aA
Artėjant gegužės 21-ąją minimai pasaulinei kultūrų pažinimo ir puoselėjimo dienai siūlome susipažinti su egzotišku skirtingų žemynų paveldu. Skaniausias pasaulio kultūrų pažinimo būdas – ragauti tradicijomis apipintus patiekalus.
Egzotiški receptai iš lietuviškų produktų
© Shutterstock nuotr.

Gera naujiena, kad kulinarinė kelionė gali prasidėti tiesiog jūsų virtuvėje, panaudojus šviežius lietuviškus produktus. Pasiruoškite, jūsų laukia Šiaurinės Afrikos aromatas, Siamo karalystės tradicijos ir Pietų Amerikos ritmai.

Maroko dvelksmas

Kelionę pradėkime prieskoniais kvepiančiose Maroko gatvėse. Šiaurinėje Afrikoje, kaip ir Lietuvoje, mėgstamos bulvės ir mėsos troškiniai. Prekybos tinklo „Iki“ kulinarė Aistė Rasmussen pataria pasimokyti iš marokiečių ir į troškinio puodą įsileisti medų bei cinamoną:

„Dubenėlyje sumaišykite tokius Maroke plačiai naudojamus prieskonius kaip cinamonas, kmynai, gvazdikėliai, muskato milteliai, ciberžolė ir geltonasis karis. Prieskonių mišinį sumaišykite su smulkiai pjaustyta ėriena. Palikite mėsą šaldytuve dviem valandoms, kad pasimarinuotų. Vėliau dideliame troškinimo puode ištirpinkite šaukštą sviesto ir jame apkepkite ėrieną kartu su smulkintu svogūnu, česnaku ir morkomis, po 5 min į puodą įpilkite vištienos sultinio ir sumeskite per pusę perpjautas mažas bulvytes“.

Maisto žinovė rekomenduoja į troškinį kartu su sultiniu įmaišyti porą šaukštų lietuviško medaus ir smulkintus džiovintus abrikosus. Viskam užvirus sumažinti kaitrą, o produktus troškinti tol, kol bulvytės taps minkštos.

Tailandietiškos kulinarinės tradicijos

Saldžiosios bulvės – naujokės lietuviškame darže. Tikėtina, kad jos greitai pritaps prie vietinės virtuvės ne tik dėl to, kad yra lengvai paruošiamos, bet ir pasižymi intensyvesniu skoniu nei tradicinės bulvės, taigi neretai patiekiamos be jokių prieskonių. Šiandien šis stiebagumbis nukels mus už 8000 kilometrų į spalvingąją Tailando Karalystę.

Maisto žinovė ragina išbandyti įdarytas saldžiąsias bulves. Pradžioje reikia jas pabadyti šakute, įvynioti į foliją ir kepti įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje vieną valandą, kol jos suminkštės.

„Bulvių įdarui paruošti reikės truputį egzotiškesnių produktų. Pradžioje, trintuvu sumaišykite puodelį pasūdytų žemės riešutų (arba puodelį riešutų sviesto) su ¾ skardinės kokosų pieno, šaukšteliu natūralaus sezamų aliejaus, dviem šaukšteliais medaus, šlakeliu sojų padažo, česnaku, imbiero šaknimi, čili pipiru ir laimo sultimis“, – rekomenduoja A. Rasmussen.

„Iki“ kulinarė pataria įdarui keptuvėje pakepinti vištienos krūtinėlę. Mėsai beveik iškepus, į keptuvę supilti gautą padažą ir smulkintus svogūnų laiškus, ir dar patroškinti. Galiausiai, keptas saldžias bulves praverti ir gausiai užpildyti vištienos gabaliukais ir padažu. Prieš patiekiant, patiekalą apibarstyti šviežiomis smulkintomis petražolėmis.

Šaukštas egzotiškosios Pietų Amerikos

Kelionę baikime Pietų Amerikos centre, buvusioje Ispanijos kolonijoje Paragvajuje. Ši šalis XIX a. buvo varginama intensyvių karų, tai atsiliepė ir vietinių tradicijų evoliucijai. Išvargusiai ir daug kariaujančiai tautai prireikė receptų, kur vienas valgymas suteikia visą būtiną maistingųjų medžiagų dienos normą. Vienas tokių patiekalų – „Iki“ kulinarijos ekspertės siūloma paragvajietiška žuvienė, kuriai puikiai tiks ir Lietuvos ežeruose sužvejota žuvis:

„Pradžioje į puodą įpilkite aliejaus ir truputį pakepinkite supjaustytas morkas, papriką, svogūnus, porus, salierus, čili pipirą, pomidorus bei petražolės. Visus ingredientus užpilkite vandeniu ir pienu, o ant viršaus uždėkite žuvies filė bei mocarelos sūrio. Troškinkite viską, kol žuvis bus paruošta“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Dėl koronaviruso plitimo siūlo skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją papildyta 16.58 (250)

Pirmadienį dėl Italijoje plintančio naujojo tipo koronaviruso Lietuvos Vidaus reikalų...

Derybos dėl trilijono: nesutarus dėl skaičiaus po kablelio, du Lietuvai skirti saldainiai liko Briuselyje (26)

Koks turėtų būti 2021–2027 metų Europos Sąjungos biudžeto dydis? Nuomonės šiuo klausimu...

Vokietijoje į minią rėžėsi automobilis, sužeista mažiausiai 10 žmonių (34)

Vokietijos Volkmarseno miestelyje per karnavalo paradą į žmonių minią rėžėsi automobilis.

Italijoje gyvenanti lietuvė: viskas įvyko labai greitai, žmonės įbauginti (224)

Šiaurinė Italijos dalis per savaitgalį pasikeitė neatpažįstamai – dėl apsikrėtusiųjų...

Paviešintas vaizdo įrašas iš muštynių, į kurias skubėdami susidūrė pareigūnai: įvykio liudininkai liko šokiruoti (79)

Pirmadienį Delfi redakciją pasiekė vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuotas vyriškis gesintuvu...

Nusikaltimo auką įžeidinėjusio pareigūno likimas paaiškės kitą savaitę: yra keletas variantų, kokie gali būti sprendimai patikslinta (232)

Praėjusią savaitę policijos pareigūno įžeidimai galimai išžagintai merginai sukėlė...

Italijos specialistas: susiklostė nepalankiausia įmanoma padėtis mirė penktas žmogus, užfiksuoti du židiniai (201)

Italija pirmadienį pranešė, kad šiauriniame Lombardijos regione mirė ketvirtas naujuoju...

Ar tiesa, kad rekordinės vilkų medžioklės kvotos ūkininkams nepadeda?

Vasario pradžioje prie Aplinkos ministerijos durų susirinkę piketo „Už vilkus“ dalyviai...

Po SEB banko atnaujinimų dalis klientų vis dar susiduria su trikdžiais (58)

Nors praėjo savaitė, kai SEB bankas baigė diegti naują informacinių technologijų (IT)...

Maskoliūnas mačui su čekais neregistruos Belgijoje „10 taškų kainavusio“ įžaidėjo (69)

Lietuvos krepšinio rinktinė pirmadienį Europos čempionato atrankos rungtynėse su Čekija žais be...

|Maža didelių žinių kaina