J. Didžiulis tvirtina gyvenime daug kartų klydęs, tačiau dabar žino, kad svarbiausia yra įkvėpti patį save ir priimti sprendimus, kurie leistų užmigti.

- Esate tas, į kurį galėtų lygiuotis ir pramogų pasaulyje nardyti norintys, ir verslą kurti siekiantys, ir mokslo aukštumų trokštantys.

Tik sau bandau būti autoritetas. Manyti, kad kažkam dar galėčiau juo būti – pernelyg arogantiška, bet geriausias darbas, kurį mes galime daryti, tai įkvėpti kitus. Tam visų pirma reikia įkvėpti save, įtikti pačiam sau ir priimti tokius sprendimus, su kuriais galėtum lengvai užmigti naktimis.

Aš sąmoningai bandau priimti tokius sprendimus, kurie man tinka, nes geriau priimti savo paties blogą, negu kažkieno kito primestą sprendimą. Juk geriausios pamokos yra savo paties sugeneruotos.

- Minite įtikimą pačiam sau. Deja, tai galioja tik asmenybėms, o didžioji dalis mūsų tokie nėra.

Čia ir yra visas įdomumas. Jei visa banda eina į vieną pusę, eiti kartu su jais yra saugus sprendimas, bet nebūtinai tas sprendimas yra teisingas. Sunkiausia ir yra išlikti ištikimam pačiam sau, turėti idėją ir ramiai gyventi su savo sprendimais, su savo klaidomis. Svarbu savęs klausytis labiau nei kitų. O sėkmė yra nevaldomas faktorius – ji būna arba ne.

- Ar tai reiškia, kad aš negaliu sau susikurti sėkmingo gyvenimo ar bent sėkmingos dienos?

Tu gali viską privesti prie tam tikro taško, kad sėkmė atsirastų ir atitinkamai paveiktų rezultatų: turi surinkti kuo daugiau informacijos ir žinių, pagal jas turi priimti kuo teisingesnius sprendimus, tada gali sėkmės tašką priartinti. Bet net ir tuo atveju daug kas priklausys nuo išorinių faktorių, kurių tu nevaldai.

Tu turi pažinti save ir žinoti savo santykį su išore, su visuomene. Konfucijus yra pasakęs, kad viena pagrindinių žmogaus misijų yra tiesiog sugyventi su kitais.

- Misija – tiesiog sugyventi su kitais yra pernelyg sudėtinga gyvenant konkurencingoje visuomenėje, kai konkurencija skatinama net bendrojo lavinimo mokyklose.

Aš manau, kad iki tam tikro lygio konkurencija – normalu ir protinga. Konkurencijos pačia elementariausia prasme, kai konkuruojama dviejų įgūdžiais ir žiūrima, kuris pranašesnis, yra mažiau nei tų atvejų, kai stengiamasi suvienyti jėgas vardan kažkurio iš dviejų ar trečio, kuriam reikia padėti.

Konkurencija nebūtinai reiškia badymąsi ragais. Konkurencija gali leisti aktyviau ieškoti sprendimų ir rezultatų. Reikia žinoti, kad svarbu ne tik mokėti kovoti, bet ir tos kovos išvengti.

- Tai jau kalba apie gyvenimo kokybę.

Kokybės reikia ieškoti, o ji suprantama skirtingai. Bet kuriuo atveju gyvenime turi būti ryžto ir tikslo. Kuo anksčiau tai žinosi, tuo greičiau nueisi į norimą tašką.

Jaunam žmogui tai labai sudėtinga. Be minėto ryžto ir tikslo svarbu mąstyti ir atsiduoti savo sričiai. Svarbu netikėti jokiais psichotropinių medžiagų ar alkoholio stebuklais. Tokių stebuklų nebūna. Faktas yra tas, kad šie dalykai tikslų siekti nepadeda. Pagaliau, netikėti netikrais autoritetais.

- Kaip atpažinti tikrą?

To padaryti dažniausiai neįmanoma, bet visų pirma sau turi būti autoritetas.

- Kokiu sėkmės, kokybės paieškų ir fatališkos tėkmės santykiu jūs konstruojate savo dienas?

Norėčiau daugiau pasiduoti tėkmei, bet negaliu, nes gyvenu pagal nustatytą gyvenimo režimą. Jei aplinkybės būtų kitokios, rinkčiausi kitokį režimą.

Bet kuriuo atveju disciplina yra labai svarbi. Pavyzdžiui, rytas yra šventas dalykas, o diena yra dovana, kurios turi labai ribotą kiekį. Kinijos gyventojai sako, kad nereikia turėti gyvenimo pilno dienų, bet reikia turėti dieną, pilną gyvenimo.

- Tai reiškia, kad reikia nusipurtyti visuomenės primestus stereotipus?

Nuo to ir reikia pradėti. Mano tobulumo taškas dabar yra beveik tas pats kaip bet kurio šešiolikmečio. Jei stiklinė yra tobulumo matuoklis, tai aš esu du vandens lašai, o šešiolikmetis – vienas. Nėra didelis skirtumas.

- Grįžtame prie svarbiausio momento – savęs įkvėpimo. Kaip tai padaryti?

Sportuoti, tinkamai maitintis, gerai išsimiegoti, kurtis gerus santykius su aplinka. Visa kita – kitų stebėjimas: pasidžiaugimas kitų darbais ir matymas, kas ko dar nepadarė. Apskritai mes turime polinkį natūraliai įkvėpti save.

O prasidedant vasarai palinkėčiau ją praleisti taip, lyg kiekviena jos diena būtų pati paskutinė ir pati pirma.

Neformalios saviugdos straipsnių ciklas - bendras DELFI ir VšĮ „Sėkmės mokykla“ projektas, kuriuo siekiama kurti atsakingų piliečių visuomenę, ugdyti papildomas asmens kompetencijas ir didinti vidinį potencialą.