Čedaras, kamamberas, feta, ementalis tai vos kelios gerai žinomos sūrio rūšys, susiformavusios per tūkstančius žmonijos egzistavimo metų. Nesvarbu, kokios rūšies – šis pieno gaminys lietuvio šaldytuve niekada neužsistovi ilgai, nes mūsų tauta, mėgsta patiekalus su sūriu. Norėdami palepinti lietuvišką skonį, siūlome tris pasaulyje populiaraus sūrio ir lietuviškos mėsos variacijas tam, kad grilius taptų subtilesnis ir gurmaniškesnis.
© Shutterstock nuotr.

Kai saulė šviečia kaip Italijoje

Vienas dažniausiai vartojamų sūrių pasaulyje – mocarela. Šis tradicinis, iš Italijos kilęs, bet prisijaukintas ir Lietuvoje, pieno gaminys nebrandinamas ir patiekiamas šviežias bei liesas. Mocarela tinka pagardinti daugeliui patiekalų, ypač dažnai patiekiama kartu su pomidorais ir bazilikais. Lengvai ir greitai paruošiamiems pietums ant grilio, prekybos tinklo „Iki“ maisto žinovė Aistė Rasmussen siūlo:

„Pirmiausia ant grilio pakepkite prieskoniais įtrintus vištienos gabaliukus. Vištienai beveik iškepus, viršutinę jos pusę gausiai ištepkite žaliojo pesto užtepėle, dar uždėkite pomidorų ir mocarelos sūrio. Paruoštą patiekalą dar apšlakstykite karštu balzamiko ir lydyto sviesto padažu“.

Jautienos suktinukai griliui

Raudonoji mėsa taip pat dera su įvairių rūšių sūriais. Šiandien „Iki“ kulinarijos ekspertė siūlo pagardinti ją kietuoju sūriu. Kokybiškas kietasis sūris įgauna išskirtinių savybių su kiekvienu papildomu brandinimo mėnesiu. Nors paprastai patiekiamas kambario temperatūros, puikiai atsiskleidžia ir gaminant karštus patiekalus. A. Rasmussen rekomenduoja, kaip jį panaudoti:

„Perpjaukite žalią jautienos kepsnio mėsą išilgai per pusę. Gautus gabaliukus dar šiek tiek išmuškite. Tada į dubenėlį sudėkite pjaustytus česnakus, svogūnus, bazilikus, petražoles ir viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Ant išmuštos mėsos užtepkite paruoštą mišinį ir apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu“.

Ekspertė rekomenduoja jautienos juosteles susukti ir perrišti storu siūlu keliose vietose. Gautą vyniotinį supjaustyti nedideliais ritinėliais, kuriuos jau galima kepti ant griliaus.

Prisiminkime ožkos sūrį

Norintiems netradicinio skonio, maisto ekspertė siūlo prisiminti ožkos sūrį. Šis gaminys tinka netoleruojantiems karvės pieno produktų ir turi daug žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Ryškaus skonio ožkos pieno produktas puikiai papildo paukštienos patiekalus, todėl maisto ekspertė dalijasi, kaip paruošti šį duetą ant grilio:

„Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepinkite saulėje džiovintus pomidorus ir špinatus. Nuėmę mišinį nuo ugnies ir jam pravėsus, sudėkite ožkos sūrį ir leiskite mišiniui truputį atvėsti šaldytuve. Kiekvieną vištienos gabalėlį įpjaukite, ir papildykite paruoštu įdaru. Įpjovą sustiprinkite persmeigiami mediniu pagaliuku, kad įdaras neiškristų. Vištieną apkepkite iš abiejų pusių ir patiekite dar karštą“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„MG Baltic“ byla. Idealus partijų trejetukas ir kyšis, kurį Masiuliui įteikė TV eteryje (22)

Politinės korupcijos bylą ištyrę prokurorai teigia, kad dabar jau iš politikos pasitraukęs...

Neišsprendžiama lygtis: kam Lietuvai reikia dar dviejų kogeneracinių elektrinių (22)

Būtinai dar dvi kogeneracinės elektrinės Lietuvai, nors neaišku, ar užteks atliekų, kurias...

Po grasinimų mirtimi ir lyginimų su nušautu Escobaru Kolumbijos rinktinė pergalę skyrė Sanchezui

Po klaidos pirmose pasaulio futbolo čempionato rungtynėse raudonąją kortelę 3 minutę gavęs ir...

Petro Gražulio dukrelės mama paviešino jų susirašinėjimą: galite suprasti, kaip jaučiausi Gražulis teismo keliu reikalaus vaiko globos (1372)

Po žinomo politiko Petro Gražulio pareiškimo, jog savo ir palangiškės Birutės Navickaitės...

Deja, bet tai tik laikinas sprendimas: aiškėja, kad elektromobilių revoliucija atneš naujų problemų (11)

Po daugelio metų susidomėjimas elektrinėmis transporto priemonėmis smarkiai išaugo ir ypač po...

Orai: po drėgmės atskubėję karščiai neužsilaikys

Artimiausios dienos bus permainingos, LRT RADIJUI sako sinoptikė Edita Gečaitė.

Ar tikrai naudinga būti pasaulio futbolo čempionato šeimininku? (83)

Pasaulio futbolo valdančioji organizacija FIFA tikina, kad šalys, rengiančios futbolo...

Naujausias tyrimas: keliatės anksti ar vėlai, lemia polinkį į depresiją (13)

Ar miegojimo įpročiai turi įtakos rizikai susirgti depresija ? Naujas tyrimas patvirtino, kad...

Rinkimų komisija: Erdoganas perrinktas per pirmąjį turą (11)

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas užsitikrino naują mandatą per pirmąjį...

Ministerija: vaiko pinigai jau mokami didžiajai daliai vaikų (12)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, vaiko pinigai jau mokami didžiajai daliai...