Pavyzdžiui, „su jumis neįmanoma konstruktyviai aptarinėti rimtų klausimų...“, „jūsų elgesys neleidžia toliau tęsti mūsų susitikimo..“ arba „aš pasiruošęs toliau tęsti šią temą, tačiau tik tada, kai susitvarkysite su savo nervais...“ ir pan.

Pokalbio nutraukimas konflikto provokavimu įgyvendinamas įvairiomis oponentui iš pusiausvyros išvesti skirtomis priemonėmis, kai diskusija virsta paprastu ginču, visiškai nesusijusiu su pradine tema.

Patarimas: išsaugokite emocinę pusiausvyrą, kontroliuokite save. Paaiškinkite sau, kad tai tik agresoriaus provokacija ir nesuveiks, nes ją jau atpažinote. Nereikia pykti ant agresoriaus, kad jis leido sau taip elgtis, tokia jo natūra.

Dirbtinis ginčo pašalinimas

Šiuo atveju aptarinėdamas kažkokią situaciją manipuliatorius stengiasi nepateikti argumentų, o siūlo iškart pereiti prie jų paneigimo. Tokiu būdu apribojama galimybė manipuliatoriaus pozicijos kritikai, o pats ginčas perkeliamas į priešingos pusės argumentaciją. Tuo atveju, jei oponentas pasiduos tam ir pradės kritikuoti iškeltą klausimą, patiekdamas įvairius argumentus, manipuliatorius ims įrodinėti šių argumentų trūkumus, tačiau savo sistemos jis tuo pačiu nepateiks.

Patarimas: sugrąžinkite dialogą į jums reikiamas vėžes. Prisiminkite apie „savo aikštelės“ taisyklę futbole. Neatiduokite iniciatyvos oponentui ir sugrįžkite į savo pasirinktą poziciją.

Klausimų lavina

Šiuo atveju objektui užduodama iškart keli skirtingi klausimai viena tema. Toliau veikiama priklausomai nuo jo atsakymo: kaltinama problemos nesupratimu arba tuo, kad jis ne visiškai atsakė į klausimą, arba kad jis siekia suklaidinti.

Patarimas: pasakykite, kad jums atrodo tikslingiau atsakinėti į klausimus paeiliui, ir savo atsakymais koncentruokitės į pasirinktą jūsų temą. Jei esate agresyviai spaudžiami, ignoruokite paskesnius klausimus ir ramiai atsakinėkite į jūsų pasirinktą arba padarykite pauzę, kol klausimų lavina išseks. Galimi aktyvios manipuliatoriaus diskreditacijos variantai. Pavyzdžiui, pasiimti lapelį ir imti užsirašinėti klausimus su komentarais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją