Kai žmogus ilgus mėnesius ar net metus neskiria laiko sau, jis rizikuoja „perdegti“ emociškai. Jis tiesiog nebetenka gebėjimo džiaugtis jį supančia aplinka. Štai kodėl asmeninis laikas yra gerokai svarbesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Jis tausoja mūsų psichinę ir fizinę sveikatą.

Pastovumo taisyklė

Egzistuoja teritorijos išsaugojimo fenomenas. Jo esmė slypi tame, kad žmogus įpranta prie jį supančios aplinkos, net jeigu iš pradžių ji jam nepatinka, vėliau jis siekia ją išsaugoti. Ilgai mažame bute gyvenęs žmogus svajoja apie didelę erdvę, tačiau pasinaudojęs galimybe pasistatyti didelį namą, jame vis tiek įsirengs nedidelę erdvę, skirtą poilsiui.

Tas pats vyksta ir su laiku. Mes įprantame prie asmeninių minučių ir valandų skaičiaus, net jeigu nuolat skundžiamės jų stygiumi. Kai staiga laisvalaikio atsiranda pastebimai daugiau, mes patiriame tikrą stresą. Štai moteris, dirbanti penkias dienas per savaitę, vakarais panyranti į buitį ir šeimos rūpesčius, neabejotinai svajos apie laisvalaikį, kurį galėtų skirti tik sau. Staiga gavusi porą laisvų dienų, jau po pusdienio nebeturės kuo užsiimti.

Paslaptis slypi tame, kad mes įprantame ilsėtis vienodai ir tai yra nemenka problema. Grandinė štai tokia: pasikeitė situacija, įprastai ilsėtis nebeįmanoma, ištinka krizė. Todėl būtina mokytis patirti malonumą absoliučiai nuo bet kokios laisvalaikio leidimo formos, tada puikus poilsis bus prieinamas bet kada.

Individualių prioritetų taisyklė

Visi įsivaizduojame skirtingai, kuo reikėtų užsiimti kiekvienam mūsų priklausančiu laisvalaikiu. Vieni trokšta tiesiog ramiai pasėdėti žvelgdami pro langą, kiti nori paplepėti telefonu, treti – sportuoti, perbėgti per parduotuves ar darbuotis lysvėse. Pasirinkimą lemia amžius, pomėgiai, šeimyninio gyvenimo ypatumai ir netgi profesinės veiklos pobūdis.

Būtinai išsiaiškinkite, koks asmeninio laisvalaikio praleidimo būdas jums labiausiai tinka. Svarbu aplinka, vieta, užsiėmimas – čia nereikšmingų smulkmenų nebūna. Aptarkite su artimaisiais savo ir jų prioritetus. Priešingu atveju būtent poilsis taps nesutarimų priežastimi jūsų šeimoje. Juk partneriai dažnai yra skirtingo temperamento, todėl jų troškimai poilsio srityje skiriasi. Kad išvengtumėte konfliktų, išgryninkite bendrą nutarimą. Tai išgelbės santykius ir poilsį.

Veiksmingumo taisyklė

Sociologijoje yra žinomas Pareto dėsnis, kitaip dar vadinamas 20/80 principu. Jo esmė tokia – 20 procentų mūsų pastangų duoda 80 procentų rezultatą ir, priešingai, 80 procentų pastangų duoda 20 procentų rezultatą. Šią taisyklę galima pritaikyti ir poilsiui. Taigi, per 20 procentų savo asmeninio laisvalaikio mes spėjame pailsėti 80 procentų. Kitaip tariant, realaus laiko atsipalaidavimui reikia gerokai mažiau, nei mes esame įpratę manyti.

Asmeninio laiko stygiaus tema – puikus būdas manipuliuoti. Tuo galima pasiteisinti, dėl to galima priekaištauti ar sukelti kaltės jausmą. Jeigu pažiūrėtume į tai sąžiningai, tai pamatytume, kad kalbant apie asmeninio laiko stygių, tikroji to priežastis dažniausiai būna nenoras.

Nuo noro reikia ir pradėti. Pirmiausia pagalvokite, kam būtent šią akimirką skirtumėte savo asmeninį laiką? Norisi susitikti su draugais? Apsilankyti pas grožio specialistus? Tiesiog pasvajoti? Kai išsiaiškinkite, ko trokštate, tada tam ir laiko atsiras. Juolab, kad jo reikia visiškai nedaug.

Stenkitės, kad poilsis būti ne vien „planuotas“, bet ir spontaniškas. Jeigu būtent šiandien panorote pasėdėti kavinėje, neatidėliodami tai ir padarykite. Toks atsipalaidavimas atneš daugiau naudos – tai, kas vyksta esant teigiamoms emocijoms, greičiau sukelia džiaugsmo pojūtį. Vadinasi, per pusvalandį įmanoma įgyvendinti savaitės poilsio programą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)