aA
Čedaras, kamamberas, feta, ementalis tai vos kelios gerai žinomos sūrio rūšys, susiformavusios per tūkstančius žmonijos egzistavimo metų. Nesvarbu, kokios rūšies – šis pieno gaminys lietuvio šaldytuve niekada neužsistovi ilgai, nes mūsų tauta, mėgsta patiekalus su sūriu. Norėdami palepinti lietuvišką skonį, siūlome tris pasaulyje populiaraus sūrio ir lietuviškos mėsos variacijas tam, kad grilius taptų subtilesnis ir gurmaniškesnis.
Grilis gurmanams: mėsos ir sūrio deriniai
© Shutterstock nuotr.

Kai saulė šviečia kaip Italijoje

Vienas dažniausiai vartojamų sūrių pasaulyje – mocarela. Šis tradicinis, iš Italijos kilęs, bet prisijaukintas ir Lietuvoje, pieno gaminys nebrandinamas ir patiekiamas šviežias bei liesas. Mocarela tinka pagardinti daugeliui patiekalų, ypač dažnai patiekiama kartu su pomidorais ir bazilikais. Lengvai ir greitai paruošiamiems pietums ant grilio, prekybos tinklo „Iki“ maisto žinovė Aistė Rasmussen siūlo:

„Pirmiausia ant grilio pakepkite prieskoniais įtrintus vištienos gabaliukus. Vištienai beveik iškepus, viršutinę jos pusę gausiai ištepkite žaliojo pesto užtepėle, dar uždėkite pomidorų ir mocarelos sūrio. Paruoštą patiekalą dar apšlakstykite karštu balzamiko ir lydyto sviesto padažu“.

Jautienos suktinukai griliui

Raudonoji mėsa taip pat dera su įvairių rūšių sūriais. Šiandien „Iki“ kulinarijos ekspertė siūlo pagardinti ją kietuoju sūriu. Kokybiškas kietasis sūris įgauna išskirtinių savybių su kiekvienu papildomu brandinimo mėnesiu. Nors paprastai patiekiamas kambario temperatūros, puikiai atsiskleidžia ir gaminant karštus patiekalus. A. Rasmussen rekomenduoja, kaip jį panaudoti:

„Perpjaukite žalią jautienos kepsnio mėsą išilgai per pusę. Gautus gabaliukus dar šiek tiek išmuškite. Tada į dubenėlį sudėkite pjaustytus česnakus, svogūnus, bazilikus, petražoles ir viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Ant išmuštos mėsos užtepkite paruoštą mišinį ir apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu“.

Ekspertė rekomenduoja jautienos juosteles susukti ir perrišti storu siūlu keliose vietose. Gautą vyniotinį supjaustyti nedideliais ritinėliais, kuriuos jau galima kepti ant griliaus.

Prisiminkime ožkos sūrį

Norintiems netradicinio skonio, maisto ekspertė siūlo prisiminti ožkos sūrį. Šis gaminys tinka netoleruojantiems karvės pieno produktų ir turi daug žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Ryškaus skonio ožkos pieno produktas puikiai papildo paukštienos patiekalus, todėl maisto ekspertė dalijasi, kaip paruošti šį duetą ant grilio:

„Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepinkite saulėje džiovintus pomidorus ir špinatus. Nuėmę mišinį nuo ugnies ir jam pravėsus, sudėkite ožkos sūrį ir leiskite mišiniui truputį atvėsti šaldytuve. Kiekvieną vištienos gabalėlį įpjaukite, ir papildykite paruoštu įdaru. Įpjovą sustiprinkite persmeigiami mediniu pagaliuku, kad įdaras neiškristų. Vištieną apkepkite iš abiejų pusių ir patiekite dar karštą“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prieš ypatingą savaitgalį perspėja: policijos pareigūnai galės sustabdyti bet kurį žmogų bet kurioje vietoje net šiukšles nešti - tik su kauke (213)

Vyriausybės sprendimu, visas tris šventines dienas – nuo penktadienio 20 val. iki...

Monkevičius paskelbė galutines brandos egzaminų ir priėmimo į aukštąsias datas paskelbė visų egzaminų laiką (3)

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius penktadienio popietę Vyriausybėje...

Pirkėjų mažiau, bet prie parduotuvių driekiasi eilės: ribojami srautai, privalo prisidengti kaukėmis

Jau ketvirtadienio vakarą „Delfi“ skaitytojai užfiksavo nusidriekusias eiles prie didžiųjų...

Pasitikrink: užsikrėtusių koronavirusu maršrutai – interaktyviame žemėlapyje (22)

Koronavirusu sergančių asmenų maršrutus nuo šiol bus galima sekti interaktyviame žemėlapyje....

Vaizdas autobuse pandemijos metu sukėlė siaubą: nesuprato, kodėl keleiviai taip elgiasi (214)

Balandžio 9 d. ryte Vilnius– Širvintos įvykęs reisas pakraupino moterį, kiek žmonių buvo...

Įvertino situaciją dėl kainų reguliavimo Lietuvoje: kokias prekes paliestų pirmiausia (14)

Seimas antradienį priėmė įstatymo pataisas, leidžiančias karantino metu reguliuoti kainas....

Veryga: praėjus savaitei po Velykų savaitgalio paaiškės, ar bus griežtinamos karantino sąlygos (49)

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad pirmuosius rezultatus, kaip Lietuvoje...

Vokietija skraidinasi tūkstančius darbuotojų iš Rytų Europos (123)

Ketvirtadienį į Vokietiją atskrido du lėktuvai su darbuotojais iš Rytų Europos – tai...

Margučių marginimo paslaptys: menininkė dalijasi ilgus metus kauptomis žiniomis

Artėja dar vienos Velykos . Nors jos šiek tiek ir kitokios, neverta pamiršti giliausių šios...

|Maža didelių žinių kaina