Skinkite laiku

Geriausia prieskonines žoleles skinti prieš pat žydėjimą. Tada aromatinių medžiagų koncentracija būna aukščiausia. Geriausias paros metas – rytas, tačiau rasa turi būti jau visiškai nudžiūvusi.

Krapus, mėtas ir peletrūnus pjaukite prie pat žemės. Jie greitai atželia, be to, išlieka kompaktiški. Nuo bazilikų, rozmarinų, šalavijų nupešamos tik viršūnėlės. Jei nuskinsite atskirus lapelius, augalai atrodys lyg nuskabyti.

Žolelių iš nuosavo sodo nebūtina plauti, tik apžiūrėkite, ar ant jų nėra vabalėlių, ir papurtykite.

Aromatingiausios žolelės yra šviežiai nuskintos, ypač bazilikai, kalendros ir agurklės. Tad jas geriausia sunaudoti iškart.

Džiovinti galima įvairiai

Karčiai, gaižiai kvepiančios žolelės (čiobreliai, dašiai, šalavijai) – labiausiai tinkamos džiovinti. Jos net ir sudžiovintos išlieka aromatingos. Drėgmę mėgstantys prieskoniniai augalai (svogūnai, petražolės, krapai) netenka dalies savo aromato.

*Džiovinant žoleles reikia surišti po kelias į ryšulėlius ir pakabinti sausoje, gerai išvėdintoje patalpoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių, arba lauke, užuovėjoje, nuo lietaus apsaugotoje vietoje. Jei jų surišite per daug, gali neišdžiūti arba džius per ilgai.

Žolelės gerai išdžius ir pabertos plonu sluoksniu ant popieriaus.
Jei sąlygos yra geros, žolelės sudžiūsta greitai – maždaug per 4–5 dienas. Kai šakelės bus tokios sausos, kad šiugždės, o patrynus tarp pirštų subyrės į miltelius, nuo kotelių nubraukite lapelius ir suberkite juos į tamsų stiklinį indą.

*Jei džiovinate žoleles su sėklomis, kad šios neišbirtų, viršūnes apsukite orą praleidžiančia medžiaga.

*Jei neturite tinkamos džiovinimo vietos, tiks orkaitė arba šildomieji prietaisai.

Orkaitėje galima džiovinti šalavijus ir gelsves. Tačiau jei šalavijai džiūsta nepakankamai gerai, jų lapeliai paruduoja. Tokie jau netinka vartoti. Jei gelsvės nesudžiūsta per 2–3 dienas, jų lapai pageltonuoja.

Žolelėms, turinčioms eterinių aliejų, oro temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 35º C. Jas reikia plonai paberti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Orkaitės durelės paliekamos praviros, kad drėgmė galėtų išgaruoti.

Jei žoleles džiovinate šalia šildomųjų prietaisų, taip pat stebėkite, kad oro temperatūra nebūtų per aukšta.

Jei žoleles norite keletą dienų išlaikyti šviežias, laikykite šaldytuve, pamerkę į stiklinę su vandeniu.

Užšaldę naudosite visus metus

Geriausia šaldyti petražoles, builius, krapus, svogūnų laiškus, rūgštynes, pankolius. Vis dėlto kai kurios prieskoninės žolelės (pavyzdžiui, kalendros) praranda savo aromatą net ir laikomos šaldiklyje.

Žoleles nuplaukite ir palaukite, kol nudžius. Susmulkinkite ir sudėkite į maišelius ar indus. Įpilkite šiek tiek vandens ir sukiškite į šaldiklį. Po dienos sušalusias žoleles galite susmulkinti inde, sudėti į maišelius ir vėl grąžinti į šaldiklį. Taip paruoštos, jos gali išbūti metus, iki kito derliaus.

Labai susmulkintas žoleles galima sušaldyti ir ledukų indeliuose. Jas bus labai patogu naudoti.

Kai žolelės atšyla, jas būtina skubiai suvartoti, nes greitai pasidaro minkštos, vandeningos ir praranda savo skonį ir aromatą.

Įmantresnės konservuotos žolelės

Konservuoti galima bazilikus, krapus, peletrūnus, česnakus, lauro lapus, šalavijus, čiobrelius, melisas, raudonėlius, rozmarinus. Žolelės gali būti konservuojamos aliejuje, acte arba sūdomos.

Sūdyti ruošiamus augalus reikia labai susmulkinti ir pakaitomis su druska susluoksniuoti stiklainyje arba kitame inde.