Žmogus, turintis žemą savivertę, kiekvieną gyvenimo akimirką gyvena lyginime ir nepasitenkinime. Jis nuvertina save ir viską, kas jam priklauso. Viskas netenka savo vertės ir žavesio, kada tampa jo nuosavybe.

Netekęs kažko, toks žmogus iš naujo pradeda tai vertinti. Dažniausiai tai siejasi su santykiais. Kiek kartų gyvenime pajutote, kad tik praradę draugą, vėliau suprasdavote, kad jis buvo geras ir įdomus žmogus, kuris jus suprato ir palaikė? Arba gali būti atvirkščiai, toks žmogus ilgai laikosi kažko, ką seniai jau būtų laikas paleisti, nes tarsi žino, kad geresnio vis tiek nebus.

Kaip tai vyksta?

Žemos savivertės mechanizmas atrodo taip: kas mano – žemos kokybės ir neverta dėmesio, svetimo – nuostabu. Ir žmogus yra nuolat bėgime link kažko geresnio gyvenime. Čia yra ir teigiamų dalykų: tokie žmonės gali daug pasiekti gyvenime. Nuolat save stumdami link „geriau“, „daugiau“, save sekindami, neleisdami sau pasidžiaugti pasiekimų rezultatais, jie pasiekia puikių rezultatų.

Tačiau dažnai nutinka taip, kad pasiekti rezultatai neužpildo vidinės tuštumos, žmogus jaučiasi tiek fiziškai, tiek dvasiškai išsekęs, ji gali susirgti depresija. Taigi kol žmogus pats sau nepasako stebuklingo žodžio „gana“ ir nepripažįsta sau, kad yra vertingas vien dėl to, kad gimė, niekas pasaulyje jam to neįskiepys. Aplinkiniais jis tiki kokias 2 minutes, o po to vėl viskas sukasi ratu“ tas, kas giria ir myli, netenka savo reikšmės, jau viskas – jis „mano“, o tai reiškia – ne geriausias žmonijos atstovas ir jo žodžiai mažai reiškia. Ir vėl lėkimas, įtampa, nuovargis.

Kaip gyvenasi su žema saviverte?

Žmogui, turinčiam žemą savivertę, palaikymo žodžiai pasitenkinimą ir palengvėjimą suteikia tik minutėlei, o kritikos žodžius ir nepasitenkinimą jis išgyvena ilgai, galima sakyti metais ir prisimena juos puikiai. Toks žmogus labai greitai įsižeidžia ir pats gali greitai įskaudinti žodžiais kitą. Jam atrodo, kad kiti lengvai išsprendžia savo problemas.

Visi žmonės gyvena lygindami save su kitais. Bet žmogus su žema saviverte lygina save nuolat, iš anksto žinodamas, kad jis prastesnis.

Ką daryti?

Jūs norite darnių ir visaverčių santykių su partneriu? Finansinio stabilumo ir materialinės gerovės? Ryškių ir įdomių įvykių, kelionių? Visa tai susiję su savivertės kėlimo procesu.

14 žingsnių, kaip padidinti savivertę:

Pabandykite ir pasistenkite suprasti, kad savivertės kėlimas yra ne vienkartinis dalykas, o ilgalaikis procesas, reikalaujantis pastangų, kantrybės, pakantumo sau, keičiantis asmenybę ir gyvenimą ir, žinoma, tik į gerąją pusę!!!

Surašykite visas save menkinančias mintis, pvz. „ man nepasiseks“ , „aš nevykėlė“, Aš kvailas, durnius paskutinis“ ir t.t… Sąrašą papildykite kiekvieną dieną savaitės bėgyje. Tada kiekvienai neigiamai minčiai parašykite teigiamą mintį. Teigiamas mintis stenkitės patvirtinti savo veiksmais. Fiksuokite tai.

Nustokite save menkinti ir barti. Nesvarbu, ar kritika skirta Jūsų išvaizdai, karjerai, gebėjimams, santykiams, pasiekimams – venkite save menkinančių komentarų ir blogų atsiliepimų apie save. Ypač keiksmų ar prakeikimų.

Renkitės taip, kad sau patiktumėte. Senus, gerokai panešiotus, padriskusius rūbus geriau išmeskite. Leiskite sau nusipirkti naują, jums patinkantį rūbą. Jei pačiam sunku, paklauskite patarimo žmogaus, kuriuo pasitikite. O geriausiai padarykite tai pats!!!

Nustokite lyginti save su kitais žmonėmis. Pasaulis yra sutvertas taip, kad mus nuolat supa kiti žmonės, pasiekę daugiau ar mažiau už mus. Tikrai neverta užsiciklinti nuolatinėje kovoje ar lenktyniavime su oponentais – jie egzistuos visada.

Pradėkite naudoti savivertės patvirtinimus. Išdėliokite ant dažniausiai naudojamų daiktų popierėlius su užrašais „ Aš vertas geriausio“, „Man tikrai pasiseks (arba sekasi)“ ar pan. Parašykite, kas jus labiausiai palaikytų. Kartokite tai dienos bėgyje.

Į Jums sakomus komplimentus atsakykite žodeliu „Ačiū“, o ne atsikalbinėkite, sakydami „Ai, ką jau čia“. „Tai ne mano nuopelnas“, „Na, ką jūs..“, „Čia visai nieko tokio“. Taip išmoksite pasąmoningai priimti komplimentą ir sutikti su juo, o ne paneigti ir nuvertinti jį.

Bendraukite su pasitikinčiais ir pozityviai nusiteikusiais žmonėmis, kurie gali jus palaikyti, išklausyti.

Sudarykite savo visų pasiekimų įvairiose srityse sąrašą ir reguliariai jį peržiūrėkite, papildydami vis naujais. Apdovanokite save už sėkmę.

Sudarykite savo teigiamų savybių sąrašą ir reguliariai jį peržiūrėkite, papildykite vis naujomis… Jų tikrai atsiras, jei leisite būti sau atviriems patyrimui...

Užsiimkite tuo, kas jums teikia džiaugsmą ir pasitenkinimą, malonumą. Būkite patenkinti savimi ir tuo, ką darote.

Pažinkite save asmenybės augimo grupėje.

Gyvenkite taip, kaip jums to norisi, pasitikėdami savimi ir savo veiksmais.

Jei 13 punktas vis dar sekasi sunkiai, pradėkite nuo 1.