Cukinijų salotos

300 g cukinijų, 2 obuoliai, 50–100 g fermentinio sūrio, truputis grietinės, krapų lapelių.

Cukiniją ir obuolius supjaustykite mažais gabaliukais, supilkite grietinę ir išmaišykite. Užberkite fermentinio sūrio ir krapų.

Cukinijų ir pomidorų salotos

200 g cukinijos, 2–3 pomidorai, 1 svogūnas, 2 šaukštai salotų padažo, 1 šaukštas majonezo, 1 šaukštas grietinės, truputis krapų, druskos.

Nuluptą cukiniją stambiai sutarkuokite, svogūną sukapokite. Cukiniją ir svogūną pasūdykite, gerai išmaišykite ir užpilkite salotų padažu. Sumaišytas daržoves sluoksniuokite su pomidorų griežinėliais. Viską užpilkite grietine, sumaišyta su majonezu, ir apibarstykite krapais.

Pertrinta cukinijų sriuba

400 g cukinijų, 1 nedidelė morka, 1 svogūnas, 1 petražolių šaknis, 1 šaukštas miltų, 2 šaukštai sviesto, 2 tryniai,2–2,5 l mėsos sultinio, druskos.

Supjaustytas cukinijas išvirkite mėsos sultinyje. Išvirę išgriebkite, pertrinkite ir sudėkite atgal į sultinį. Svogūną, morką, petražolę smulkiai supjaustykite ir ištroškinkite svieste, po to pertrinkite ir tyrę sudėkite į sriubą. Tada sudėkite miltus, pakepintus iki rusvumo ir praskiestus sultiniu. Pasūdykite ir užvirinkite. Kai sriuba užvirs, sudėkite išplaktus trynius.

Cukinijų sriuba su grybais

200 g cukinijų, 100 g šviežių baravykų, 2 bulvės, 1 petražolių šaknis, 1 nedidelė morka, 1 svogūnas, 2–3 pomidorai, 1 šaukštas sviesto, 4 šaukštai grietinės, 2,5–3 l mėsos sultinio, druskos.

Cukinijas ir bulves supjaustykite kubeliais. Morką ir petražolę perpjaukite į keturias dalis, po to supjaustykite plonais griežinėliais ir pakepinkite svieste. Baigiant kepti, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir dar pakepinkite. Grybus smulkiai supjaustykite, sudėkite į verdantį mėsos sultinį ir virkite 15–20 min. Po to sudėkite pakepintas daržoves bei bulves ir dar pavirkite 15 min. Tada sudėkite cukinijas ir supjaustytus pomidorus, pasūdykite. Patiekite su grietine.

Cukinijų troškinys su grybais

1 kg cukinijų, 4 pomidorai, 1 svogūnas, 1 šaukštas sviesto, 200 g grybų, druskos, pipirų.
Padažui: 2 šaukštai miltų, 1 šaukštas sviesto, druskos, pipirų, truputis citrinų rūgšties, sultinio.

Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite su šaukštu sviesto, sudėkite cukiniją ir smulkiai supjaustytus pomidorus bei grybus. Uždengę patroškinkite 25 min. Likusiame svieste pakepinkite miltus, įpilkite sultinio ar vandens, pavirinkite ir, parūgštinę citrinų rūgštimi, supilkite į troškinį. Maišydami pakaitinkite.

Daržovių troškinys

Raudona, žalia ir geltona paprika, 1 cukinija, 2 svogūnai, 3 česnako skiltelės, 400 g baklažanų, 6 šaukštai alyvų aliejaus, 1 šaukštas druskos, ½ šaukštelio šviežio rozmarino, kuokštelis žalumynų (šviežių čiobrelių ir bazilikų), 2 mėsingi pomidorai, 1 šaukštas pjaustytų petražolių.

Išvalytas paprikas supjaustykite juostelėmis. Nuplautą cukiniją ir svogūnus supjaustykite griežinėliais, o česnakus susmulkinkite. Baklažanus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite kubeliais. Didelėje keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepkite svogūnus, sudėkite paprikas, truputį pakepkite, suberkite baklažanų gabaliukus ir pasūdykite.

Patroškintas daržoves apdėkite cukinijų griežinėliais ir vėl pasūdykite bei užbarstykite česnakais. Paskui sudėkite rozmarinus, kitus žalumynus, įpilkite 200 ml vandens ir viską troškinkite 25 min. Pomidorus nuplikykite, nulupkite, supjaustykite į 8 dalis, išimkite sėklas. Likus 10 minučių iki virimo pabaigos, pomidorus sudėkite į daržoves. Patiekdami troškinį apibarstykite petražolėmis.

Cukinijų blyneliai

1 kg cukinijų, 2 kiaušiniai, 1 svogūnas, 1 stiklinė miltų, truputis druskos, aliejaus.

Nuluptas cukinijas smulkiai sutarkuokite ir truputį nusunkite. Į tarkius sudėkite kiaušinius, miltus ir sukapotus, riebaluose pakepintus svogūnus. Masę pasūdykite, išmaišykite ir kepkite kaip bulvinius blynus.

Cukinija su mėsos kukuliais

1 kg cukinijų, 0,5 kg salierų šaknies, 0,5 l sultinio, 0,5 kg maltos mėsos, 1 bandelė, 1 kiaušinis, maltos mėsos prieskonių, petražolių lapelių, druskos.

Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais. Salierą nuvalykite ir stambiai sutarkuokite. Viską sudėkite į verdantį sultinį ir troškinkite. Iš maltos mėsos, kiaušinio ir išmirkytos bandelės bei prieskonių pagamintus kukulius išvirkite nedideliame kiekyje vandens. Po to sudėkite į troškinamas daržoves ir dar truputį patroškinkite. Į pagamintą patiekalą suberkite smulkiai supjaustytus petražolių lapelius.

Daržovių košė su sūrio padažu

1/2 nedidelės cukinijos, 300 – 400 g brokolių, 3 skiltelės česnakų, 1 morka, 1 svogūnas, 1 geltona paprika, truputis cukraus, druskos, 1–2 šaukštai vyno acto, po truputį maltų gvazdikėlių, pipirų, kalendrų, 1/2 arbatinio šaukšto garstyčių.

Padažui: 4 šaukštai grietinės, 100 g fermentinio sūrio, 1 šaukštas miltų, truputis daržovių sultinio.

Paruoštas daržoves sudėkite į verdantį vandenį ir išvirkite. Atvėsusias daržoves sumalkite arba sutrinkite elektriniu trintuvu, įberkite prieskonių. Padažui grietinę pašildykite, įberkite miltus, išmaišykite ir maišydami sudėkite sutarkuotą fermentinį sūrį. Jeigu padažas per tirštas, įpilkite truputį daržovių sultinio ir maišykite, kol padažas pasidarys vientisas. Daržoves pašildykite įpylę truputį sultinio. Patiekdami uždėkite sūrio padažo.

Cukinijų apkepas su pievagrybiais

1 vidutinio dydžio cukinija, 1 svogūnas, 250 g pievagrybių, 1 raudona paprika, 50 g sviesto, 2 šaukštai miltų, 1 stiklinė pieno, stiklinė sultinio, druskos, pipirų, muskatų 200 g fermentinio sūrio, 4 šaukštai grietinės, 1 citrinos sultys, truputis aliejaus.

Pievagrybius susmulkinkite, sumaišykite su citrinos sultimis ir trupučiu druskos. Per pusę perpjautą ir išvalytą papriką kartu su 1/2 cukinijos apvirkite 8–10 min. Svogūną ir 1/2 cukinijos nulupkite (jeigu cukinija jauna, jos galima nenulupti), susmulkinkite, pakepkite keptuvėje su aliejumi.

Iš sviesto, miltų, sultinio, pieno, grietinės bei prieskonių pagaminkite padažą ir įmaišykite sutarkuotą fermentinį sūrį. Į riebalais pateptą kepimo formą supilkite padažą, sumaišytą su keptomis daržovėmis ir pievagrybiais, sudėkite juostelėmis supjaustytą cukiniją ir papriką. Kepkite apie 30 min.