aA
Sako, kad artėjantis ruduo – tikras obuolių metas. Vykite šalin mintis apie artėjantį rudenį – juk vasara dar niekur nesitraukia. Jei šakos svyra nuo alyvinių obuolių ir jau senokai norite pasigaminti ką nors iš šių ką tik nuskintų vaisių, čiupkite „Savaitraštį Kaunui“ ir pasinerkite į virtuvės šefo vaidmenį.
© Shutterstock nuotr.

TRYS: brokolių salotos su obuoliais ir džiovintomis spanguolėmis

Jums reikės:

Pusės nedidelio brokolio
2 obuolių
1 morkos
Pusės mėlynojo svogūno
Saujos džiovintų spanguolių
Kepintų migdolų skiltelių (gali būti ir kiti mėgstami riešutai)

Padažui reikės:

1 valgomojo šaukšto natūralaus jogurto
Šlakelio citrinos sulčių
1 arbatinio šaukštelio medaus
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
Druskos
Maltų juodųjų pipirų

Kaip paruošti:

Brokolį išskirstykite žiedynėliais ir perliekite karštu vandeniu – gražiai „suskaistės“ jų žalia spalva. Palikite atvėsti arba perliekite šaltu vandeniu.
Obuolius supjaustykite kubeliais, svogūnus – pusžiedžiais, o morkas sutarkuokite.
Padažui skirtus produktus gerai išmaišykite. Viską dėkite į lėkštę, užbarstykite spanguolių, riešutų ir užpilkite padažu.

DESERTAS: su cinamonu troškinti obuoliai

Jums reikės:

2 nedidelių obuolių
1 arbatinio šaukštelio sviesto
1 valgomojo šaukšto nesaldintų obuolių sulčių
Pusės arbatinio šaukštelio malto cinamono
6 puselių graikinių riešutų (apkeptų / kaitintų ir stambiai suskaldytų)
Pusės neriebaus vanilinio šaldyto jogurto

Kaip paruošti:

Obuolius supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite sėklas ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
Įkaitinkite storą keptuvę ant vidutinės ugnies ir sudėkite obuolius. Pakaitinkite, kol obuoliai šiek tiek paruduos (apie 4 min.) Įmaišyti šaukštelį sviesto ir obuolių sultis bei cinamoną. Patroškinkite dar 7 min. – obuoliai turi suminkštėti, o padažas sutirštėti.

Obuolius sudėkite į desertines lėkšteles, pabarstykite riešutais. Ant viršaus uždėkite šaldyto jogurto.

TRAKŠT: obuolių traškučiai

Jums reikės:

2–3 obuolių
Cinamono

Kaip paruošti:

2–3 vidutinio dydžio obuolius gerai nuplaukite ir išpjaukite obuolių šerdis. Tai galite daryti specialiu įrankiu.
Supjaustykite obuolius plonais griežinėliais. Įkaitinkite orkaitę iki 90 °C, išdėliokite obuolių griežinėlius ant kepimo skardų, išklotų kepimo popieriumi, ir kepkite apie 1 val. arba kol gražiai apskrus. Būkite atidūs ir nesudeginkite.

Prieš kepdami ant obuolių užberkite šiek tiek cinamono ar kitų mėgstamų prieskonių. Skanaukite iškart. Jei norite pasilikti atsargoms, laikykite sandariai uždarytuose induose, kitaip obuoliai suminkštės ir praras traškumą.

PATARIMAI:

Kaip marinuoti daržoves?

Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, cukinijas – 1 cm griežinėliais, svogūnėlius nulupkite. Daržoves dėkite į didelį indą, užberkite puse stiklinės cukraus, šaukštu druskos, supilkite 100 ml 9 proc. acto ir 2–3 val. laikykite uždengtas. Tada jas sudėkite sluoksniais į iškaitintus stiklainius ir užpilkite susidariusiu skysčiu. 1 l stiklainius kaitinkite 15 min. Sandariai uždarykite.

Pasigaminkite obuolių ir spanguolių tyrę

Nuplaukite obuolius, nulupkite, išimkite ir, sudėję juos į puodą bei užpylę truputį vandens, virkite, kol suminkštės. Atvėsusius obuolius sutrinkite, dėkite spanguoles, cukrų, nuluptus susmulkintus apelsinus, susmulkintą vieno apelsino žievelę, razinas ir virkite 20 min. Suberkite riešutus ir pavirkite kelias minutes. Tyrę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Skaičius:

35 Tiek kilogramų obuolių per metus rekomenduojama suvalgyti žmogui.

Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Surinktuose dienoraščiuose – tikrasis Leningrado blokados siaubas: žmonės patys savęs neatpažino (51)

Daugybės iki tol niekur neskelbtų dienoraščių radinys tapo išskirtiniu šaltiniu, pateikusiu...

Kaunietės rankos kuria stebuklus: mane pamačiusios klientų žmonos neleido kirptis (39)

31-erių Karolina Ūzaitė – išskirtinė asmenybė, ryški ne tik savo išvaizda, bet ir vidumi....

Orai: šalčio banga jau čia pat (3)

Sekmadienio naktį lietaus debesys dar užsiliks pietrytinėje šalies pusėje. Dieną jie iš mūsų...

Šiurpo net visko matę britų pareigūnai: lietuvis kambarioką uždaužė lyg žaisdamas (48)

Prieš aštuonerius metus už grotų Jungtinėje Karalystėje , Visbiče, pasiųstas lietuvis...

Ir mažas būrys gali smogti skaudžiai: drąsūs ir nutrūktgalviški reidai, pakeitę II pasaulinio karo eigą (160)

Antrojo pasaulinio karo metais virė didžiuliai mūšiai, kurie trukdavo ne vieną mėnesį ir...

Gražiausiame pasaulyje restorane valgęs lietuvis rekomenduoja nepagailėti 70 eurų keptai vištai (234)

Pusiau rožinis, pusiau auksinis – toks yra gražiausias ir stilingiausias pasaulyje restoranas...

Motiejūnas – per žingsnį nuo sugrįžimo į NBA: derasi su „Spurs“ (126)

Šią savaitę sezoną Kinijoje baigęs Donatas Motiejūnas netrukus grįš į NBA.

Jankauskaitės albumo pristatyme Kaune – nesuvaidinti jausmai, daina Vytautui Šapranauskui ir dėl atlikėjos konkuruojantys vyrai (80)

Šeštadienio vakarą „Žalgirio“ arenoje vyko aktorės, dainininkės ir laidų vedėjos Ingos...

Pastojo, nors vartojo kontracepcijos priemones: kodėl taip nutiko? (21)

Žmonių patirtis rodo, kad kontracepcija ne visuomet yra tikrai patikima. Tačiau naujas tyrimas...

Atostogų Egipte metu pasijuto įkaitais: kelionė pigi, bet pasirinkimo laisvė suvaržyta (56)

Kiekvienas renkantis kelionę, visada perskaito kas rašoma apie viešbutį ir regioną. Skaitydami...