Pirmasis žingsnis. Identifikuokite savo stipriąsias ir silpnąsias puses

Prieš pradėdami šį procesą, išvalykite savo protą nuo bet kokių išankstinių minčių apie tai, ką reiškia „lyderystė“. Pernelyg daug žmonių mano, kad lyderiai yra žmonės, kuriems bet kokia kaina reikia dėmesio ir kurie mėgaujasi sakydami kitiems, ką jie turėtų padaryti - tačiau iš tikro tai tik vienas lyderių tipų.

Lyderystės stilių yra labai daug - tarp jų ir toks, kuriam labiau priimtinas šešėlinis vadovavimas, paskirstant užduotis kitiems ir tik užtikrinant, kad jos įvykdytos. Taigi nesijaudinkite, jei manote, jog komandavimas - ne jums. Lyderystės srityje vietos užtenka visiems.

Kad pradėtumėte savo lyderystės kelionę, skirkite kelias akimirkas savo stipriosioms ir silpnosioms pusėms identifikuoti. Kaip jaučiatės atsidūrę dėmesio centre? Kaip jums mieliau bendrauti su kitais? Kaip reaguojate į situacijas, kuomet užduotys nėra įvykdomos laiku ar įvykdomos ne taip, kaip buvo pasakyta?

Įsisąmoninę, kokius unikalius įgūdžius ir perspektyvas galite atsinešti su savimi, galite imtis vystyti savąjį „lyderystės“ konceptą.

Antrasis žingsnis. Vadovaukite iš „tu“ perspektyvos

Jei jaučiatės gerai teikdami tiesioginį, kartais kritišką grįžtamąjį ryšį, tuomet jums geriau tinka labiau ekstravertiškas lyderystės procesas. O jei mieliau vengiate konflikto, jums padės strategija, nukreipta į darbų delegavimą ir komandinį darbą.

Tačiau, kad ir kokią lyderystės strategiją bepasirinktumėte, svarbu valdyti ją iš „tu“ perspektyvos.

Tai reiškia, kad projektas ar tikslas nėra apie jus - lyderį. Čia svarbiausia - teisingas komandos resursų valdymas, kad būtų užtikrintas būtinų darbų atlikimas.

Kad tai būtų efektyvu, jūs negalite savo kaip lyderio sėkmės iškelti į pirmąją vietą, aukščiau už komandos pasiekimus. Ir nors natūralu, kad norisi prisiimti nuopelnus už savo pasiekimus, tačiau jei sieksite pripažinimo sau, o ne visai komandai, tikrai pralaimėsite.

Vietoje to skirkite laiko pažinti visiems komandos nariams ir tam, kaip dirbti jiems sekasi geriausiai. Jei dirbate su intravertų ir ekstravertų mišiniu, jums gali tekti pakoreguoti savo vadovavimo stilių siekiant padėti kiekvienam darbuotojui pasiekti savo potencialo. Paremkite savo komandos narius ir daugiau dėmesio skirkite jų, o ne savo sėkmei - patikėkite, jūsų kaip vadovo, sugebančio įveikti skirtingus iššūkius ir sėkmingai pabaigti projektus, sėkmė tuomet bus tik dar labiau įvertinta ir pripažinta kompanijoje.

Trečiasis žingsnis. Siekite grįžtamojo ryšio

Žinoma, vizija apie harmoningai kartu dirbančią komandą dažnai ir telieka vizija. Žinokite, kad lyderystės įgūdžių lavinimas ir savito lyderystės stiliaus kūrimas gali užimti daug laiko. Tačiau esti vienas dalykas, kurį galite nuveikti siekdami pagreitinti šį procesą - tai nuoširdus grįžtamasis ryšys, kurio galite siekti iš savo vadovų ir bei pavaldinių.

Tai galite padaryti įvairiais skirtingais būdais - paprašydami darbuotojų teikti grįžtamąjį ryšį viso projekto metu arba rengdami su jais pokalbius.

Deja, jums ne visada patiks tai, ką išgirsite. Negatyvią kritiką gali būti sunku priimti, ji gali sumažinti jūsų pasitikėjimą tuo, kad galite efektyviai vadovauti - tačiau tik tuo atveju, jei nepažvelgsite į tai kaip į galimybę mokytis. Net jei kritika jus išties nuliūdino, padėkokite tam asmeniui ir skirkite sau laiko susitvarkyti su neišvengiamai kilusiais jausmais. Vėliau racionaliai pamąstykite, ką galėtumėte pakeisti.

Tai gali būti itin lėtas procesas, ypač jei jaučiate, kad nesate „gimęs vadovauti“. Tačiau skirkite laiko suvokti savo stipriąsias ir silpnąsias puses ir išvystysite tiek itin vertingus įgūdžius, tiek pagarbą savo pavaldiniams bei vadovams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)