Artėjant gegužės 21-ąją minimai pasaulinei kultūrų pažinimo ir puoselėjimo dienai siūlome susipažinti su egzotišku skirtingų žemynų paveldu. Skaniausias pasaulio kultūrų pažinimo būdas – ragauti tradicijomis apipintus patiekalus.
© Shutterstock nuotr.

Gera naujiena, kad kulinarinė kelionė gali prasidėti tiesiog jūsų virtuvėje, panaudojus šviežius lietuviškus produktus. Pasiruoškite, jūsų laukia Šiaurinės Afrikos aromatas, Siamo karalystės tradicijos ir Pietų Amerikos ritmai.

Maroko dvelksmas

Kelionę pradėkime prieskoniais kvepiančiose Maroko gatvėse. Šiaurinėje Afrikoje, kaip ir Lietuvoje, mėgstamos bulvės ir mėsos troškiniai. Prekybos tinklo „Iki“ kulinarė Aistė Rasmussen pataria pasimokyti iš marokiečių ir į troškinio puodą įsileisti medų bei cinamoną:

„Dubenėlyje sumaišykite tokius Maroke plačiai naudojamus prieskonius kaip cinamonas, kmynai, gvazdikėliai, muskato milteliai, ciberžolė ir geltonasis karis. Prieskonių mišinį sumaišykite su smulkiai pjaustyta ėriena. Palikite mėsą šaldytuve dviem valandoms, kad pasimarinuotų. Vėliau dideliame troškinimo puode ištirpinkite šaukštą sviesto ir jame apkepkite ėrieną kartu su smulkintu svogūnu, česnaku ir morkomis, po 5 min į puodą įpilkite vištienos sultinio ir sumeskite per pusę perpjautas mažas bulvytes“.

Maisto žinovė rekomenduoja į troškinį kartu su sultiniu įmaišyti porą šaukštų lietuviško medaus ir smulkintus džiovintus abrikosus. Viskam užvirus sumažinti kaitrą, o produktus troškinti tol, kol bulvytės taps minkštos.

Tailandietiškos kulinarinės tradicijos

Saldžiosios bulvės – naujokės lietuviškame darže. Tikėtina, kad jos greitai pritaps prie vietinės virtuvės ne tik dėl to, kad yra lengvai paruošiamos, bet ir pasižymi intensyvesniu skoniu nei tradicinės bulvės, taigi neretai patiekiamos be jokių prieskonių. Šiandien šis stiebagumbis nukels mus už 8000 kilometrų į spalvingąją Tailando Karalystę.

Maisto žinovė ragina išbandyti įdarytas saldžiąsias bulves. Pradžioje reikia jas pabadyti šakute, įvynioti į foliją ir kepti įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje vieną valandą, kol jos suminkštės.

„Bulvių įdarui paruošti reikės truputį egzotiškesnių produktų. Pradžioje, trintuvu sumaišykite puodelį pasūdytų žemės riešutų (arba puodelį riešutų sviesto) su ¾ skardinės kokosų pieno, šaukšteliu natūralaus sezamų aliejaus, dviem šaukšteliais medaus, šlakeliu sojų padažo, česnaku, imbiero šaknimi, čili pipiru ir laimo sultimis“, – rekomenduoja A. Rasmussen.

„Iki“ kulinarė pataria įdarui keptuvėje pakepinti vištienos krūtinėlę. Mėsai beveik iškepus, į keptuvę supilti gautą padažą ir smulkintus svogūnų laiškus, ir dar patroškinti. Galiausiai, keptas saldžias bulves praverti ir gausiai užpildyti vištienos gabaliukais ir padažu. Prieš patiekiant, patiekalą apibarstyti šviežiomis smulkintomis petražolėmis.

Šaukštas egzotiškosios Pietų Amerikos

Kelionę baikime Pietų Amerikos centre, buvusioje Ispanijos kolonijoje Paragvajuje. Ši šalis XIX a. buvo varginama intensyvių karų, tai atsiliepė ir vietinių tradicijų evoliucijai. Išvargusiai ir daug kariaujančiai tautai prireikė receptų, kur vienas valgymas suteikia visą būtiną maistingųjų medžiagų dienos normą. Vienas tokių patiekalų – „Iki“ kulinarijos ekspertės siūloma paragvajietiška žuvienė, kuriai puikiai tiks ir Lietuvos ežeruose sužvejota žuvis:

„Pradžioje į puodą įpilkite aliejaus ir truputį pakepinkite supjaustytas morkas, papriką, svogūnus, porus, salierus, čili pipirą, pomidorus bei petražolės. Visus ingredientus užpilkite vandeniu ir pienu, o ant viršaus uždėkite žuvies filė bei mocarelos sūrio. Troškinkite viską, kol žuvis bus paruošta“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Amerikiečių Lietuvoje suerzinti Kremliaus ruporai pratrūko: jūs patys prisiprašysite (1036)

Kelios milžiniškos JAV vadovaujamos pratybos Baltijos šalyse, didesnis Aljanso matomumas regione,...

Orai: viltis laukiantiems lietaus ir išvargintiems karščių (5)

Savaitės pradžioje tęsis itin karšti orai , tačiau nuo antradienio sulauksime pokyčių. Tuo...

Neįprasta ūkininko pasiūla: juodą darbą padarys už jus, beliks tik mėgautis (20)

Klaipėdos rajone, Dituvoje, gyvenantis ūkininkas Vytautas Zapalskis su šeima raugina viską, ką...

Brazilijos vartininkas pralinksmino „Liverpool“ fanus: pirkite jį greičiau! (1)

Brazilijos rinktinė pasirodymą pasaulio futbolo čempionate pradėjo netikėtai sužaisdama...

Horizonte – pensijų krizė? Pagal kokią formulę gali būti ilginamas pensinis amžius (148)

Lietuvoje mažėjant gyventojų ir sprendžiant pensijų sistemos problemas, šaliai ateityje gali...

Rimvydas Valatka. Misija nuskinti konservatorius, o Lietuvą paleisti be kelnių (621)

Nudegusi pirštus Prezidentė nusivylė savo pačios šūkiu – atverti politinę sistemą...

Policija parodė, kas nutinka tiems, kurie nori iš sostinės į Klaipėdą nuvykti per valandą (108)

Noras per valandą iš Vilniaus nulėkti iki Klaipėdos , anot pareigūnų, labai brangus. Lietuvos...

Žilvinas Grigaitis greitąja išgabentas į ligoninę: nemalonias pasekmes jaus dar ilgai (228)

„Po fantastiško savaitgalio ryto sportas baigėsi kelione greitosios automobiliu į ligoninę....

Šveicarai sustabdė Brazilijos rinktinę su Neymaru (171)

Sekmadienio vakarą Rostovo stadione savo kelią 2018 metų pasaulio futbolo čempionate pradėjo...

Perspėjimai tiems, kurie darbo kompiuterį naudoja asmeniniams reikalams (6)

Šiais laikais daugelis įmonių aprūpina savo darbuotojus įvairiausiais darbui reikalingais...