aA
Italijos kalėdinius patiekalus šiandien „Kulinarijos studijoje“ pristatė šefas Gian Luca Demarco. Iš Italijos kilęs šefas džiaugėsi galėdamas lietuviams pristatyti savo šalies šventinę virtuvę. Gian Luca trykšta energija, o noru eksperimentuoti virtuvėje gali užkrėsti net ir prisiekusį pusgaminių mėgėją. Šefas teigia, kad pagrindinė taisyklė kuriant patiekalą – išlikti ramiam, sakoma pranešime spaudai.
6 gardžiausi itališki kalėdiniai patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Kaip sakė „Borjomi Kalėdiniai stalai“ projekto iniciatoriaus natūralaus mineralinio vandens „Borjomi“ rinkodaros vadovė Tatjana Rudienė, pristatant tradicinius skirtingų šalių kalėdinius patiekalus norima ne tik praplėsti lietuvių akiratį, bet ir pasiūlyti naujų gardžių idėjų šventiniam stalui.

Kepta paprika su ančiuvių padažu

Gian Luca Demarco: „Ančiuvių padažas yra vienas kalėdiškiausių patiekalų šiaurės Italijoje. Tai privalomas kiekvieno šventinio stalo akcentas. Šio patiekalo slaptas slaptas ingredientas – ančiuviai. Subtilus padažas puikiai dera su šiek tiek pakepta, italų itin mėgstama, paprika.“

Ingredientai (6 porcijos):

240 g ančiuvių,
6 paprikų,
4 skiltelių česnako,
Pieno,
2 val. š. grietinės,
Žiupsnelis druskos,
Pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus.

GAMINIMAS:

Nuplaukite paprikas, aptepkite jas aliejumi, apibarstykite druska ir apie 20 min. kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje, kol daržovė pajuos iš visų pusių. Dėkite paprikas į metalinį dubenį ir uždenkite folija, šiek tiek palaukite kol jos atvės ir tada nulupkite. Supjaustykite paprikas į keturias dalis, suformuokite paprikos „filė“.

Laikas gaminti ančiuvių padažą. Supilkite aliejų į keptuvę, sudėkite ančiuvius ir apkepkite juos kol sutrupės. Įdėkite česnaką ir pilkite pieną. Kepkite ant mažos ugnies nuolat maišydami. Kai česnakas spaudžiamas pradeda trupėti, kepimas baigtas. Sutrinkite viską trintuvėje. Padažą pilkite ant paprikų ir pakepkite orkaitėje dar 10 min.
Buon appetito!

6 gardžiausi itališki kalėdiniai patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Impepatta di cozze su pomidoriukų pozzetto (midijos)

Ingredientai:

1 kg. midijų,
1 česnakas,
Petražolių pundelis,
2 stiklinių balto vyno,
Druskos, pipirų pagal skonį,
Pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,

GAMINIMAS:

Įpilkite į keptuvę alyvuogių aliejaus ir sudėkite česnako skilteles. Gerai įkaitinus keptuvę suberkite midijas, pakepkite. Prasivėrus midijoms, apibarstykite jas petražolėmis, įberkite daug pipirų ir šiek tiek druskos. Įpilkite balto vyno, patroškinkite ir serviruokite.

Buon appetito!

6 gardžiausi itališki kalėdiniai patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Risotto su gorgonzola ir raudonu vynu

Ingredientai:

200 g gorgonzolos sūrio,
400 g Arborio ryžių,
2 stiklinės raudonojo vyno,
100 g parmigiano sūrio,
50 g sviesto,
1 svogūno
Druskos pagal skonį
Pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,
Daržovių sultinio (iš morkos, svogūno ir saliero koto).

GAMINIMAS:

Išvirkite daržovių sultinį. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepkite su 25 g. sviesto ir alyvuogių aliejumi. Kepkite tol, kol svogūnas įgaus auksinį atspalvį. Suberkite ryžius ir dar šiek tiek pakepkite. Supilkite pusę stiklinės raudonojo vyno ir kaitinkite tolygiai pildami daržovių sultinį. Po ¾ kepimo laiko supilame likusį vyną.

Kai risotto jau apkepęs, įdėkite 50 g. gorgonzolos sūrio ir leiskite jam visiškai išsilydyti. Sudėkite likusį sviestą, parmigiano sūrį bei pagardinkite druska.
Serviruokite papuošę likusiu gorgonzolos sūriu.

Buon appetito!

Antis balto vyno ir apelsinų padaže

Gian Luca Demarco: „Kaip ir visoje Europoje, Italijoje ant kalėdinio stalo karaliauja antis. Ji gali būti gaminama įvairiais būdais, su pačiais įvairiausiais padažais, tačiau būtent apelsinų kvapas man labiausiai asocijuojasi su Šv. Kalėdomis. Būtent tokią antį prisimenu iš savo vaikystės.“

Ingredientai (4 porcijos):

2 kg. anties,
9 apelsinai,
Stiklinė balto vyno,
Sviesto kepimui,
Druska pagal skonį,
Rozmarino pagal skonį.

GAMINIMAS:

Pirmiausiai, gerai išvalykite antį, pašalinkite riebalus, ištrinkite ją druska, apibarstykite rozmarinais. Prieskonius barstykite tik iš vidaus. Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame, iš visų pusių, apkepkite antį. Tuomet įpilkite balto vyno, leiskite jam išgaruoti. Iš 3 apelsinų išspauskite šviežių sulčių ir jas supilkite ant anties. Taip pat sudėkite griežinėliais supjaustytus 3 apelsinus.

Troškinkite antį apie 45 min., virš mažos ugnies. Tik pačioje troškinimo pabaigoje pagardinkite antį druska. Kol antis troškinasi, nupjaustykite vieno apelsino žievelę (tik oranžinę dalį). Nedideliame prikaistuvyje užvirinkite vandenį, sudėkite žieveles ir pavirkite 3 min. Tuomet jas išimkite ir gerai nusausinkite. Ant anties dar išspauskite dviejų apelsinų sultis, bei suberkite apvirtas žieveles.
Buon appetito!

6 gardžiausi itališki kalėdiniai patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Brasato jautiena raudono vyno padaže

Gian Luca Demarco: „Jautiena, troškinta gerame raudoname vyne, yra labai šventiškas patiekalas. Tuo trapu Barolo vynas yra mūsų krašto pasididžiavimas. Geriausias vynas ilgai saugomas šeimos rūsiuose per Šv. Kalėdas keliauja ne tik į taures, bet ir į patiekalus. Mano šeimai Šv. Kalėdos yra didžiausia šventė, taigi brasato jautiena ant mūsų stalo atrandama visuomet.“

Ingredientai (4 porcijos):

1 kg jautienos,
Raudono vyno,
3 morkos,
3 svogūnai ,
3 salierų stiebai,
50 g. sviesto,
Aliejaus,
Druskos, pipirų pagal skonį,
Rozmarinų.

GAMINIMAS:

Nuplaukite jautieną ir įdėkite į indą, tinkantį marinavimui. Nuvalykite daržoves, supjaustykite stambiais griežinėliais ir dėkite į dubenį su jautiena. Viską užpilkite raudonu vynu, įberkite rozmarinų. Tuomet viską uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis apie 12 val. vėsioje vietoje.

Praėjus 12 valandų, jautieną išimkite, dėkite ją ant pjaustymo lentelės ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Užkaiskite puodą, į jį įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto. Sudėkite jautieną ir apkepkite ją ant kaitrios ugnies, kol iš abiejų pusių susidarys rusva plutelė.

Taip pat sudėkite iš marinato išimtas daržoves ir troškinkite su jautiena apie 15 min. kol daržovės pradės minkštėti. Tuomet viską pasūdykite, supilkite marinatą ir uždengę dangčiu palikite troškintis dar mažiausiai 2 valandoms, virš labai mažos ugnies. Ištroškintą jautieną išimkite iš puodo, padėkite į šiltą vietą, kol pagaminsite padažą.

Trintuvėje sutrinkite troškintas daržoves su vynu, tuomet viską dar pavirkite, kad padažas sutirštėtų. Pagardinkite druska ir dar kelias minutes pavirkite.
Jautieną pjaustykite griežinėliais ir patiekite su karštu padažu.

6 gardžiausi itališki kalėdiniai patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Buon appetito!

Itališkas šventinis pyragas Pan di Natale

Gian Luca Demarco: „Itališkas kalėdinis pyragas „Panetonne“ yra neatsiejama itališkų Kalėdų dalis. Šis pyragas ypatingas ne tik savo gamyba (gaminamas jis kelias paras), bet ir galiojimo laiku. Skaniausias jis jau „subrendęs“ t.y. praėjus ne mažiau kaip mėnesiui nuo pagaminimo. Jums pateikiame kiek paprastesnį, bet ne mažiau skanų šio pyrago variantą. Gardinti pyragą galite bet kuo – šokoladu, įvairiu glaistu, vaisiais it kitais skanėstais.“

Ingredientai (1-2 pyragams):

Miltai (00 tipo 950 g),
Sviestas (pirmoji dozė) 200 g,
Cukrus 290 g,
Mielės 40 g,
Šiltas vanduo 400 g,
Razinos 300 g,
Cukruoti apelsinai 150 g,
Kiaušinių tryniai 210 g,
Druska 5 g,
Apelsinų aromatas 4 g
Sviestas (antroji dozė) 100 g,

GAMINIMAS:

Suberkite miltus į didelį dubenį. Šiai duonai sviestą reikės dalinti dviem dalimis – pirmąją, didesnę, dėsime maišymo pradžioje, o mažesniąją – pabaigoje. Pirmąją sviesto dozę pjaustome mažais gabaliukais ir dedame į duobelę. Sumuškite kiaušinius. Atskirai sumaišykite vandenį su mielėmis, kol šios ištirps. Viską supilkite į miltų duobelę. Gerai išmaišykite ir minkykite tešlą. Tešlą reikia minkyti nuo savęs, delno apatine dalimi ją stumiant į priekį.

Gerai išminkius suformavus vientisą tešlą, suberkite cukruotus apelsinus, razinas. Sudėkite antrąją sviesto dalį - 100 g. ir viską gerai išminkykite. Suformuokite duonos formą ir dėkite į skardą. Uždenkite medvilniniu audeklu ir keturias valandas laikykite tešlą 22 – 23 oC temperatūroje.

Pyragas pakils, todėl atkreipkite dėmesį į kokią skardą dedate pyragą. Pagal visas italų tradicijas, duonos paviršiuje padaromas nedidelis kryžiaus formos įpjovimas. Duoną kepkite 170 oC temperatūroje, apie 30 minučių. Kai duona atvės – apibarstykite cukraus pudra ir patiekite ant šventinio stalo.

6 gardžiausi itališki kalėdiniai patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Buon apetito!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Epidemiologas: į normalų gyvenimą galbūt galėsime grįžti apie Kalėdas (25)

Lietuvoje nustačius 11 naujų britiškosios atmainos koronaviruso (B117) atvejų tikrai yra pagrindo...

Vaistinės jau pasiruošusios skiepyti gyventojus, bet atsirado netikėta kliūtis

Jau nuo kovo 1-osios Lietuvoje ketinta įdiegti naujovę: pacientams suteikti galimybę nuo dviejų...

Politikai jau seniai taip nekonfliktavo: Raskevičius ryžosi ypatingam atvirumui (117)

Lietuvoje paaštrėjo nesutarimai dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo. Tą padaryti valdantieji...

Anšlagas prie dėvėtų drabužių truko vieną dieną (26)

Atlaisvėjus karantino reikalavimams, eilės nusidriekė ne tik prie kirpyklų, bet ir dėvėtų...

Lietuvoje fiksuota nuo COVID-19 vakcinuoto žmogaus mirtis: mirė, praėjus vos kelioms minutėms po skiepo mirtis su skiepais nesiejama (1246)

Lietuvos Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) gavo informacijos, kad po vakcinacijos nuo...

Politologas apie įtampą tarp valdančiųjų ir Nausėdos: gali būti, kad konservatoriai tik bando nukreipti dėmesį (43)

Įtampai tarp valdančiųjų konservatorių ir prezidento Gitano Nausėdos stiprėjant, žurnalistas...

JAV – dramatiškas COVID-19 atvejų pokytis, ekspertai perspėja: galime atsidurti daug sudėtingesnėje situacijoje (21)

COVID-19 užsikrėtimų ir hospitalizacijų skaičius visose JAV valstijose mažėja dramatiškai,...

Regimantas Dima | D+

Iš nuosavo skrandžio potyrių istorijos: Vilniaus alaus barai vėlyvajame sovietmetyje

Patyręs keliautojas kiekvieną naują miestą tyrinėti pradeda nuo miesto stoties. Kitas žingsnis...

„Vaisingumo klinikos“ tyrime finansų direktorius suimtas septynioms dienoms Prokuroras: Usonis prisipažino (392)

„Vaisingumo klinikos“ vadovai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdos įtariami slėpę pajamas ir taip...

Sunkiais nusikaltimais prieš gimnastes apkaltintas garsus JAV treneris rastas negyvas (5)

Buvęs vyriausiasis JAV gimnastikos rinktinės treneris Johnas Geddertas rastas negyvas netrukus po...