aA
Sako, kad artėjantis ruduo – tikras obuolių metas. Vykite šalin mintis apie artėjantį rudenį – juk vasara dar niekur nesitraukia. Jei šakos svyra nuo alyvinių obuolių ir jau senokai norite pasigaminti ką nors iš šių ką tik nuskintų vaisių, čiupkite „Savaitraštį Kaunui“ ir pasinerkite į virtuvės šefo vaidmenį.
© Shutterstock nuotr.

TRYS: brokolių salotos su obuoliais ir džiovintomis spanguolėmis

Jums reikės:

Pusės nedidelio brokolio
2 obuolių
1 morkos
Pusės mėlynojo svogūno
Saujos džiovintų spanguolių
Kepintų migdolų skiltelių (gali būti ir kiti mėgstami riešutai)

Padažui reikės:

1 valgomojo šaukšto natūralaus jogurto
Šlakelio citrinos sulčių
1 arbatinio šaukštelio medaus
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
Druskos
Maltų juodųjų pipirų

Kaip paruošti:

Brokolį išskirstykite žiedynėliais ir perliekite karštu vandeniu – gražiai „suskaistės“ jų žalia spalva. Palikite atvėsti arba perliekite šaltu vandeniu.
Obuolius supjaustykite kubeliais, svogūnus – pusžiedžiais, o morkas sutarkuokite.
Padažui skirtus produktus gerai išmaišykite. Viską dėkite į lėkštę, užbarstykite spanguolių, riešutų ir užpilkite padažu.

DESERTAS: su cinamonu troškinti obuoliai

Jums reikės:

2 nedidelių obuolių
1 arbatinio šaukštelio sviesto
1 valgomojo šaukšto nesaldintų obuolių sulčių
Pusės arbatinio šaukštelio malto cinamono
6 puselių graikinių riešutų (apkeptų / kaitintų ir stambiai suskaldytų)
Pusės neriebaus vanilinio šaldyto jogurto

Kaip paruošti:

Obuolius supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite sėklas ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
Įkaitinkite storą keptuvę ant vidutinės ugnies ir sudėkite obuolius. Pakaitinkite, kol obuoliai šiek tiek paruduos (apie 4 min.) Įmaišyti šaukštelį sviesto ir obuolių sultis bei cinamoną. Patroškinkite dar 7 min. – obuoliai turi suminkštėti, o padažas sutirštėti.

Obuolius sudėkite į desertines lėkšteles, pabarstykite riešutais. Ant viršaus uždėkite šaldyto jogurto.

TRAKŠT: obuolių traškučiai

Jums reikės:

2–3 obuolių
Cinamono

Kaip paruošti:

2–3 vidutinio dydžio obuolius gerai nuplaukite ir išpjaukite obuolių šerdis. Tai galite daryti specialiu įrankiu.
Supjaustykite obuolius plonais griežinėliais. Įkaitinkite orkaitę iki 90 °C, išdėliokite obuolių griežinėlius ant kepimo skardų, išklotų kepimo popieriumi, ir kepkite apie 1 val. arba kol gražiai apskrus. Būkite atidūs ir nesudeginkite.

Prieš kepdami ant obuolių užberkite šiek tiek cinamono ar kitų mėgstamų prieskonių. Skanaukite iškart. Jei norite pasilikti atsargoms, laikykite sandariai uždarytuose induose, kitaip obuoliai suminkštės ir praras traškumą.

PATARIMAI:

Kaip marinuoti daržoves?

Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, cukinijas – 1 cm griežinėliais, svogūnėlius nulupkite. Daržoves dėkite į didelį indą, užberkite puse stiklinės cukraus, šaukštu druskos, supilkite 100 ml 9 proc. acto ir 2–3 val. laikykite uždengtas. Tada jas sudėkite sluoksniais į iškaitintus stiklainius ir užpilkite susidariusiu skysčiu. 1 l stiklainius kaitinkite 15 min. Sandariai uždarykite.

Pasigaminkite obuolių ir spanguolių tyrę

Nuplaukite obuolius, nulupkite, išimkite ir, sudėję juos į puodą bei užpylę truputį vandens, virkite, kol suminkštės. Atvėsusius obuolius sutrinkite, dėkite spanguoles, cukrų, nuluptus susmulkintus apelsinus, susmulkintą vieno apelsino žievelę, razinas ir virkite 20 min. Suberkite riešutus ir pavirkite kelias minutes. Tyrę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Skaičius:

35 Tiek kilogramų obuolių per metus rekomenduojama suvalgyti žmogui.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Didžiųjų miestų merams palikus Liberalų sąjūdį Gentvilas žada keisti partijos pavadinimą ir lyderį (208)

Vilniaus, Klaipėdos ir ne tik šių miestų merai liberalai į rinkimus eis be partijos paramos. Kad...

Mama gavo rekomendaciją per streiką vaiko nevesti į darželį: klausimas, ar dar nereikės ir susimokėti (146)

Pirmadienį Lietuvoje prasidėjo neterminuotas švietimo darbuotojų streikas. Prie jo kasdien...

Orai: plikledis primins apie artėjančią žiemą (1)

Artėjantis savaitgalis bus žiemiškai vėsus, tačiau termometro stulpelis į minuso pusę persiris...

Nepažinta pagrindinės Vilniaus gatvės pusė: Florencijos renesanso rūmai ir kiti didingi pastatai, išdygę vietoj kopūstų lysvių (25)

Pasivaikščiojimo po Gedimino prospektą metu praeiname pro Lietuvos banko, Lietuvos pašto, prekybos...

Slaugytojas tarsi iš siaubo filmo įtariamas sąmoningai numarinęs virtinę pacientų kai nebeturėjo, ko vogti, ieškojo naujų aukų (19)

Ne vienerius metus slaugos namuose Vokietijoje dirbęs lenkų tautybės slaugytojas pražudė...

Į Kauną grįžęs Pangosas atskleidė, ko išmoko iš Šaro ir perspėjo savo naujuosius komandos draugus (14)

Buvęs Kauno „Žalgirio“ vedlys Kevinas Pangosas ketvirtadienio vakarą su „Barcelona“ ekipa...

Tritaškėmis bombomis varžovų kovingumą užgesinę „dizaineriai“ išplėšė pergalę Stambule „Budočnost“ rekordas (10)

Milano „AX Armani Olimpia“ (5-2) su dviem lietuviais ketvirtadienį įveikė vieną iš Eurolygos...

Baisias ligas ir įvairias vėžio formas sukelia tik vienas įprotis (101)

Lietuvoje rūko apie 30 proc. vyrų, tai yra labai daug palyginus su Skandinavijos šalimis arba JAV,...

Trileris Zagrebe baigėsi kroatų triumfu – ispanus įveikė per teisėjo pridėtą laiką (1)

UEFA Tautų lygos pagrindinis mačas ketvirtadienį vyko Zagrebe, kur pasaulio vicečempionai...

Stiliaus tragedija: į karališkosios šeimos puotą atvyko su permatoma suknele ir be liemenėlės (39)

Praėjusią naktį vykusios princo Charleso 70-ojo gimtadienio iškilmės neabejotinai tapo vienu...