TRYS: brokolių salotos su obuoliais ir džiovintomis spanguolėmis

Jums reikės:

Pusės nedidelio brokolio
2 obuolių
1 morkos
Pusės mėlynojo svogūno
Saujos džiovintų spanguolių
Kepintų migdolų skiltelių (gali būti ir kiti mėgstami riešutai)

Padažui reikės:

1 valgomojo šaukšto natūralaus jogurto
Šlakelio citrinos sulčių
1 arbatinio šaukštelio medaus
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
Druskos
Maltų juodųjų pipirų

Kaip paruošti:

Brokolį išskirstykite žiedynėliais ir perliekite karštu vandeniu – gražiai „suskaistės“ jų žalia spalva. Palikite atvėsti arba perliekite šaltu vandeniu.
Obuolius supjaustykite kubeliais, svogūnus – pusžiedžiais, o morkas sutarkuokite.
Padažui skirtus produktus gerai išmaišykite. Viską dėkite į lėkštę, užbarstykite spanguolių, riešutų ir užpilkite padažu.

DESERTAS: su cinamonu troškinti obuoliai

Jums reikės:

2 nedidelių obuolių
1 arbatinio šaukštelio sviesto
1 valgomojo šaukšto nesaldintų obuolių sulčių
Pusės arbatinio šaukštelio malto cinamono
6 puselių graikinių riešutų (apkeptų / kaitintų ir stambiai suskaldytų)
Pusės neriebaus vanilinio šaldyto jogurto

Kaip paruošti:

Obuolius supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite sėklas ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
Įkaitinkite storą keptuvę ant vidutinės ugnies ir sudėkite obuolius. Pakaitinkite, kol obuoliai šiek tiek paruduos (apie 4 min.) Įmaišyti šaukštelį sviesto ir obuolių sultis bei cinamoną. Patroškinkite dar 7 min. – obuoliai turi suminkštėti, o padažas sutirštėti.

Obuolius sudėkite į desertines lėkšteles, pabarstykite riešutais. Ant viršaus uždėkite šaldyto jogurto.

TRAKŠT: obuolių traškučiai

Jums reikės:

2–3 obuolių
Cinamono

Kaip paruošti:

2–3 vidutinio dydžio obuolius gerai nuplaukite ir išpjaukite obuolių šerdis. Tai galite daryti specialiu įrankiu.
Supjaustykite obuolius plonais griežinėliais. Įkaitinkite orkaitę iki 90 °C, išdėliokite obuolių griežinėlius ant kepimo skardų, išklotų kepimo popieriumi, ir kepkite apie 1 val. arba kol gražiai apskrus. Būkite atidūs ir nesudeginkite.

Prieš kepdami ant obuolių užberkite šiek tiek cinamono ar kitų mėgstamų prieskonių. Skanaukite iškart. Jei norite pasilikti atsargoms, laikykite sandariai uždarytuose induose, kitaip obuoliai suminkštės ir praras traškumą.

PATARIMAI:

Kaip marinuoti daržoves?

Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, cukinijas – 1 cm griežinėliais, svogūnėlius nulupkite. Daržoves dėkite į didelį indą, užberkite puse stiklinės cukraus, šaukštu druskos, supilkite 100 ml 9 proc. acto ir 2–3 val. laikykite uždengtas. Tada jas sudėkite sluoksniais į iškaitintus stiklainius ir užpilkite susidariusiu skysčiu. 1 l stiklainius kaitinkite 15 min. Sandariai uždarykite.

Pasigaminkite obuolių ir spanguolių tyrę

Nuplaukite obuolius, nulupkite, išimkite ir, sudėję juos į puodą bei užpylę truputį vandens, virkite, kol suminkštės. Atvėsusius obuolius sutrinkite, dėkite spanguoles, cukrų, nuluptus susmulkintus apelsinus, susmulkintą vieno apelsino žievelę, razinas ir virkite 20 min. Suberkite riešutus ir pavirkite kelias minutes. Tyrę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Skaičius:

35 Tiek kilogramų obuolių per metus rekomenduojama suvalgyti žmogui.