Tokia daugelio aktyvių ir ambicingų žmonių realybė. Ką daryti tokioje situacijoje? Kaip panaudoti turimą laiką efektyviausiai ir padaryti tai, kas yra svarbiausia? Čia pagelbėti gali prioritetai.
Yra keli būdai, kaip žmonės dažniausiai renkasi, kuriuos darbus daryti pirmiausiai, o kuriuos atlikti vėliau.

Pirmas būdas – nesirinkti nieko. Žmogus daro tai, ką yra įpratęs daryti ir net nesusimąsto apie tai, kurie iš tų darbų yra svarbiausi, o kurie antraeiliai. Jis daro tai, ką darė vakar, ką praėjusią savaitę ir t.t. Ir Jei aplinkybės stipriai nesikeičia, žmogus taip gali darbuotis metų metais.

Antras būdas - atsižvelgti į tai, kas labiausiai „dega“. Tai yra, daryti tuos darbus, kurių labiausiai reikalauja klientai, vadovai, kolegos ir artimieji. Tokių prioritetų sudarymą įtakoja spaudimas iš aplinkos, o ne pats žmogus.

Trečias - pasirinkti prioritetus orientuojantis į malonumą ir paprastumą. Pirmiausiai atliekami tie darbai, kurie yra lengvi, nereikalauja didelių protinių ar fizinių pastangų.

Tačiau tokio pasirinkimo pavojus slypi tame, kad taip renkantis ir atliekant darbus, svarbiausioms ir sudėtingiausioms veikloms dažnai tiesiog nelieka laiko. Svarbiausi ir daugiausiai naudos nešantys darbai lieka nepadaromi, nes žmogus didžiąją savo laiko dalį praleido užsiimdamas menkavertėmis užduotimis.

Ketvirtas ir, mano nuomone, geriausias būdas pasirinkti prioritetus – tai atsižvelgti į savo asmeninius arba įmonės ilgalaikius tikslus, nes prioritetų nustatymas ir reikalingas tam, kad mes kuo greičiau tuos tikslus paverstume realybe.

Jei turite daug darbų ir norite teisingai nuspręsti, ką daryti pirmiausia, užduokite sau šiuos klausimus: „Kokie yra mano šiandieniniai tikslai?“, „Ką konkrečiai norėčiau pasiekti per artimiausią savaitę, ateinantį mėnesį, šiuos metus?“

Tuomet nuspręskite, kurie 2-3 tikslai iš viso sąrašo bus prioritetiniai, arba, kitaip tariant, patys svarbiausi.

Kurių 2-3 tikslų tikrai norite pasiekti? Jei kalba eina apie asmeninius tikslus, būtinai pasitikrinkite, ar išsikelti tikslai yra Jūsų pačių, ar tiesiog primesti aplinkos? T.y ar jie sutampa su Jūsų asmeninėmis vertybėmis. Tai labai svarbu. Jei žmogus siekia tikslų, kurie neatitinka jo asmeninių vertybių, jis nuolat sukels sau vidinius konfliktus, o pasiekęs tikslą, labai dažnai nepajus jokio džiaugsmo.

Taigi, kai turite pasirinkę 2-3 svarbiausius tikslus – daugiausia laiko ir energijos skirkite tiems darbams, kurie veda link šių tikslų įgyvendinimo. Tuos darbus darykite pirmiausiai. Pasistenkite, kad Jūsų dienoje šiems darbams būtų skirta daugiausiai laiko.

Žinoma, ne visada galime savo darbus pasirinkti patys. Kartais mums skiria vadovai, klientai ir pan. Todėl šioje situacijoje verta užduoti kitus svarbius klausimus: už ką konkrečiai man moka algą? Kokiems darbams atlikti esu pasamdytas?

Jei darbuotojui pačiam sunku aiškiai atsakyti į šį klausimą, visada galima apie tai pasikalbėti su vadovu. Jo ir darbuotojo nuomonė šiuo klausimu turi visuomet sutapti. Daugiausiai laiko ir energijos darbuotojas turi skirti tiems darbams, kuriuos atlikti jis yra pasamdytas.

Pasinaudokite šiais paprastais praktiniais patarimais ir savo laiką panaudosite dar efektyviau.