aA
Čedaras, kamamberas, feta, ementalis tai vos kelios gerai žinomos sūrio rūšys, susiformavusios per tūkstančius žmonijos egzistavimo metų. Nesvarbu, kokios rūšies – šis pieno gaminys lietuvio šaldytuve niekada neužsistovi ilgai, nes mūsų tauta, mėgsta patiekalus su sūriu. Norėdami palepinti lietuvišką skonį, siūlome tris pasaulyje populiaraus sūrio ir lietuviškos mėsos variacijas tam, kad grilius taptų subtilesnis ir gurmaniškesnis.
© Shutterstock nuotr.

Kai saulė šviečia kaip Italijoje

Vienas dažniausiai vartojamų sūrių pasaulyje – mocarela. Šis tradicinis, iš Italijos kilęs, bet prisijaukintas ir Lietuvoje, pieno gaminys nebrandinamas ir patiekiamas šviežias bei liesas. Mocarela tinka pagardinti daugeliui patiekalų, ypač dažnai patiekiama kartu su pomidorais ir bazilikais. Lengvai ir greitai paruošiamiems pietums ant grilio, prekybos tinklo „Iki“ maisto žinovė Aistė Rasmussen siūlo:

„Pirmiausia ant grilio pakepkite prieskoniais įtrintus vištienos gabaliukus. Vištienai beveik iškepus, viršutinę jos pusę gausiai ištepkite žaliojo pesto užtepėle, dar uždėkite pomidorų ir mocarelos sūrio. Paruoštą patiekalą dar apšlakstykite karštu balzamiko ir lydyto sviesto padažu“.

Jautienos suktinukai griliui

Raudonoji mėsa taip pat dera su įvairių rūšių sūriais. Šiandien „Iki“ kulinarijos ekspertė siūlo pagardinti ją kietuoju sūriu. Kokybiškas kietasis sūris įgauna išskirtinių savybių su kiekvienu papildomu brandinimo mėnesiu. Nors paprastai patiekiamas kambario temperatūros, puikiai atsiskleidžia ir gaminant karštus patiekalus. A. Rasmussen rekomenduoja, kaip jį panaudoti:

„Perpjaukite žalią jautienos kepsnio mėsą išilgai per pusę. Gautus gabaliukus dar šiek tiek išmuškite. Tada į dubenėlį sudėkite pjaustytus česnakus, svogūnus, bazilikus, petražoles ir viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Ant išmuštos mėsos užtepkite paruoštą mišinį ir apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu“.

Ekspertė rekomenduoja jautienos juosteles susukti ir perrišti storu siūlu keliose vietose. Gautą vyniotinį supjaustyti nedideliais ritinėliais, kuriuos jau galima kepti ant griliaus.

Prisiminkime ožkos sūrį

Norintiems netradicinio skonio, maisto ekspertė siūlo prisiminti ožkos sūrį. Šis gaminys tinka netoleruojantiems karvės pieno produktų ir turi daug žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Ryškaus skonio ožkos pieno produktas puikiai papildo paukštienos patiekalus, todėl maisto ekspertė dalijasi, kaip paruošti šį duetą ant grilio:

„Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepinkite saulėje džiovintus pomidorus ir špinatus. Nuėmę mišinį nuo ugnies ir jam pravėsus, sudėkite ožkos sūrį ir leiskite mišiniui truputį atvėsti šaldytuve. Kiekvieną vištienos gabalėlį įpjaukite, ir papildykite paruoštu įdaru. Įpjovą sustiprinkite persmeigiami mediniu pagaliuku, kad įdaras neiškristų. Vištieną apkepkite iš abiejų pusių ir patiekite dar karštą“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ekonomistai mala į miltus naują pensijų reformą: tokios sistemos nerastume niekur į Vakarus nuo Berlyno sienos (238)

Nuo kitų metų startuoja pensijų kaupimo pertvarka. Kam ji naudinga? „Delfi Dėmesio centre“...

Vaiko teisių tarnybos vadovė: kauniečių šeimos berniukas buvo mušamas rykštele (286)

Du vienos kauniečių šeimos vaikai perkelti į laikinąją globą po to, kai mama per...

Čempionų lyga: „Juventus“ laimėjo Mančesteryje, Romoje – incidentas metro, sužeistieji ir CSKA fiasko (7)

Trečiadienio vakaras UEFA Čempionų lygoje buvo karštas. Sužaistos aštuonerios trečio grupių...

Širinskienės klausimas konservatorei: kurioje vietoje čia yra visuomenės teisė žinoti? (347)

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS-LKD ) partijos atstovei Radvilei...

Orai: talžys vėjai, būkite atsargūs! (4)

Šiąnakt pradės stiprėti šiaurės vakarų vėjas: vakariniuose rajonuose gūsiai sieks 15–20...

Kaip atrodo pigiausiai parduodami būstai Lietuvos didmiesčiuose (53)

Didmiesčiuose šiuo metu tikrai nestinga būstų pasiūlos, tačiau jiems įsigyti kartais...

Paaiškino, kodėl kauniečių šeima tarnyboms sukėlė įtarimų: rimtų klaidų padarė abi pusės (1132)

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė atskleidė daugiau aplinkybių apie...

Elle ir Žilvinas Grigaičiai pirmą kartą pasirodė kartu po santykių krizės: pora švenčia gyvenimą (74)

Antradienio vakarą Vilniaus širdyje žinomi žmonės rinkosi į atsinaujinusio žurnalo...

Tyrimas parodė: seksas su buvusiu partneriu netrukdo atsigauti po išsiskyrimo (24)

Tūkstančius kartų girdėjote įspėjimą, kad po išsiskyrimo to daryti nederėtų, tačiau seksas...

Kaip Agnės Jagelavičiūtės padiktuotą aprangos kodą interpretavo vakaro svečiai (29)

Kaip apsirengtumėte į vakarėlį, kurio aprangos kodas – fashion animal ? Savo interpretacijas...