Inžineriją mokyklą baigęs vaikinas pasirinko todėl, kad turėjo polinkį tiksliesiems mokslams, matematikai, fizikai, mokykloje dalyvaudavo olimpiadose. Labai patiko konstruoti, braižyti. Be to, paskatino ir tėtis - radijo inžinierius.

„Inžineriniai mokslai yra labai smagūs ir kuo daugiau mokiausi, tuo buvo įdomiau. Iš mūsų 30 žmonių grupės baigėme tik 5 žmonės, nes mokytis buvo tikrai sunku, bet labai įdomu. Baigus mokslus teko atlikti praktiką Panevėžio autokompresorių gamykloje. Taip pat su draugais buvome įkūrę įmonę ir bandėme daryti projektus pagal užsakymus. Tačiau tų projektų nebuvo daug, nes kaip tik atėjo krizė, tad daugiau dėmesio skyriau šokiui. Tai buvo mano hobis nuo 17 metų, kuris paskui ir nugalėjo“,- pasakoja vaikinas.

Pašnekovo teigimu, apsisprendimo momentas buvo labai įdomus. „Baigus magistro studijas VGTU, reikėjo apsispręsti, ar dirbsiu inžinieriaus darbą, ko labai norėjo ir mano žmona, ir pats to norėjau. Tačiau tas momentas prieš veidrodį akivaizdžiai leido suprasti, ką reikia rinktis ir dėl to visai nesigailiu.“

Būsima Dmitrijaus žmona tuo metu dirbo banke ir susiėmė už galvos: „Negi tu būsi šokėjas?“ Bet dabar taip susiklostė gyvenimas, kad ji, nors ir gavo aukštesnes pareigas, išėjo iš banko ir dabar dirba bendroje šokių studijoje „SKILLZ“ trenere. „Ji visą laiką šoko, bet turėjo stereotipinę nuomonę, kad šokėjas negali pragyventi iš savo darbo, jis visą laiką neturi pinigų ir neturi ateities. Tuos stereotipus buvo tikrai sunku nugalėti. Bet dabar, po šitiek metų, aš einu iškėlęs galvą, nes yra dalykas, dėl kurio keliuosi su dideliu noru kiekvieną rytą, ir iš to galima pragyventi. Viskas priklauso nuo to, kiek tu esi atsidavęs ir tiki tuo, ką darai, kiek skiri tam laiko“,- sako D. Fofonovas.

Vaikino teigimu, mokykloje tau liepiama ir nurodoma, kur eiti, ką kada daryti. O įstojus į universitetą tampi savarankiškas ir jau pats pasirenki, kiek nori mokytis. Todėl dažnai žmonėms būna sunku persilaužti. „Tas pats ir gyvenime. Jeigu gali keltis kada nori, tau nereikia anksti į darbą, tu gali ir miegoti, kiek tau telpa. Bet vis tiek atsikeli anksti, 7 ryto ir užsiimi tais dalykais, kurie susiję su šokiais. Tai ir yra varomoji jėga. Šiaip gal nenorėtum to daryti – keltis anksti, dirbti savaitgaliais, bet realiai išeina, kad dirbi, nes žinai, dėl ko tai darai“,- užsidegęs pasakoja šokėjas.

Paklaustas, ar inžinerijos mokslus pritaiko šokiuose, D. Fofonovas šypsosi: „Daugelis galvoja, kad inžinerija ir šokiai yra visiškai nesusiję dalykai. Inžinerija yra tikslieji mokslai – matematika, fizika, braižyba ir panašiai, o šokis yra menas. Bet inžinerijoj reikia meno, kaip ir mene reikia tikslumo. Iš esmės panaudojant tokius inžinerijos principus kaip automatizavimas, mes tobuliname mokymosi procesą. Juk kai eini treniruoti savo kūną, tu gali lavinti vieną kūno dalį, kitą kartą kitą. O kai yra sistema, tu susidarai planą kaip sporte ir automatizuoji procesus, žiūri, koks pratimas veikia geriau, koks mažiau. Tokiu būdu panaudoji inžinerinius principus ir tau nebereikia kiekvieną kartą galvoti“.

Pašnekovas džiaugiasi, kad šokių studiją noriai lanko įvairaus amžiaus žmonės - yra vaikų nuo 8 metų ir yra vyresnių grupės – nuo 18 metų. „Sėkmingai šoka kaip vaikai, taip ir vyresni žmonės. Nes čia yra daugiau savęs nugalėjimas ir stereotipų laužymas: viskas, man jau 30 metų, aš niekad nešokau ir negalėsiu šokti. Bet iš esmės yra visiškai kitaip. Pas mus ateina žmonių, kuriems tikrai sunkiai sekasi iš pradžių. Bet vidinė motyvacija verčia juos lankyti ir toliau ir tas rezultatas ateina labai greitai. Jau po pusės metų jie labai gerai jaučiasi ir vakarėlių metu, visiškai kitaip juda. Todėl amžiui visiškai jokių ribų nėra“,- tikina treneris.

D. Fofonovo teigimu, šokiai labai naudingi jaunimui šiais laikais, kai mokyklose yra daug patyčių, vaikai labai nepasitiki savimi ir visą laiką bando surasti pripažinimą soc. tinkluose. „Šokis vis tiek reikalauja ištvermės, darbo ir didelės motyvacijos, ir jei tu praeini tam tikrą kelią šokyje, tu būni pripažintas kitų šokėjų, draugų. Aplinkiniai pamato, ko esi vertas ir pradeda tave gerbti už tai. Tai suteikia pasitikėjimo savimi ir žmogus jaučiasi daug tvirčiau gyvenime. Mes turime labai daug pavyzdžių vaikų, kurie šoka po kelerius metus ir laimi čempionatus, turnyrus ir kiti į juos pradeda visiškai kitaip žiūrėti“.

Anot pašnekovo, dar vienas stereotipas, kurį norėtųsi paneigti, tai kad vaikinams šokiai netinka. Bet berniukai iš tikrųjų yra labai stiprūs šokėjai. „Šį savaitgalį vyksiančiame turnyre matysime daugiausia vaikinus, kurie atvažiuoja iš viso pasaulio reprezentuoti savo šalis“,- sako festivalio „Vilnius Street Battle“ organizatorius ir kviečia visus apsilankyti didžiausiame ir jau tradicija tapusiu gatvės šokių renginyje Lietuvoje.

Festivalis truks 3 dienas, kovo 18-20 d. Dvi dienas vyks seminarai su pasaulio šokio žvaigždėmis iš daugiau nei 20 pasaulio šalių (Alžyro, Austrijos, Baltarusijos, Bulgarijos, Egipto, Estijos, Prancūzijos, Vokietijos, Graikijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Maroko, Palestinos, Rusijos, Slovėnijos, Švedijos, Ukrainos, Jungtinės Karalystės ir kitur).

Renginyje teisėjauja pasaulinės šokių žvaigždės: Mr. Wiggles (USA), Buddha Strech(USA), Bobby Mileage(USA), Rabah(FRA), Kefton(FRA), Keskya(NOR/FRA), Dedson(FRA), Yugson(FRA), Arejay Kay Mifa (GER), Bboy Ata(FIN), Bboy Meno(NLD),Bboy Airdit (GER), Bboy Focus(FIN), Bboy Yan(RUS), Bboy James(NLD), Bboy Jazzy (NLD), Bboy Tawfiq(NLD), Bboy Kinder(UKR).

Šios žvaigždės įkvepia daugybę šokėjų dalyvauti, dalintis patirtimi bei visapusiškai tobulėti. „Vilnius Street Battle“ veidu ir siela jau tapo hip-hop’o pasaulyje gerai žinomas MC Trix. Jo charizma nepalieka abejingų – nuo pradedančiųjų ir pažengusių šokėjų iki smalsių žiūrovų.

„Pagrindinis šio turnyro tikslas – edukuoti Lietuvos jaunimą šokio srityje, kad jis suprastų, išmoktų ir galėtų atstovauti Lietuvą pasauliniuose renginiuose. Nes Europoje gatvės šokiai jau gyvuoja 20-30 metų, o Lietuvoje – tik 10. Mes gerokai atsiliekame nuo Europos šioje srityje, o nuo JAV – labai stipriai. Gatvės šokiams jau daugiau nei 40 metų. Jie atsirado pirmiausia JAV, paskui pirmieji šokėjai važiavo į Europą – Ispaniją, Prancūziją. Reikia pasidžiaugti, kad jau pora metų lietuviai dalyvauja ir reprezentuoja mūsų šalį įvairiuose pasaulio renginiuose ir parodo aukštą lygį. Tas duoda tikrai didelį stimulą jaunajai kartai treniruotis dar stipriau“,- pasakoja D. Fofonovas.

Šių metų šokių turnyras skirsis nuo ankstesnių tuo, kad visos atrankinės kovos vyks dienos metu, o žiūrovai kviečiami jau į vakarinę finalinę dalį, kur susitiks patys stipriausi šokėjai. Paskui laukia Black Daniels iš Danijos koncertas. „Naujiena šiais metais yra vaikų šokių kategorija, kur vaikai iki 12 metų varžysis breiko ir hip hopo rungtyse dėl čempiono vardo. Vaikai visiškai kitaip suvokia šokį ir jų energija suteikia kažko nepakartojamo – tai reikia pamatyti patiems“,- sako pašnekovas.

Stereotipus laužantis šokėjas jaunimui linki būti drąsiam ir nebijoti naujovių. „Reikia nebijoti ir niekada negalvoti, kad darai klaidas, o žiūrėti į jas kaip į gyvenimo pamokas ir visą laiką eiti į priekį, pasimokant iš praeities.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)