Kaip aiškina specialistas, tai yra vienas iš dešimties Hovardo Gardnerio išskirtų intelektų, apibūdinančių įvairius žmonių gebėjimus. Intelektai kartu su prigimitimis leidžia pažvelgti į žmogaus vidų ir pamatyti jo pilną paveikslą, kurį galima isškaidyti į daugelį dalių – intelektai yra mūsų gebėjimai kažką daryti, o prigimtys – tendencijos kažką veikti.

„Jeigu mes atskirai analizuojame kiekvieną iš jų, tai intrapersonalinis intelektas nusako gebėjimą reflektuoti, galvoti apie save ir kitus žmones, apie elgesio būdus, t.y. mąstyti, kodėl mes elgiamės vienaip ar kitaip. Taigi išreikštas intrapersonalinis intelektas atsispindi pomėgyje filosofuoti, mąstyti apie asmenybės, pasaulio dėsnius ir kitus psichologinius mūsų gyvenimo aspektus“.

Pasak R. Jurkėno, žmonės, kurie turi aukštai pasireiškiantį intrarpersonalinį intelektą, taip pat turi labai daug savirefleksijos – daug mąsto apie priežastis, kodėl kiti galvoja kaip nors kitaip.

„Taip pat reikėtų atskirti tarpasmeninį ir intrapersonalinį intelektus, nes jie veikia atskirai. Jei pirmu atveju aukštas tarpasmeninis intelektas ir aukštas intrapersonalinis, tada žmogus gebės daugiau apie tai komunikuoti, o jeigu neaukštas tapasmeninis ir aukštas intrapersonalinis, vadinasi, žmogus nebus labai bendraujantis, bet jis domėsis įvairiais dalykais ir vartos daug turinio, lygiai taip pat gali būti aukštas tarpasmeninis ir neaukštas intrapersonalinis, tuomet matysime, kad asmeniui įvairios filosfinės temos neįdomios“, – aiškino karjeros konsultantas.

Jo teigimu, taip pat svarbu atsiminti, kad žmogus yra socialinė būtybė ir jis visąlaik būna tarp žmonių ir tarpusavio ryšys yra išreikštas per jutimus.

„Mes matome, liečiame, komunikuojame. Tas komunikacijos būdas, kuris tiesiogiai yra susijęs su tarpasmeniniu intelektu, yra labiausiai matomas. Negaliu pasakyti, kad jis yra svarbesnis arba mažiau svarbus, tačiau kai kalbame apie karjerą, šiek tiek svarbiau žinoti, koks yra mūsų tarpasmeninis nei intrapersonalinis intelektas, kadangi pirmasis apibrėžia, kiek per dieną turime kontaktų, kiek jų galime ištvert ir koks mums tinkamiausias darbo pobūdis“.

R. Jurkėnas sako, kad intrapersonalinis intelektas yra labai svarbus ten, kur iš tikrųjų jį reikia panaudoti, nes yra daug specialybių, kur to reikia.

„Gydytojams, psichologams, žurnalistams, bet tarpasmeninis labai apibrėžia, kad jeigu nepataikėme, tai nepataikėme, o intrapersonalinis išreiškia, kad kai kurios mūsų savybės gali nulemti mūsų pasirinkimą, bet jis toks labai vidinis ir mažiau matosi. Tik pabendravęs daugiau su žmogumi gali daugiau sužinoti apie jo vidinį pasaulį“, – sako jis.

Taigi, sugebėjimas atpažinti intrapersonalinį intelektą savyje ir kituose leis jums suprasti, kodėl jus ar kitus žmones taip nevienodai domina saviugdos knygos ar įvairūs asmenybės pažinimo kursai. Specialisto nuomone, nėra „blogų“ ar „gerų“ intelektų ir prigimčių, yra tik unikalus mūsų asmenybės pasireiškimas.

Visas pokalbis laidos įraše:

Laidą „Karjeros akiniai“ pristato: KALBA Darnaus žmogaus centras.