Oi, ta mūsų vasara vasarėlė. Trumpa ji pas mus, bet aš vis tiek spėju pasimėgauti tuo, ką ji mums duoda. Kol čirškinu ką nors ant keptuvės, praveriu langą ir užuodžiu šviežiai nupjautos žolės kvapą, žydinčias alyvas. Labai norėčiau kelių lysvių prie savo namų, deja, mane „džiugina“ tik asfaltas.

Turbūt su metais darausi tokia šeimininkutė ir daržininkė:) Todėl namuose visi vazonai apsodinti prieskoniais ir baisiai džiaugiuosi savo darželiu ant palangės:) Mano pasididžiavimas - keli vazonai su bazilikais. Kaip man jie kvepia! Mmmm... aš netgi norėčiau turėti tokius kvepalus, vaikščiočiau kaip „moteris, kvepianti bazilikais“ :)

Bet grįžkim prie pusryčių. Mano ir Aleksandro mėgstamiausi pusryčiai – grikių košė su bazilikais, kaimiškais lašinukais ir saulėje džiovintais pomidorais. Labai daug metų (suskaičiuoju beveik 26 metus) grikius valgydavau tik taip: grikiai su pienu, sviestu ir trupučiu cukraus. Dar kartais tenka valgyti „dienos pietus“ kavinukėse, kur grikiai būna patiekti su burokėlių mišraine ir kotletukais (nieko nesakau - skanu, bet...).

Mūsų pusryčiai - grikių košė su bazilikais, kaimiškais lašinukais ir saulėje džiovintais pomidorais yra tikras atradimas virtuvėje. Receptą radau knygoje „The kitchen of Sepamaa talu“, kurią parašė Anni Arro (ši jaunutė estė parašė keletą knygų apie maisto gaminimą, vedė kulinarinę TV laidą. Anni yra vienas svarbiausių „ingredientų“ kavinėje Komeet Taline ir šiaip labai populiari Estijoje. Drįsčiau teigti, kad Anni yra lietuviškoji Beata Nicholson).

Šiuos sveikus pusryčius dažniausiai gaminu su Aleksandru: taip greičiau, beto, taip smagiau pradėti rytą. Kaip pati Anni sako: „Healthy breakfast will make your day!”

Kviečiu visus pasigaminti ypatingos grikių košės pagal Anni Arro.

Mums reikės:

Grikių (аš kartais išsiverdu iš vakaro, tai ryte sutaupiau kelias minutes. Išverdu tiek, kiek suvalgysim).
3 smulkiai sukapotos česnako skiltelės
1 supjaustytas svogūnas
100 g rūkytos dešros
2 – 3 juostelės šoninės
(vietoj rūkytos dešros ir šoninės, aš dažniausiai turiu iš tėvų atsivežusi kaimiškų lašinukų, su mažyčiu krašteliu kumpio, tai jų ir dedu)
3 valgomi šaukštai saulėje džiovintų pomidorų

Arugula (Anni knygoje buvo parašyta, kad reikia „Arugula“, bet kas tai yra ne iškаrt pavyko išsiaiškinti, todėl pirmus kartus šį patiekalą gamindavau be Arugulos. Iki šiol nežinau ar teisingai išsiverčiau. Google radau, kad Arugula dar kitaip vadinama ta prieskoninė žolė rukola arba (jei kаs nebijo nusilaužti liežuvio) gražgarstė. Tai dabar jau dedu tų Arugulos – rukolos – gražgarstės lapų, nes man jos turi tokį skanų česnakinį skonį, o česnaką aš labai mėgstu).

10 baziliko lapelių
Alyvuogių aliejus
Druska,
(Geriausia šviežiai malti) juodieji pipirai

Gaminimas:

1. Išsiverdu grikius vandenyje.

2. Alyvuogių aliejuje ant nedideles ugnies pakepinu supjaustytus svogūnus, lašinukus (arba rūkytą dešrą), česnakus. Na, kokias 5 minutes.

3. Dedu išvirtus grikius. Išmaišau viską.

4. Kol viskas troškinasi, Aleksandras sumeta saulėje džiovintus pomidorus ir kelis Arugulos – rukolos – gražgarstės lapus, baziliko lapelius.

5. Pabarstau druska, juodaisiais pipirais ir viskas - einam valgyti.

Kartu su receptu siunčiu kelias „neprofesionalias“ nuotraukas. Vaizdas gavosi taip, kaip gavosi – nesu fotografė, esu mama, kuri su šia grikių koše kviečia prie pusryčių stalo ir tuos, kurie sako, kad pusryčių niekada nevalgo. Linkiu visiems iš naujo atrasti grikius.

Skanių pusryčių ir skanaus gyvenimo!

Mama Roberta

Dėkojame DELFI skaitytojai Robertai už receptą! O gal ir Tu nori pasidalinti savo receptu? Siųsk gyvenimas@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)