Bet kokia užuomina, parodanti jus esant netinkamu samdiniu, reiškia, kad iškrentate iš žaidimo – juk darbdaviai negali sau leisti priimti prastų darbuotojų. Jiems reikia parašyti ir patalpinti darbo skelbimą, peržvelgti gyvenimo aprašymus, patikrinti rekomendacijas, suorganizuoti darbo pokalbį, apmokyti ir t.t. – naujas darbuotojas įmonei kainuoja labai daug.

Štai keletas trūkumų, kurių pokalbio metu ieško darbdaviai:

1. Nieko nenutuokiate apie kompanijos principus. Lengviausiai juos įtikinsite, kad esate tinkamas, jeigu parodysite, kaip jums patinka kompanijos principai. Pokalbio metu vis pažerkite komplimentų, iš kurių darbdaviai supras, jog išstudijavote jų biurą. Jeigu, pavyzdžiui, jie susitelkę į technologijas, kalbėkite apie savo aistrą naujovėms. Jie turi būti visiškai tikri, kad jūs norite pasinerti į jų aplinką. Jeigu tai – ką tik įsteigta firma, papasakokite, kaip labai jūs domitės rinkoje greitai pasirodysiančiu produktu ar pačia rinka.

2. Negalite tiksliai atsakyti į klausimą: Kodėl norite čia dirbti? Turite įsigilinti galvodami, kodėl būtent ši įmonė būtent dabar yra jums pati geriausia vieta. Galbūt jums patinka įmonės principai, produktas, kuriuo jūs smarkiai tikite ar įmonės misija. Marlene Caroselli, įmonės darbuotojų mokytoja ir knygos „The language of leadership“ autorė sako, kad „ilgos pauzės prieš atsakymus duoda suprasti, kad kandidatas nežino atsakymo arba jį suglumino pats klausimas“. Išvenkite pauzės pasiruošdami atsakymą – priežastis, kodėl norite dirbti būtent šioje įmonėje, o kitoje, tuo pačiu užsiimančioje kompanijoje. Tas pats galioja ir kitiems pasikartojantiems klausimas, tokiems kaip „papasakokite apie save“.

3. Nesuvokiate įmonės misijos ir vertybių. Darbdaviai papasakoja ir paaiškina kandidatams pagrindinius įmonės tikslus – tai yra standartinė procedūra. „Visos įmonės ar organizacijos nori, kad jūs žinotumėte ir suprastumėte jų misiją, tikslą ir panašiai“, - teigia filosofijos daktaras, „CareerLAB“ Brauno universitete vadovas Andrew Simmons. Tačiau jei jūs išsiduosite žinantys apie įmonės misiją dar prieš darbdaviui ją pristatant, iš karto išsiskirsite. Parodykite darbdaviui, kad jūs ne tik techniškai išsilavinę, bet ir žinote bei esate sužavėti bendru įmonės vaizdu.

4. Neskaitėte straipsnių spaudoje. Nuolatos atnaujinkite savo žinias apie tai, kas dedasi tos kompanijos viduje. Gal ten šiuo metu vyksta kažkokie neramumai? Galbūt užbaigė įmonei svarbų etapą? Jeigu žinote ką nors apie pastarąjį įvykį, paminėkite tai pokalbio metu. Lengviausias būdas tai padaryti, tai nustatyti kompanijos pavadinimą ir vadovo vardą Google alerts.

5. Nesate tikras dėl savo pareigų. Turėtumėte žinoti darbo aprašymą kaip savo penkis pirštus. Pasiruoškite nedvejodami pristatyti specialius įgūdžių, reikalingų šiai profesijai, pavyzdžius. Vėl gi, grįžtame prie ilgos pauzės išvengimo.

6. Nepasiruošėte klausimų, kuriuos norėtumėte jiems užduoti. Pokalbio pabaigoje visuomet atsiranda galimybė užduoti klausimų. Pasiruoškite keletą gerų, susijusių su įmone ar jūsų pareigomis.

7. Jūsų atsakymai nėra pakankamai aiškūs. Jeigu bandote pasakyti, kad pasiruošę bet kam ar nusiteikę padaryti bet ką, jie tuo nepatikės. Kalbėdami apie taip, kaip duosite naudos kompanijoje, būkite atviri ir tikslūs. Nebandykite būti viskuo visiems – verčiau parduokite savo specialybę ir gebėjimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)