėtų likti šiek tiek riebalina.

Minusai: jos ne tik storiausios, bet ir sunkiausios. Ketaus keptuvėje negalima laikyti pagaminto maisto, nes jis rūdija. Panaudojus tokią keptuvę, ją reikia pakaitinti ant ugnies ir nuplauti šaltu vandeniu. Po to gerai išdžiovinti ir sutepti aliejumi. Nors keptuvė ir atrodo masyvi, ji gali suskilti nuo vieno smūgio.

Jei ketaus keptuvė ėmė rūdyti, pakaitinkite ją ant ugnies, sutepkite surūdijusias vietas aliejumi, vėl pakaitinkite.

Tefloninės keptuvės

Teflonas - karščiui atsparus polifluorvinilinis plastikas. Tokios keptuvės yra universalios. Jose tinka gaminti mėsą, daržoves ir kitokius patiekalus.

Pliusai: patogios, paprastai plaunamos, nepridega. Jeigu laikysitės visų naudojimo instrukcijų, tokia keptuvė tarnaus nuo 3 iki 8 metų. Tereikia įsigyti medinę arba plastikinę mentelę.

Minusai: teflonas neatsparus brūžinimui, todėl tokių keptuvių negalima valyti abrazyvinių dalelių turinčiomis priemonėmis. Tefloninis paviršius taip pat greitai suyra, jeigu karštą keptuvę plausite šaltu vandeniu, nepalaukę, kol ji atvės, arba ilgai kaitinsite tuščią. Mažiausias įbrėžimas, ir maistas pridegs. O apie nekokybiškos tefloninės dangos neigiamą poveikį sveikatai aršios diskusijos vyksta iki šiol.

Aliuminio keptuvė

Tokios keptuvės labiau tinka produktams apkepti ar jau pagamintiems patiekalams pašildyti.

Pliusai: aliuminio keptuvės greitai įkaista, yra pakankamai lengvos ir nebrangios.

Minusai: jų tarnavimo laikas neilgas. Maistas tokiose keptuvėse pridega. Jas gana sunku plauti, dažnai prireikia net mirkyti.

Aliuminis - minkštas metalas, tad iš jo pagamintos keptuvės dažnai deformuojasi, yra neatsparios įbrėžimams. Aliuminio keptuvių nerekomenduojama naudoti orkaitėje.

Nerūdijančio plieno keptuvė

Nerūdijančio plieno keptuvės įkaista lėčiau, bet ilgiau išlaiko šilumą. Pagamintos iš metalo, kuris nereaguoja su maistu, todėl maistas neįgauna metalo savybių.

Pliusai: šių keptuvių neėda rūdys, jos yra labai tvirtos, sunkiai deformuojasi ir yra ilgaamžės.

Minusai: tokią keptuvę prieš naudojant rekomenduojama tuščią pakaitinti ant ugnies, nes kartais susidaro mėlynai žalių dėmių. Negalima valyti priemonėmis, kurių sudėtyje yra abrazyvinių dalelių.